• Aktivity a súťaže

            • Školská konferencia Učenie je malina

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školská konferencia Učenie je malina.

              Poslednou projektovou aktivitou - konferenciou o upcyklovaní - sme sa v Základnej škole Andreja Sládkoviča oficiálne rozlúčili s projektom “Učenie je malina”, ktorý sme realizovali s podporou spoločnosti SK-NIC a Nadácie Pontis.

              V projekte sme si predsavzali, hovoriť so žiakmi o upcyklovaní - teda o znovuvyužití odpadu, ktorý ako spoločnosť tvoríme. Podujali sme sa v našej škole upcyklovať „najťažší oriešok“ - teda elektroodpad. Ten je považovaný za takmer nerecyklovateľný, preto je oveľa lepšou cestou takýto odpad upcyklovať - použiť znovu. 

              V projekte sa nám podarilo znovuvyužiť takmer 100 kilogramov elektroodpadu. Ten sme získali vďaka firme Mondelez, ktorá nám darovala 20 kusov PC monitorov, no mnoho použiteľných súčiastok nám priniesla aj školská zbierka klávesníc, myšiek a nabíjačiek. Všetky tieto komponenty sme znovuvyužili vďaka lacným počítačom Raspberry PI (malina), ktoré sme s pomocou starších žiakov inštalovali do tried prvého stupňa.

              Záverečná konferencia bola dôstojným a radostným záverom projektu. Každý vyučujúci, každá trieda spoločne pripravovali výrobky z upcyklovaného odpadu. V stredu 30.11.2022 sa všetky výrobky vystavili v priestoroch školskej telocvične. Interaktívnu výstavu si pozreli všetci žiaci školy, rodičia, pedagógovia, i pozvaní hostia. Záujem o aktivity dokonca prejavila i televízia RTVS. 

              Veľmi zaujali výrobky, ktoré vznikli kombináciou moderných technológií a upcyklovaného kartónu a iných odpadových materiálov - hračky, hudobné nástroje, hovoriaca vyučovacia kostra. Mnohí hostia sa zastavili pri drevenom “upcyklokiosku”, v ktorom dookola tretiaci spievali svoju pieseň o tom, prečo je dôležité upcyklovať. Tú mimochodom nahrali len pre túto príležitosť  niekoľko dní vopred v improvizovanom školskom nahrávacom štúdiu.

              Žiaci sa mohli doslova pohrať s upcyklovanými jednoduchými strojmi, modelmi atómov z orechových škrupiniek, ozdobiť svoje oblečenie prekrásnymi príveskami z podložiek pod skrutky. Obdivovali sme prekrásne vianočné ozdoby zo včelieho vosku, jedlo sme balili do praktických textilných obalov impregnovaných včelím voskom. Obdivovali sme upcyklovanie textilu, papiera, z ktorého vznikali nové nákupné a darčekové tašky. 

              Interaktívna výstava bola príležitosťou zdieľať všetko, čo sme sa spoločne naučili a odovzdať si nápady, ako nakladať s odpadom tak, aby sme znížili jeho produkciu a zároveň si z neho zhotovili veci, ktoré by sme inak museli kúpiť a tvoriť z nich ďalší odpad.

              Konferenciu podporili aj krátke videá Martina Tóčika a pani učiteľky Vonkomerovej, ktoré nám pripomenuli, čo je to upcyklovanie, prečo je efektívnejšie, než recyklovanie aj to, ako ľudia v minulosti dokázali s úžitkom využiť všetok odpad, ktorý produkovali.

              Bude to cesta aj pre nás? Budúcnosť ukáže.
              Učenie o upcyklovaní však pre nás bola malina!
               

          • Okresné kolo v stolnom tenise dievčat
            • Okresné kolo v stolnom tenise dievčat

            • 25.11. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise dievčat vo Zvolene.
              Naše dievčatá Sarah A. Suchá, Tália Fahima a Katarína Gašparová vybojovali pre našu školu pekné 2. miesto.
              Gratulujeme!


               

            • ŠKD - Beseda s členkami z Únie nevidiacich a slabozrakých

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Beseda s členkami z Únie nevidiacich a slabozrakých.

              Dňa 23. 11. 2022 zorganizovala p. vych. Z. Závišická besedu s členkami z Únie nevidiacich a slabozrakých. Deti z 8. oddelenia sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi nevidiacimi a slabozrakými ľuďmi, čo im pomáha zlepšiť život s týmto handikepom.  Zaujímavé bolo rozprávanie, ako sa cvičí taký slepecký pes a ako dokáže vodiť svojho nevidiaceho pána.  Deti si vyskúšali  rôzne kompenzačné pomôcky, napr.  hovoriacu váhu, špeciálnu lupu na čítanie, špeciálny notebook, mohli sa orientovať v priestore so slepeckou paličkou a špeciálnymi okuliarmi , napísať si svoje meno Brailovým písmom, ako aj zahrať hru so špeciálnymi kartami. Deťom sa beseda páčila hlavne preto, lebo bola vedená formou zážitkového učenia mohli sa na chvíľu vcítiť do života nevidiacich.
              Z. Závišická, vychovávateľka ŠKD

            • Majstrovstvá okresu Zvolen v streľbe zo vzduchovky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstrovstvá okresu Zvolen v streľbe zo vzduchovky.

              Dňa 23.11.2022 sme sa zúčastnili súťaže Majstrovstvá okresu Zvolen v streľbe zo vzduchovky.
              Našu školu reprezentovalo 13 strelcov v troch streleckých kategóriách.
              Najmladší žiaci s oporou
              Matušovic Andrej, Matušovic Arthur, Fahima Daniel – 1. miesto
              Mladší žiaci  - jednotlivci
              Cejzl Ivan  - 3. miesto
              Mladšie žiačky – jednotlivci
              Urdová Nela  - 3. miesto  - postup na Majstrovstvá kraja
              Mladší žiaci  - družstvá
              Markovič Branislav, Urdová Nela  a Cejzl Ivan  - 2. miesto
              Starší žiaci – jednotlivci
              Homola Marek  - 2. miesto
              Staršie žiačky – jednotlivci
              Ostrihoňová Diana  - 1. miesto
              Mikušková Larisa – 3. miesto
              Starší žiaci - družstvá
              Ostrihoňová Diana, Homola Marek, Novák Lukáš   - 1. miesto – postup na Majstrovstvá kraja
               

            • Cheer tréning s prekvapením

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cheer tréning s prekvapením.

              Dnešný cheer tréning s prekvapením. Pani učiteľku prekvapili bývalé žiačky, ktoré pred 30 rokmi trénovala v tanečnom krúžku. Motivovali tak malé školáčky svojou obratnosťou a ukázali im, že aj po toľkých rokoch si rady spomenú na školské časy v našej škole.

            • Vesmír je nekonečný - online webinár v 7.B

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vesmír je nekonečný - online webinár v 7.B.

              Nad nami lietajú tisíce družíc. Každá z nich má dôležitú a presnú funkciu, ale môže byť aj potenciálnym zdrojom problémov v kozmickom priestore. Na webinári 22. novembra 2022 žiakov 7.B triedy  do tajomstiev vesmíru uviedol Ján Spratek z Planetária Praha.
              Webinár bol veľmi zaujímavý, aj keď bol v češtine. Dozvedeli sme sa, aké obrovské vzdialenosti sú vo vesmíre. Napríklad to, že medzi Zem a Mesiac by sa zmestili vedľa seba poukladané všetky planéty našej slnečnej sústavy. Viete , aký je rozdiel medzi satelitom a družicou ? Žiadny. A medzi kozmonautom a astronautom ? Tiež žiadny. A viete,  ktorá bola tretia krajina vo vesmíre ? Po bývalom Sovietskom zväze a USA  to bolo práve Československo a kozmonaut Vladimír Remek.  Ako dlho by ste leteli, keby naša Zem bola rozrezaná naprieč veľkým tunelom s dĺžkou vyše 12 000 kilometrov ? Odpoveď nájdete  na fotografii v galérii.
              V druhej časti webináru sme sa dozvedeli o význame satelitov vo vesmíre. Virtuálne sme navštívili medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS .
              Vďaka akcii Noc výskumníkov naša škola získala makety „kozmického strážcu“. Jeho úlohou je strážiť nielen funkčné satelity, ktoré okolo Zeme obiehajú, ale aj starať sa o vesmírny odpad.
              Ak sa chcete dozvedieť viac o aktivite KOZMICKÝ STRÁŽCA kliknite na stránku www.kozmickystrazca.sk . Na stránke si môžete pozrieť aj aplikáciu, ktorá hovorí o množstve nefunkčných satelitov vo vesmíre v minulosti aj dnes. Aj vo vesmíre platí, že najlepší odpad je ten, ktorý nevyprodukujeme.
              Žiaci 7.B triedy počas zaujímavej hodiny vyrobili modely kozmických strážcov a satelitov.
              Vesmír je nekonečný a téma veľmi zaujímavá. Aj formou webináru sme sa o tom presvedčili aj my – žiaci 7.B triedy.

            • Exkurzia v Krajskej hvezdárni a planetáriu M. Hella v Žiari nad Hronom - 4. ročník

            • Dňa 21.11. 2022 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili exkurzie v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V rámci nej si pripomenuli učivo z prírodovedy a zároveň sa dozvedeli množstvo nových a zaujímavých informácií ohľadom našej slnečnej sústavy. Bohatý program začal vo „Hviezdnej sále“, kde bol žiakom na sférickej projekčnej ploche premietnutý videofilm s následným výkladom. Prostredníctvom filmu si žiaci zopakovali vedomosti o Slnku a jeho význame pre život na Zemi. Nechýbala ani prehliadka vesmírnych telies a zoznámenie sa s najznámejšími súhvezdiami našej nočnej oblohy. Ďalšia časť programu prebiehala v tzv. UFO sále, v ktorej pracovník planetária interaktívnym spôsobom na trojrozmerných modeloch vysvetlil vývoj a rozdelenie telies  slnečnej sústavy, striedanie dňa a noci, zmenu ročných období a fázy Mesiaca. Zároveň v ďalšej miestnosti odborný pracovník zodpovedal žiakom na ich zvedavé otázky. V závere exkurzie si štvrtáci mohli na pamiatku zakúpiť rôzne upomienkové predmety - magnetky, plagáty, 3D fotografie a pod. Z exkurzie žiaci odchádzali nielen s novými vedomosťami, ale aj s príjemnými zážitkami.

            • Detská škola gastronómie - 4. A,B,C

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detská škola gastronómie - 4. roč..

              Dňa 10.11.2022 sa žiaci 4. ročníka na chvíľu stali súčasťou Detskej školy gastronómie a ochutnali špeciality, ktoré pre nich pripravilo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov pod vedením MVDr. Oľgy Luptákovej, PhD. Toto združenie podporuje tradície vidieckej kuchyne a dbá na to, aby sa zachovali senzorické vlastnosti regionálnych jedál a nápojov. V krátkosti povedané – aby tradičné jedlá chutili aj o sto rokov tak, ako ich pripravovali naše prababičky. Tento dôležitý odkaz je aj nosnou myšlienkou dvoch rodinných firiem z Detvy, pre ktoré sú tradície dôležité - Gazdovské špeciality Bystriansky s.r.o.  a cukrárenská výroba v Detve JOLL s. r. o. Žiaci videli, ako prebieha výroba ich výrobkov a dokonca si vyskúšali zdobenie medovníkov. Nakoniec ich svojimi dobrotami pohostili. Domov odchádzali nielen s plnými bruškami, ale bohatší o poznanie, že zachovávanie regionálnych tradícií má zmysel aj pre budúce generácie.

          • Okresné kolo v stolnom tenise
            • Okresné kolo v stolnom tenise

            • Žiaci  Samuel Sojak  -  6.A, Martin Lacko - 7.A, Marek  Homola  - 8.A a Andrej Suchý  - 9.B skončili v okresnom kole v stolnom tenise na 3. mieste. Blahoželáme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.
            • Erasmus+ štruktúrovaný kurz Metodika STEAM

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ štruktúrovaný kurz Metodika STEAM.

              ERASMUS+ Štruktúrovaný kurz – Metodika STEAM v Kodani

              Koncom októbra našu školu zastúpil pán učiteľ Očenáš na školení prostredníctvom programu Erasmus+ v Kodani. Témou celého kurzu bola metodika STEAM. Táto skratka slov (veda, technológie, inžinierske zručnosti, umenie a matematika) znie síce záhadne, ale prináša veľmi prehľadné postupy, ako aj do bežných predmetov ako je čítanie, slovenský jazyk, výtvarná či telesná výchova vniesť prvky programovania, riešenia problémov, kritického myslenia, tímovej spolupráce pomocou technológii.

              A ako tieto poznatky obohatia našu školu? V prvom rade, kurz ponúkol účastníkom bohaté portfólio aktivít na rozvoj 4C zručností teda kooperácie, kritického myslenia, tvorivosti a komunikácie. Veľkým prínosom bolo predstavenie nových technológií ako LEGO spike, či EDU Photon, ktoré určite už čoskoro rozšíria náš školský robotický arzenál. Ďalším, pravdepodobne najpodstatnejším prvkom vzdelávania zostáva (ako už je v programe Erasmus+ zvykom) sieť účastníkov z celej Európy, s ktorými sme si vymenili nápady na nové projekty a zdieľali vzájomné skúsenosti so zavádzaním metód STEAM do vyučovania a začali tvoriť nápady na spoločné projekty.

            • Konferencia pedagógov zo škôl s regionálnou výchovou

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Konferencia pedagógov zo škôl s regionálnou výchovou.

              Dňa 4.11.2022 sa v našej základnej škole konala Konferencia pedagógov zo škôl s regionálnou výchovou. Pozvanie prijali zástupcovia z viac ako 20 škôl na Slovensku, doc. Jana Ambrózová, PhD. z oddelenia etnológie UKF v Nitre, pani primátorka mesta Sliač a pán prednosta,  pani riaditeľka MsKS v Sliači a tiež čestný hosť,  jubilant, p. Markovič. 

              Konferenciu otvorili žiaci školy svojím kultúrnym programom - spevom a tancom,  ktorý s nimi pripravila p. učiteľka Vonkomerová. Hostí privítala p. riaditeľka školy A. Krúpová,  predseda združenia p. riaditeľ Harmat a prítomným sa prihovorila aj pani primátorka.  

              Nasledovala pracovná časť stretnutia - ukážka vyučovacej hodiny regionálnej výchovy v našej škole pod vedením p. učiteľky Vonkomerovej. Tá si pre účastníkov pripravila tradičnú techniku plstenia ovčej vlny. Podľa pokynov a názornej ukážky si každý účastník vyrobil darček- brošňu. 

              Po krátkej prestávke nasledovala teoretická časť,  v rámci ktorej p. predseda združenia a p. Ambrózová predstavili budúce plány týkajúce sa postavenia regionálnej výchovy v pripravovanej školskej reforme. Ocenili výbornú spoluprácu pracovnej skupiny a aktívnych členov združenia, ktorým záleží na budúcnosti zachovávania tradícií našich predkov. 

              Pozvanie prijala aj Ing. Dovalová a predstavila prítomným svoju prácu so žiakmi a modrotlač. 

              Záver stretnutia bol slávnostný.  P. Markovič - Sliačan, zakladajúci člen združenia,  oslávil nedávno 80. narodeniny.

              Oslávencovi prajeme pevne zdravie a veľa elánu. 

              Nasledujúce stretnutie bude koncom školského roka v Liptovských Sliačoch. 

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...