• Aktivity a súťaže

            • Majstri a deti

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstri a deti.

              V tomto roku sa uskutočnil 25. ročník kultúrno-vzdelávacieho podujatia MAJSTRI A DETI  - O kove v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici. Cieľom podujatia je znovu oživiť remeselné práce spojené s kovom. Žiaci siedmeho ročníka, ktorí si vybrali regionálnu výchovu, navštívili toto podujatie a mali možnosť nadobudnúť zručnosti pri práci s týmto materiálom a rozvíjať svoju motorickú a estetickú zručnosť. V remeselnej dielni si vyrobili smaltovaný šperk. Niektorí si skúsili aj prácu s drevom a vyrobili si hračku z liesky.

              A keďže sa v tomto čase konal tradičný Radvanský jarmok, ktorý si zapíše 365. pokračovanie, navštívili sme aj ten.

               

            • Kurz pre učiteľov s názvom „Umelá inteligencia vo vzdelávaní-Erasmus + Malta

            • Kurz pre učiteľov s názvom „Umelá inteligencia vo vzdelávaní: objavovanie hraníc IKT“ absolvovaný od 28.8. do 2.9.2023, v rámci projektu Erasmus+, na ostrove Malta.

              Tento šesťdňový kurz bol vytvorený pre učiteľov, ktorí sa chcú dozvedieť o možnostiach umelej inteligencie, ktoré nám môžu pomôcť zefektívniť našu prácu alebo zatraktívniť naše hodiny. Bola nám predstavená umelá inteligencia, možnosti jej využitia vo vzdelávaní a boli nám poskytnuté stratégie, znalosti a tipy, vďaka ktorým má umelá inteligencia potenciál stať sa naším spojencom a nie hrozbou.

              Počas kurzu sme sa dozvedeli o výhodách používania umelej inteligencie v triede, ako aj o jej potenciálnych rizikách. Získavali sme tiež praktické skúsenosti s nástrojmi umelej inteligencie, ako je Chat GPT na precvičovanie jazykov a simulácie konverzácie ako aj s nástrojmi umelej inteligencie na hodnotenie a personalizovanú spätnú väzbu. Mali sme, zároveň, aj priestor na reflexiu a diskusiu o silných a slabých stránkach či možnostiach ich uplatnenia v rámci našej výučby.

              Okrem toho sme sa oboznámili s ďalšími aplikáciami umelej inteligencie, ako sú napríklad PowerPoint Speaker Coach na rozvoj komunikačných zručností, Perplexity pre potreby samoštúdia, Yippity na generovanie hodnotení, Grammarly na zlepšenie schopnosti žiakov, študentov alebo učiteľov písať v cudzom jazyku.

              Zručnosti získané v tomto kurze nám učiteľom pomôžu urobiť naše hodiny pútavejšie a zefektívnia našu prácu.

              Osobitný dôraz bol kladený na aplikácie, ktoré podporujú inkluzívnosť. Umelá inteligencia vie byť nápomocná, napríklad, aj pri domácej príprave žiakov trpiacich dyslexiou.

              Cieľom tohto kurzu bolo poskytnúť učiteľom komplexné pochopenie úlohy umelej inteligencie vo vzdelávaní a zručnosti na efektívne využívanie nástrojov umelej inteligencie vo svojej práci.

              Súčasťou tohto týždňového kurzu bolo aj spoločné a individuálne spoznávanie krás ostrova Malta a jeho kultúry. Na začiatku kurzu sme absolvovali prehliadku hlavného mesta Valletta, zapísaného od roku 1980 do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Náš kurz prebiehal v poobedňajších hodinách (od 15:00 do 20:00) v zrekonštruovanej budove s názvom Valletta Design Cluster, ktorá sa nachádza priamo v historickom centre hlavného mesta.  

              Počas doobedňajších hodín a soboty sme mali dostatok času aj na individuálne objavovanie ostrova. Ostrov Malta aj napriek svojim minimalistickým rozmerom, je veľmi príťažlivým miestom, kde si prídu na svoje mnohí. Od nadšencov histórie, obdivovateľom architektúry, študentov jazykov, cez turistov túžiacich po oddychu na plážach, alebo gurmánov, ktorí chcú ochutnať miestne jedlá a nápoje. Tunajšie mestské paláce, kostoly, múzeá a zábavné parky sú skutočne výnimočné a ľahko dostupné.

               

              Počas týždňa stráveného na kurze „Umelá inteligencia vo vzdelávaní“ som mala, tiež možnosť precvičiť si angličtinu, ktorá sa počas tohto týždňa stala komunikačným jazykom pre šestnástich účastníkov kurzu z rôznych európskych krajín.

                                                                                                               Mgr. Dana Ďurovková

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov
            • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

            • Vážení rodičia budúcich prvákov, v dňoch od 23.8. do 28.8. 2023 v čase od 8.00 hod - 12.00 hod. si môžete prísť zakúpiť čip na stravu v sume 5€. Kto v tomto termíne nemôže prísť, tak potom až v pondelok 4.9.2023 od 6.30 do 14.00 hod.

            • Erasmus+ kurz - Zážitkové učenie cez prírodu a históriu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ kurz - Zážitkové učenie cez prírodu a históriu.

              Od 10.7.2023 do 15.7.2023 sa p. učiteľka Zvarová a p. asistentka Sekerešová zúčastnili na Erasmus+ kurze s názvom Zážitkové učenie cez prírodu a históriu. Kurz prebiehal na ostrove Tenerife, ktorý v priebehu týždňa spoznávali od jeho pobrežných oblastí až po vysokohorské pásma. Okrem prírodných krás sa dozvedeli o spôsobe jeho osídľovania.. Naučili sa využívať aplikácie Actionbound a Gooschase a mnoho ďalších aktivít, ktoré žiakom pomáhajú upevniť si preberané učivo a odniesť si z vyučovania čo najviac vedomostí vďaka prežitému zážitku.
            • Vzdelávame sa aj počas prázdnin

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vzdelávame sa aj počas prázdnin.

              Pani učiteľka Hrinová sa v rámci projektu Erasmus+ v termíne od 10.7.-15.7.2023 zúčastnila kurzu pre učiteľov, zameraného na uplatňovanie tradičných umeleckých postupov a IKT nástrojov vo vzdelávacom procese. Kurz sa uskutočnil v Barcelone a niesol sa v duchu poznania samého seba, rozvíjaní empatie a kreativity. Konkrétne aktivity boli zamerané na tréning všímavosti u žiakov (mindfulness) ako aj na kreatívnu stránku ich osobnosti.
              Oboznámila sa s platformami STOP MOTION (tvorba a točenie krátkych filmov) a PODOMATIC (tvorba podcastov), ktoré sú pre žiakov príležitosťou ako rozvíjať tvorivosť prostredníctvom využívania IKT. Súčasťou kurzu bolo aj poznávanie kultúrneho dedičstva Barcelony.

            • ŠKD - Detský letný tábor – 4. deň – Múzeum praveku Bojnice, ZOO Bojnice

            • Dobrodružnú výpravu Pramienkovej skupiny sme ukončili dňa 7.7.2023 exkluzívnym výletom do praveku. Dozvedeli sme sa niečo o živote mamutov v dobe ľadovej, prečo žili neandertálci v jaskyniach, deti si vyskúšali uloviť mamuta a zistili, že to vôbec nebolo jednoduché.  Neskôr sme si preverili pozornosť detí v zábavnom kvíze, ktorý im vytvorila p. vychovávateľka Martina Závišická na základe informácií pani sprievodkyne v Múzeu. Deti obstáli v kvíze na výbornú a pre deti bol výlet zážitkovým učením.  V zoologickej záhrade nás nadchla motýlia záhrada, terárium, surikaty, ale i nový pavilón slonov a samozrejme pavilón opíc.
              Sme radi, že sa deťom výlety v letnom tábore páčili a užili si sme si spolu skvelý prázdninový týždeň.

            • ŠKD - Detský letný tábor - 2. deň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Detský letný tábor DLT - 2. deň.

              Druhý táborový deň - 4. 7. 2023, patril potulkám po prírode, po lese. Vyšliapali sme si do Harmaneckej jaskyne, ktorá nás ohúrila  nádhernými prírodnými útvarmi. Po nej sme si dali dobrý obed na Starých Horách a prešli sa tam ešte detským lesným náučným chodníčkom so zaujímavými atrakciami.

            • Divadielko o recyklácii pre deti z MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadielko o recyklácii pre deti z MŠ.

              28.6.2023 žiaci ŽŠP, po dohode s p. primátorkou na spoločnom stretnutí, zahrali v troch škôlkach na Sliači divadielko o recyklácii. Zábavným a interaktívnym spôsobom spolu so zvieratkami v lese - maňuškami, sa im to veľmi pekne podarilo. Ďakujeme M.Cejzlovej, M.Mazuchovej a M.Homolovej za interpretáciu a krásne divadelné predstavenie, ktoré si samé navrhli, dotvorili a zahrali.

          • SÚŤAŽ V ANGLICKOM JAZYKU – ENGLISHSTAR 2023
            • SÚŤAŽ V ANGLICKOM JAZYKU – ENGLISHSTAR 2023

            • V apríli 2023 sa niektorí zo žiakov 2. stupňa zúčastnili súťaže v anglickom jazyku Englishstar 2023. Ide o celoslovenskú súťaž, ktorá na našej škole nie je žiadnou novinkou. Zapojili sa do nej žiaci 5. – 9. ročníka, mnohí z nich už po niekoľkýkrát. Ich úlohou bolo počas 45 minút vypracovať test vo svojej kategórii.
            • Slávnostné otvorenie obnovenej Vyhliadky lásky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné otvorenie obnovenej Vyhliadky lásky.


              Prvý prázdninový deň bol pre Sliačske holúbky výnimočný. Splnil sa im vysnívaný sen. Vyhliadka lásky vďaka ich náročnej celoročnej práci ožila. Do ďalších rokov jej prišli popriať veľa krásnych dní pani primátorka mesta Sliač p.Balgová, pán riaditeľ Kúpeľov Sliač p.Beňuch a naša pani riaditeľka ZŠ A. Sládkoviča Sliač p.Krúpová. 
              Po krátkom kultúrnom programe a príhovore žiakov si hostia mohli na 80 fotografiách pozrieť, s čím všetkým sa museli Sliačske holúbky počas celého roka popasovať. Nebolo to veru jednoduché a nebolo toho málo. A za to im patrí jedno veľké ĎAKUJEM. 
              Sliačske holúbky sľubujú, že sa budú o Vyhliadku lásky starať a dávať na ňu pozor. Aby aj ďalšie dlhé roky bola pre všetkých obyvateľov mesta a návštevníkov kúpeľov miestom oddychu a pokoja. 

              Alena Lisičanová, koordinátorka projektu
               

            • Rozlúčka so štvrtákmi

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozlúčka so štvrtákmi.

              V stredu sa deti ŠKD Pramienok stretli na školskom dvore, aby sa rozlúčili so štvrtákmi a aj so školským rokom. Štvrtákom sa prihovorila pani riaditeľka a pani zástupkyňa. Spolu s vedúcou ŠKD odovzdali deťom Pamätné listy a darčeky. Keď zazneli prvé tóny, rozvírila sa poriadna zábava. Všetky deti sa výborne zabávali. K slávnostnej atmosfére prispelo aj krásne slnečné počasie. Všetkým prajeme krásne prázdniny a veľa nových zážitkov.
              Ďakujeme mamine Terezky Hricovej za fantastickú tortu, ktorú upiekla pre všetkých štvrtákov odchádzajúcich z ŠKD.
              Kolektív ŠKD

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...