• Aktivity a súťaže

            • Krúžok 2.C

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok 2.C.

              Na krúžku 2.C žiaci zo starých záclon šili vrecká pre mamičky na nákup potravín, aby sa príroda ušetrila od plastových vreciek.

            • ŽŠP - Deň nulového odpadu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽŠP - Deň nulového odpadu.

              Na podnet Žiackeho školského parlamentu sa žiaci školy pod vedením svojich pedagógov zapojili do akcie Deň nulového odpadu, kedy najprv vytvorili pútavé plagáty a zároveň v daný deň 12.4.2024 sa snažili vyprodukovať čo najmenej odpadu. V súťaži o najkrajší projekt a zároveň vyprodukovanie čo najnižšieho odpadu vyhrala trieda 7.A. Za zapojenie sa do akcie všetkým ďakujeme a veríme, že všetci budú aj naďalej triediť odpad. Výhercov čaká odmena. S pozdravom ŽŠP

            • Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo.

              Dnes sa naši žiaci Eliška Melišková, Ján Sanitrár, Sandra Příkazská, Kristián Bulla, Michaela Cejzlová, Michal Priehradník, Larisa Mikušková a Lukáš Novák zúčastnili krajského kola v súťaži Olympijský odznak všestrannosti. Súťažili v piatich disciplínach - v prekážkovej dráhe, skoku do diaľky z miesta, člnkovom behu 10x5m, sed -ľahu a preskokoch na švihadle. V silnej konkurencii 31 škôl vybojovali veľmi pekné 9. miesto.
              Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            • Jarná turistika - Jánošíkove diery

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarná turistika - Jánošíkove diery.

              V nedeľu 7. apríla  bol deň ako stvorený na turistiku, a tak sme vyrazili skoro ráno do Terchovej.
              Tešili sme sa na rebríky, vodopády, zurčiaci potok či pekné výhľady. Naša túra začala vo Vrátnej doline v časti Štefanová. Nad osadou sa týčil majestátny Veľký Rozsutec, ktorý ale dnes nebol naším cieľom. Vyrazili sme cez sedlo Vrchpodžiar do Jánošíkových dier. V slnečnom a horúcom počasí bolo príjemné kráčať okolo potoka s ľadovou vodou, ktorá najmä pri vodopádoch občas ošpliechala alebo kde-tu nejaká noha skončila v potoku. Z Jánošíkových dier sme pokračovali cez strmší skalnatý úsek (pod Tesnou Rizňou) na krásnu lúku - Pod Tanečnicou, kde boli nádherné výhľady na oba Rozsutce. Odtiaľ naša túra pokračovala lesom už väčšinou dole až do Štefanovej. 

            • Remeslo nás baví

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Remeslo nás baví.

              Regionálne centrum remesiel ÚĽUV v Banskej Bystrici pripravilo podujatie Maratón hontianskej a novohradskej čipky.     
              V roku 2024 ÚĽUV zameriava pozornosť predovšetkým na konope, ľan a žihľavu. Všetky tieto materiály spája bohaté využitie v tradičnom vidieckom prostredí v minulosti, no vysoký stupeň ohrozenia v súčasnosti.
              Aj preto v rámci tematického roka upozornili na spôsoby využitia týchto materiálov v tradičných remeslách a ukázali nám spôsoby, ako sa uchovávajú a rozvíjajú v súčasnosti.
              Žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka našej školy, ktorí si vybrali regionálnu výchovu ako povinne voliteľný predmet, sa na tomto podujatí pod názvom - Čipka pre školy, zúčastnili 4.4.2024.
              Dievčatá paličkovali čipky daného regiónu konopnými niťami a chlapci pracovali v rezbárskej dielni.
              Osvojili si nové vedomosti a získali nové zručnosti. Výsledkom práce dievčat boli paličkované náramky a chlapci si vyrobili koníka z dreva.

            • ŠKD - Čitateľský oriešok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Čitateľský oriešok.

              S deťmi v ŠKD sme sa aj v tomto školskom roku zapojili do čitateľsko – výtvarnej súťaže Čitateľský oriešok 10, ktorý každoročne organizuje pre deti 1. stupňa spoločnosť Raabe Slovensko. Úlohou detí bolo v rámci svojho ročníka prečítať dva príbehy, ktoré potom výtvarne spracovali do jedného obrázka. Záujem bol tento rok veľký hlavne u prváčikov, ale lúskali aj druháci a tretiaci. Z celkového počtu 25 detí sa nám v celoslovenskom užšom výbere umiestnilo 9 detí. Z 1. ročníkov Barborka Šufliarská, Terezka Čekanová a Timejka Štefančíková. Z 2. ročníkov Žofka Žiaková, Linda Karásková, Adelka Ostrihoňová, Lucka Hricová a Nikoletka Forgáčová, z 3. ročníka Leanka Majerová. Tieto detičky sa teraz uchádzajú o priazeň verejnosti. Boli by sme radi, keby ste ich podporili svojím lajkom na FB stránke Raabe Slovensko.
              Všetkým deťom ďakujeme, že sa do súťaže zapojili a deťom, ktoré sa umiestnili vo výbere, srdečne blahoželáme. Ďakujeme, že aj takouto formou reprezentujú našu základnú školu a náš školský klub detí.
              Zuzana Závišická 

          • Hviezdoslavov Kubín 2024 - regionálne kolo
            • Hviezdoslavov Kubín 2024 - regionálne kolo

            • Dňa 26.03.2024 sa v priestoroch Centra voľného času DOMINO Zvolen konalo regionálne kolo v umeleckom prednese poézie a prózy I. – III. kategórie. 
              Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, víťazi okresného kola. 

            • ŠKD - Veľkonočná návšteva v DDS

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Veľkonočná návšteva v DDS.

              Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov jari boli dňa 26. 3. 2027 deti nášho ŠKD navštíviť klientov Domu seniorov v Sliači. Veľkonočnými vinšovačkami im zaželali príjemné sviatky, jarnými pesničkami trošku spríjemnili deň a nechýbala ani symbolická šibačka. Na záver odovzdali veľkonočné pozdravy, ktoré pre nich vyrobili deti z celého školského klubu.
              Zuzana Závišická, vychovávateľka ŠKD

          • MIDIcoolvolley - okresné kolo
            • MIDIcoolvolley - okresné kolo

            • Naše dievčatá S. A. Suchá, N. Halmová, H. Černajová, K. Kukučková, N. Galbová a E. Volková vybojovali veľmi pekné 2. miesto.
              Postup na krajské kolo im ušiel o malý kúsok, keď s víťaznou školou - Gymnáziom Ľ. Štúra prehrali najtesnejším rozdielom 2 bodov až v treťom rozhodujúcom sete.

               

            • GLOBAL MONEY WEEK 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album GLOBAL MONEY WEEK 2024.

              V tomto školskom roku sa naša základná škola po prvýkrát zapojila do akcie GLOBAL MONEY WEEK pod názvom PENIAZE NIE SÚ HRAČKA. Financiami žije celá naša škola. 
              Ako prví sa do akcie zapojili žiaci 3.C, ktorí k danej téme nakreslili  výstižné obrázky. Následne siedmaci, ôsmaci a deviataci  si svoje vedomosti preverili v celonárodnom kole Európskeho kvízu o peniazoch. 
              Žiaci druhého stupňa vďaka rovesníkom z 8.A hrali spoločenské hry na rozvoj finančnej gramotnosti Quatro a Finančná odysea. Hry boli pre žiakov zaujímavé, pretože nútia žiakov premýšľať a správne sa rozhodnúť. Dôležité je, aby peniaze získané v hre vedeli využiť čo najefektívnejšie -  aj niečo zarobili, nemali dlhy, šetrili si a mysleli aj na budúcnosť napríklad zadovážením si pasívneho príjmu. Zahrali sme si aj spoločenské hry, ktoré žiaci 8.A vytvorili spolu s partnerskou školou v Plzni v rámci projektu Etwinning – Financie hrou. 
              Žiaci prvého stupňa počas dvoch vyučovacích hodín vďaka rovesníkom z 8. C triedy hrali spoločenskú hru  Človeče, pričom museli odpovedať a riešiť rôzne úlohy z oblasti financií. Úlohy boli navrhnuté v súlade s Národným štandardom finančnej gramotnosti. A nielen to – žiaci robili pokusy s čistením mincí v octe, odtláčaním mincí v plastelíne, hádali druh mince so zaviazanými očami, navrhovali vlastné bankovky a zisťovali, ktoré mince sú magnetické. A na záver ich čakal veľký nákup v triednom obchode, v ktorom si mohli vybrať z veľkého množstva výrobkov. Jediná podmienka bola , aby žiaci nakúpili za určitú sumu. A veru mnohým sa to podarilo na cent presne. 
              Na školskej nástenke sa žiaci školy môžu oboznámiť so všetkými projektmi , ktoré rozvíjajú u žiakov finančnú gramotnosť a na našej škole ich realizujeme – programy FinQ, JA Slovensko, Fenomény sveta Peniaze a 5peňazí . V tomto školskom roku sa deviataci úspešne zapojili aj do riešenia Ekonomickej olympiády. Túto nástenku pre žiakov školy pripravili žiaci 8.B triedy. 
              Žiaci si častokrát ani neuvedomujú, že mnohé úlohy, cvičenia, ktoré bežne na vyučovacích  hodinách riešia, rozvíjajú u nich finančnú gramotnosť. Pretože tá nie je len o správnom zaplatení nákupu, ale aj o  rozhodnutiach, šetrení  a myslení na budúcnosť. 
              Aktivity v spolupráci so žiakmi 8. ročníka pripravili pani učiteľky p. Martinská, p. Lisičanová a p. Matiová. 
               

            • Súťaž "S múzeom do lesa"

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž "S múzeom do lesa".

              Dňa 22.3.2024 – v piatok sa traja žiaci ôsmeho ročníka – Barborka Kochlicová, Samko Škrabák a Radko Šupa zúčastnili regionálnej súťaže „S múzeom do lesa“. Samozrejme, tomuto predchádzala náročná príprava zahrňujúca poznatky z rôznych oblastí, napríklad príroda Slovenska, lesníctvo na Slovensku, história lesníctva, historické lesnícke náradie a jeho použitie. Súťaž organizovalo Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, kde sa aj súťaž konala. Žiaci riešili úlohy v troch kolách. 1. kolo: Kamzík vrchovský tatranský, 2. kolo: Jozef Dekrét Matejovie a 3. kolo: Zbierkové predmety. V rámci kultúrnej vsuvky si žiaci pozreli krátke divadelné predstavenie o Jozefovi Dekrétovi Matejovie, ktorý bol významnou osobnosťou lesníctva na Slovensku. Naše trojčlenné družstvo úspešne vyriešilo všetky kolá otázok a o prvé, resp. druhé miesto zabojovali spolu s ďalšou školou, s ktorou mali totožný počet bodov. Napokon po rozstrelovej otázke, sa naši žiaci umiestnili na krásnom druhom mieste. Žiaci si odniesli zo súťaže pekné zážitky, množstvo nových vedomostí a v neposlednom rade aj vecné ceny.

              Vypracovala: Mgr. Oltmanová
               

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...