• Aktivity a súťaže

            • Logická olympiáda - 11. ročník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Logická olympiáda - 11. ročník.

              Nadaným a talentovaným žiakom sa venuje v našej škole veľká pozornosť. Zúčastňujú sa rôznych akcií v rámci našich projektov (Erasmus +/ eTwinning...), reprezentujú školu v súťažiach a iných podujatiach. Patrí sem aj Projekt celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Súčasťou projektu je matematická súťaž pre nadaných žiakov.
              V dňoch 21.3. a 23.3. sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 11. ročníka Logickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci z 1. a 2.stupňa. Logická olympiáda je celoslovenská súťaž pre nadaných matematikov v základných školách a 8 -ročných gymnáziách. Preverí zručnosti žiakov v matematickom úsudku, logickom a verbálnom myslení. Prebieha pravidelne už od roku 2013. Stať sa úspešným riešiteľom Logickej olympiády je náročná úloha. V tomto roku sa to podarilo týmto našim žiakom:

              Kategória A (1. – 4. ročník):  Arthur Matušovič (3. ročník)                                              
                                                             Nikola Cejzl (3. ročník)
                                                             Tobias  Launer  (3. ročník)
                                                             Peter Garaj  (4. ročník)
                                                             Simon Michálik (4. ročník)
                                                             Jakub Marenčák ( 4. ročník)
                                                             Viktor Sztelo    ( 4. ročník)

              Kategória B (5. – 9. ročník):    Sanitrár Martin (.5 ročník)
                                                               Halmová Natália (7. ročník)
                                                               Filipková Terézia (7. ročník)
                                                               Bačková Dorota  (8. ročník)
                                                               Nákonechnyi Mikhailo (8. ročník)

              Srdečne blahoželáme!      

            • Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo.

              Hviezdoslavov Kubín 2023

               69. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy


              Dňa 28.03.2023 sa v priestoroch Centra voľného času DOMINO Zvolen konalo regionálne kolo v umeleckom prednese poézie a prózy I. – III. kategórie. 
              Našu školu reprezentovali vo všetkých kategóriách tri žiačky, víťazky okresného kola. V silnej konkurencii dosiahli recitátorky vynikajúce výsledky a umiestnili sa na týchto miestach:

              I.   kategória – poézia -    Viktória Hricová (4.C)     3. miesto,
              III. kategória – poézia  -  Júlia Kosturjaková (9.A)   3. miesto.

              Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme. 
              Za prípravu recitátoriek patrí poďakovanie pani učiteľke Mgr. Alene Henešovej a Mgr. Danici Pajtášovej.
               

          • Školská kolekcia oblečenia
            • Školská kolekcia oblečenia

            • Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe ste pomohli rozhodnúť hlasovaním v ankete. Z troch návrhov sa vám páčil najviac ten, ktorého náhľad vidíte nižšie a teraz je možné si kolekciu oblečenia zaobstarať v e- shope v nasledovnom linku: https://www.kraloveskoly.cz/zssliac/

              Objednávanie je už spustené a bude dostupné až do 12.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie s logom našej školy!

              Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

               

              S pozdravom a prianím krásneho dňa

              vedenie školy

            • JOB SHADOWING V ESTÓNSKU

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album JOB SHADOWING V ESTÓNSKU.

              Estónsko je najsevernejším z pobaltských štátov, ktorý leží v severovýchodnej Európe, asi 80 km od Fínska. Nám sa podarilo navštíviť túto zaujímavú a krásnu krajinu vďaka programu Erasmus+.
              Naša cesta sa začala v jedno skoré sobotné ráno, keď sme sa autobusom odviezli na Viedenské letisko Schwechat a neskôr sme leteli do hlavného mesta Estónska, Tallinnu. Do cieľa našej cesty, druhého najväčšieho mesta Tartu, nás priviezol autobus. A „dobrodružstvo“ sa mohlo začať 
              Nasledujúcich päť pracovných dní sme navštevovali Základnú školu Tartu Hansa Kool, v ktorej sa vzdeláva viac ako 700 žiakov 1. – 9.ročníka. Na škole vyučuje asi 69 učiteľov. Školu navštevujú aj zahraniční študenti zo Španielska, Mexika, Portugalska, Ukrajiny a Ruska. Ide o jednu z najstarších základných škôl v tomto meste. Naším cieľom bolo oboznámiť sa so školským systémom Estónska a porovnať ho s naším školským systémom, ako aj s rôznymi inovatívnymi metódami a formami práce, či využívaním IKT, ktoré učitelia v škole používajú vo vzdelávacom procese, ako pracujú so žiakmi aj v rámci mimoškolských aktivít a, samozrejme, zlepšiť svoje kultúrne znalosti o tejto krajine.
              Počas nášho pobytu sme sa zúčastnili na viacerých hodinách matematiky, anglického jazyka, geografie, informatiky, či sociálnych zručností. Učitelia vo výchovno-vzdelávacom procese veľmi často využívajú prácu v skupinách, na ktorú sú už žiaci zvyknutí, a využívajú IKT (rôzne kvízy v Kahoote, Quizizz a podobne; prezentácie; používanie iPadov). U žiakov je veľmi dobre rozvinutá digitálna gramotnosť. Na hodinách anglického jazyka, matematiky a geografie používajú rôzne učebnice a pracovné zošity, v cudzom jazyku aj metódu CLIL. Okrem materinského (estónskeho) jazyka sa žiaci učia ruský, anglický, nemecký a španielsky jazyk. Súčasťou školského programu je aj vyučovanie sociálnych zručností, ktoré je venované najmä žiakom so ŠVVP. Žiaci sú zapojení do projektu Lesná škola, v rámci ktorého chodia do lesa, kde sa nielen snažia žiť v súlade s prírodou a rozvíjať svoje environmentálne znalosti, ale aj pracujú na zlepšení svojich vzájomných medziľudských vzťahov.
              A akí sú Estónci? Sú to ľudia veľmi milí, usmievaví a nekonfliktní. Majú radi svoju krajinu, sú hrdí na svoje tradície, o čom sme sa mohli presvedčiť aj my. V škole počas Medzinárodného dňa žien si muži uctili ženy, svoje kolegyne, tým, že im pripravili veľmi milé prekvapenie – tradičné estónske pohostenie, s piesňou a malým darčekom. V Estónskom národnom múzeu sme zase mali možnosť oboznámiť sa s históriou tejto krajiny. Mesto Tartu je naozaj veľmi čarovné. Okrem nádherných historických budov (radnica, budova Univerzity Tartu) nájdete v meste niekoľko krásnych parkov, úzkych uličiek, ktoré na vás dýchajú históriou, ako aj mnohé miesta, kde môžete stráviť svoj voľný čas (múzeá, Vedecké centrum AHHAA, Botanická záhrada a podobne).
              Absolvovanie Job shadowingu bolo pre nás naozaj inšpiratívne. Primälo nás zamyslieť sa nad niektorými vecami a ich zavedení do praxe. Sme radi, že sme mohli spoznať nových milých a úžasných ľudí, ako aj túto čarovnú zimnú krajinu.
              Ďakujeme veľmi pekne za možnosť byť súčasťou tohto programu.
              Mgr. Martina Fülöpová, Mgr. Alena Lisičanová
               

          • Európsky kvíz o peniazoch
            • Európsky kvíz o peniazoch

            • Naša škola sa do súťaže, ktorú na Slovensku organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska,  zapája každoročne. 
              23. marca 2023 našu školu reprezentovali tímy žiakov 8. a 9. ročníka nasledovne:
               
          • Beseda o financiách v rámci  týždňa GLOBAL MONEY WEEK
            • Beseda o financiách v rámci týždňa GLOBAL MONEY WEEK

            • Dňa 23. marca 2023 našu školu navštívili študenti Obchodnej akadémie Mareka Frauwirtha z Banskej Bystrice – bývalý žiak našej školy David Barta a jeho spolužiaci z 3.A triedy. V rámci akcie so žiakmi 7. a 8. ročníka besedovali na tému finančná gramotnosť. 
            • SLIAČSKE HOLÚBKY pripravujú prekvapenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album SLIAČSKE HOLÚBKY pripravujú prekvapenie.

              Tím SLIAČSKE HOLÚBKY v rámci projektu Roots&Shoots Slovakia a nadácie Green Foundation  pripravujú pre všetkých obyvateľov a návštevníkov mesta Sliač prekvapenie. 
              Aké ? Zatiaľ neprezradíme, ale náš slogan je :
              „Vyhliadka stará ako vrásky,
              má silné korene lásky.“
              Tím Sliačske holúbky tvoria žiaci 7.A triedy – T.Fahima, B.Kochlicová, M.Cejzlová, M.Mazúchová, M.Lacko, R.Šupa, A.Klesniak a R.Pálka. 
              Viac o pripravovanom projekte VYHLIADKA LÁSKY napovie fotogaléria. 

            • Karlove Vary Erasmus +Element symbols and meanings

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karlove Vary Erasmus +Element symbols and meanings.

              Erasmus+ – Karlove Vary

              1. deň  20.3.2023
              V Karlových Varoch sa stretli zástupcovia základných škôl zo Španielska z dvoch miest –Cartagena a Zarautz , my zo ZŠ Sliač a českí hostitelia - partneri zo ZŠ Truhlárska v Karlových Varoch.
              Aktivity :
              1. Na zoznámenie hostitelia  pripravili pre deti hru „Bingo“. Deti dostali pracovné listy a ceruzky, chodili pomedzi účastníkov, pýtali sa zadané otázky a odpovede zapisovali. Deti využívali nadobudnuté jazykové zručnosti v anglickom jazyku.  Kto mal zapísané odpovede na všetky zadané otázky, zakričal BINGO, zvíťazil a pokračovalo sa dovtedy, kým neukončil hru aj posledný hráč.
              2. Hra „Zoznamka“ – utvorili sa zmiešané dvojice a jeden zo dvojice si vybral z obálky kartičku. (červená, modrá, zelená, žltá). Potom si utvorili skupinky podľa farieb. A pokračovali v ďalších aktivitách v týchto skupinách.
              3. V štvoriciach mali za úlohu nakresliť „ERB“ – stvárnenie spoločných záujmov. Opäť si precvičili komunikáciu v angličtine, dozvedeli sa, čo radi robia, aké majú záujmy a čo sa im páči. Na záver sa každá skupina predstavila  a odprezentovala vytvorený erb.
              Workshop - päť elementov v prírode – Voda-Oheň-Zem-Vzduch-Vesmír
              Predpoludním sa účastníci premiestnili do učebne výtvarnej výchovy a vo vytvorených farebných skupinách (elementoch) začali tvoriť mandaly z CD nosičov. Každá skupina začala tvoriť na jednom stanovišti.
              Tvorili ich:
              -    VESMÍR - vyškarbávanie motívov na namaľované CD
              -    ZEM - naliepanie vystrihnutých motívov 
              -    VODA - maľovanie podľa fantázie
              -    OHEŇ - vypletanie vlnou (urobenie osnovy)
              -    VZDUCH – naliepanie nastrihaných hodvábnych pásikov z papiera
              Všetky skupiny sa vystriedali na všetkých stanovištiach. Vznikli nádherné mandaly.
              Popoludní sme sa presunuli autobusom do kúpeľnej časti Karlových Varov. Hostitelia mali pripravenú hru, kde sa skupinky detí pohybovali v areáli kúpeľov a plnili zadané úlohy. Hľadali názvy prameňov, teplotu prameňov a zakresľovali do mapy. Na záver si získané informácie skupiny porovnali.  
              Po aktivitách sa deti premiestnili do rodín, ktoré  im pripravili vlastný program.


              2. deň 24.3.2023
              Deň sme začali na vlakovej stanici. Vlakom sme sa presunuli do malebného mestečka Bečov nad Teplou. Tu sme mali možnosť spoznať kultúrne dedičstvo mestečka. Navštívili sme zámok, kde sme sa oboznámili s jedinečnou pamiatkou – Relikviárom svätého Maura. Relikviár je druhou najcennejšou pamiatkou v Čechách po korunovačných klenotoch. V roku 1995 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku Českej republiky. Súčasťou expozície bola aj prezentácia v anglickom jazyku, ktorá dokumentuje náročnú cestu zreštaurovania relikviára. 
              V botanickej záhrade v Bečove v popoludňajších hodinách deti riešili v zmiešaných skupinách náročnú úlohu. V areáli botanickej záhrady pod vedením lektorov sa zahrali na  „zvieracích detektívov“. Rozdelení do zmiešaných skupín sledovali vopred vytýčenú trasu a podľa stôp a ďalších artefaktov hľadali zviera, ktoré sa v oblasti pohybovalo. Práve pri tejto úlohe sa ukázalo, že deti vedia spolu dobre komunikovať, vedia hľadať spoločné východiská, riešiť zadané úlohy a nakoniec aj odprezentovať výsledky spoločnej práce.

              3. deň  25.3.2023
              Ráno sme sa spoločne vybrali autobusom na kolonádu Karlových Varov. Po ochutnávke kúpeľných oblátok sme sa vyviezli pozemnou lanovkou k rozhľadni  Diana nad Karlovými Varmi.  Historická lanovka už oslávila storočnicu prevádzky. Z  rozhľadne  bol krásny výhľad do Nemecka, na Krušné hory a celé Karlovy Vary. V areáli rozhľadne sa nachádza Motýlí dom, Mini ZOO a náučné chodníky. 
              Náučným chodníkom sme sa dostali k vyhliadke Rusalkina chata, kde zmiešané skupiny zapisovali do tabuľky s abecedou slová, ktoré súviseli s mobilitou v angličtine, španielčine, slovenčine a češtine. 
              Z vyhliadky Rusalka sme sa turistickým chodníčkom dostali až ku kúpeľnému parku, kde sa opäť súťažilo. Tentokrát šlo o pohybové aktivity. Deti si zahrali hru „piškvorky“.  Rozdelení  do dvoch skupín hádzali kockou, behali  k stanovišťu, zaznačili X alebo O do pracovného listu podľa toho ako bol ich tím označený. Deti sa pri hre podporovali, povzbudzovali a výborne zabavili.
              Ďalšou športovou hrou bolo hádzanie „papierovými loptičkami“. Každý účastník dvoch družstiev si urobil papierovú loptičku. V časovom limite hádzali tímy loptičky na pole súpera.  Prehralo družstvo, kde sa nachádzalo viacej papierových lôpt. V tejto hre si deti vyskúšali rýchle reflexy, pohotovosť a tímovú solidaritu. 
              Po skončení súťaží sme si prezreli areál kúpeľov. 

              4. deň 26.3.2023
              Tento deň bol zameraný na kultúru a šport. Opäť sme mali možnosť spoznať kultúrne dedičstvo ČR. Navštívili historické mesto Loket, jeho hrad s výhľadom na meandre rieky Ohře. Prešli sme sa historickým centrom mesta. Za mestom nás ohromil výhľad zdola na mohutný nedobytný hrad z 12. storočia.
              Po prehliadke mesta a krátkom odpočinku nás čakala príjemná,  niekoľkokilometrová turistická vychádzka popri rieke do Karlových Varov. Cestou sme čítali informačné tabule ohľadom prírodného prostredia, športovali pri rieke, navštívili neveľkú farmu hrali slovné hry a komunikovali s našimi partnermi a priateľmi. Deň bol príjemným zážitkom pre všetkých zúčastnených. 


              5. deň 27.3.2023
              Všetci účastníci Erasmus+ sa stretli ráno v škole. Každé dieťa si mohlo vymaľovať karlovarský kúpeľný pohár podľa vlastného uváženia, využiť svoju kreativitu, ale aj kreativitu nových kamarátov. Kúpeľný pohár bude pre každého peknou pamiatkou na pobyt v krásnom, pohostinnom českom meste. 
              Poslednou aktivitou bolo vyhodnotenie pobytu a odovzdávanie certifikátov. Pri preberaní certifikátov každý žiak povedal, čo sa mu na mobilite páčilo a pedagógovia vyjadrili  poďakovanie za výborne pripravený program, príjemnú atmosféru a pohostinnosť českých kolegýň, ktoré nás celý týždeň sprevádzali. Po spoločnom fotografovaní a obede nasledovala rozlúčka. Každý si domov odnášal nové zážitky a pekné spomienky. 

              Napísali: Tatiana Groves a Eva Pintérová


               

            • Benefičný koncert skupiny "Sielnica Band"

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Benefičný koncert skupiny "Sielnica Band".

              Dnes sa u nás konal koncert. A nie hocijaký. Žiaci našej školy, ktorí spolu hrajú v kapele “Sielnica Band” pri príležitosti blížiaceho sa Dňa učiteľov pripravili koncert pre všetkých našich učiteľov ako poďakovanie za ich prácu. Zároveň to bol benefičný koncert a výťažok z neho bude venovaný na podporu Banskej Štiavnice. Koncert pomohol ozvučiť pedagogický asistent pán Krajč. Úžasná energia, ešte lepšia atmosféra. 

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...