• Aktivity a súťaže

          • Slávnostný deň tímu EKOCYKLO
            • Slávnostný deň tímu EKOCYKLO

            • Dňa 26.6. 2021 sme oficiálne zahájili činnosť nášho tímu Ekocyklo. Celá aktivita bola súčasťou akcie Spoznajme sa na bicykli a Dni mesta Sliač, kde nás prišli pozrieť milovníci cyklistiky z obcí Badín-Sielnica-Kováčová-Hronsek a nášho mesta a pani primátorka mesta Sliač, Ľubica Balgová. 
          • Timravina studnička
            • Timravina studnička

            • Dňa 23. júna 2021 sa v historických priestoroch Radnice Lučenec uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 24. ročníka celoslovenskej súťaže v prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička. 

            • Bylinková hodinka

            • V pondelok 21.6.2021 k nám do triedy zavítala skvelá návšteva. Bola to teta Miňová, mamička našej spolužiačky Barborky. S úsmevom začala vybaľovať hnedú deku, ktorú sme jej pomáhali rozprestrieť na zem a porozkladali sme na ňu obrázky s liečivými bylinkami a tiež rôzne živé bylinky. Na kraj deky teta postavila veľkú bielu plastovú nádobu plnú voňavých byliniek ponorených do studenej vody. Medzi nimi sa vynímala prekrásna ruža, ktorú sme jednoznačne všetci poznali. S ostatnými bylinkami to už nebolo také ľahké.

              Keď bolo všetko pripravené, povedala nám, kde pracuje, prečo nosí zelené tričko so znakom ochranára, že môže rozdávať pokuty ľuďom, ktorí sa k prírode správajú s neúctou. Zahrali sme sa hru, v ktorej sme vyjadrovali svoje pocity a začali sme s poznávaním rastlín. Každý sme si vybrali jednu kartičku s obrázkom bylinky a mali sme hádať, ako sa bylinka volá. Niektoré sme už poznali, iné nás naučila poznať teta. Bola to zábava. Živé rastliny sme ovoniavali. Naučili sme sa, ktoré z byliniek sú liečivé a ktoré nie.

              Nakoniec nám teta uvarila dva čajíky. Jeden bol mätový a druhý medovkový. Veľmi nám chutili. Po vypití čajíkov sme sa s tetou rozlúčili a dohodli sme sa ešte stretneme a že nám odhalí ďalšie tajomstvá prírody.  Už teraz sa na spoločné stretnutie tešíme a za dnešný zážitok jej všetci krásne ďakujeme.

              Žiaci 3.A

          • Medzinárodná online konferencia programu GLOBE
            • Medzinárodná online konferencia programu GLOBE

            • Tento týždeň naši žiaci – členovia projektu spolu s koordinátorkou p. zástupkyňou Oltmanovou a p. učiteľom Štrbíkom absolvovali medzinárodnú online konferenciu programu GLOBE a ich výstup a práca na projekte zaujali ostatných členov natoľko,
            • ECOCYKLO TÍM FINIŠUJE

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ECOCYKLO TÍM FINIŠUJE.

              Náš Ekocyklo tím pracoval 23.6.2021 v plnom nasadení - zabetónovali sme stojan na bicykle, osadili ekokôš a previezli sa na trojkolke.

              Náš slávnostný deň je 26.6.2021 od 13:00- 13:30 na cyklocestičke v našom meste, keď v rámci akcie Spoznajme sa na bicykli a Dni mesta Sliač všetkým o našom projekte porozprávame.

            • Erasmus+ E4L - Sliač mojimi očami

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ E4L - Sliač mojimi očami.

              Keď som sa detí opýtala: „ Ktoré je tvoje obľúbené mesto?“, počula som odpoveď „Sliač“.

              Na ďalšiu otázku „Prečo práve Sliač?“ zazneli odpovede: „Lebo som sa tu narodila, chodím tu do školy, pretože je tu krásna príroda, je tu letisko a podobne.

              Preto sa deti z nášho ŠKD s radosťou zapojili v rámci projektu E4L Erasmus plus  do rôznych aktivít, ktoré súviseli s poznávaním mesta Sliač, jeho histórie ale i súčasnosti a okolitej prírody. Pre mnohých je to ich rodné mesto, niektorí žijú v okolitých obciach, ale považujú ho za svoje mesto.

              S históriou sa najprv oboznámili prostredníctvom pripravenej prezentácie. Rozprávali sme sa o budovách, kde žil a pôsobil významný slovenský básnik Andrej Sládkovič, pripomenuli sme si pamätníky padlým vojakom z 1. a 2. svetovej vojny. Návštevou Vlastivednej siene v našej ZŠ deti mohli porovnať, ako vyzeral Sliač kedysi a dnes.

              Následne sme počas školského roka v rámci vychádzok do okolia  niektoré miesta aj navštívili. Bezegovský kaštieľ, Bezegovskú kúriu spojenú s A. Sládkovičom, pamätníky, evanjelický a katolícky kostol. V Kúpeľoch Sliač navštívili prírodné minerálne pramene, kaplnku sv. Hildegardy, sochu Maríny.

              Každému sa páčilo niečo iné a nakreslili celú zmes rôznych obrázkov. Ale hlavne – bolo to niečo, čo považujú deti na Sliači za najkrajšie, čo by odporučili svojmu kamarátovi navštíviť.

              Z obrázkov sme urobili plagát, ktorý vystihuje Sliač ich očami – určite nesmie chýbať vojenské letisko, ale ani zmrzlina – najlepšia v okolí či cyklistická cestička popri rieke Hron. Kým časť detí kreslila, druhá časť detí vyrábala pre nich to najznámejšie – Letisko Sliač. Z odpadového materiálu – z kartónu poskladali letiskovú plochu, samozrejme s pristávacou dráhou, osvetlením dráhy, navigačnou vežou a parkoviskom. Lietadlá vystrihovali a vymaľovali nielen chlapci, ale i dievčatá.  Všetci mali radosť zo svojho vydareného diela.

              Zuzana Závišická, vychovávateľka ŠKD

          • Oznam - Vrátenie preplatku stravy
            • Oznam - Vrátenie preplatku stravy

            • Vedúca ŠJ oznamuje, že preplatky za stravu žiakov budú vrátené len na základe žiadosti zákonného zástupcu buď telefonicky, osobne alebo mailom na jedalensliac@gmail.com. Ak zákonný zástupca nepožiada o vrátenie preplatku, bude preplatok prenesený do budúceho školského roka. 
               

          • Erasmus+ E4L - Zápästková technika
            • Erasmus+ E4L - Zápästková technika

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ E4L - Zápästková technika.

              Pletenie na forme Na Slovensku bolo rozšírené v horských oblastiach Karpatského oblúku, v severnej časti stredného a východného Slovenska. V horehronských obciach aj v Čiernom Balogu v minulosti zhotovovali muži z vlnených nití pletením na drevenej forme zápästky a ženy koberčeky na ráme. Opletanie osnovy z vonkajšej a vnútornej strany natiahnutej na forme, ktorá udáva tvar budúceho výrobku, dvoma krížiacimi sa niťami je zápästková technika. Zápästky slúžili hlavne ako odevný doplnok, ktorý používali mladí muži pri rôznych sviatkoch. Tiež slúžili na sťahovanie širokých rukávov. Keďže to bola súčasť kroja, tak každý kraj mal aj vlastné vzory a spôsob výroby. V Erasmus+ projekte E4L sa venujeme téme ochrany životného prostredia a ochrany kultúrneho dedičstva. Je nesmierne dôležité zachovávať a odovzdávať si toto bohatstvo z generácie na generáciu, učiť o tom našich žiakov a prezentovať naše kultúrne dedičstvo i v zahraničí, našim projektovým partnerom. Tejto tradičnej technike sme sa venovali aj my – žiaci 7. ročníka. Pracovali sme na formách, ktoré sme si vyrobili z odpadového materiálu - kartónu. V hornej a dolnej časti sme po obvode formy nabili klinčeky. Na pletenie sme použili tiež použitú vlnu a špagát. Žiakov práca zaujala, hoci bola časovo náročná. Výsledok tešil žiakov a aj mňa. Mgr. Oľga Vonkomerová, vyučujúca regionálnej výchovy

          • Hra Finančná sloboda a Moja família
            • Hra Finančná sloboda a Moja família

            • Deň 14.6.2021 sa v 9. ročníku niesol v duchu financií. Našu školu navštívili lektori z OVB Allfinanz Slovensko a. s. , ktorí žiakom predstavili stolovú spoločenskú hru Finančná sloboda na zlepšovanie finančnej gramotnosti hráčov.
          • Celonárodná žiacka konferencia Roots & Shoots Slovakia
            • Celonárodná žiacka konferencia Roots & Shoots Slovakia

            • 10. júna 2021 sa tím Ekocyklo zúčastnil celoslovenskej žiackej konferencie programu Roots & Shoots . Členmi nášho tímu sú žiaci 8. a 9. ročníka – Sofia Urdová, Ondrej Maľa, Daniel Terem, Alica Diošiová, Alžbeta Jarotová, Marína Černeková, Viktória Demianová, Margaréta Homolová, Tereza Garguláková a Peter Plachý. Pomáhal nám aj Michal Grman.
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...