• Aktuálne v našej škole

        • Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (POPULAIR)

        • 26.06.2023 20:09
        • Na tomto mieste sme už pred časom informovali, že naša škola sa zapojila do zaujímavého projektu POPULAIR LIFE IP, ktorý sa zameriava na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality životného prostredia, 
        • konkrétne ovzdušia a taktiež podporuje vzdelávacie, komunikačné a monitorovacie aktivity zapojených partnerov. 
          Chceme upriamiť pozornosť na ochranu zdravia detí a mladistvých v súvislosti s kvalitou ovzdušia v okolí škôl a školských zariadení. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa znečistenie ovzdušia v súčasnosti považuje za najväčšiu environmentálnu hrozbu pre verejné zdravie. V členských a spolupracujúcich krajinách Európskej environmentálnej agentúry znečistené ovzdušie každoročne spôsobí viac ako 1 200 úmrtí ľudí mladších ako 18 rokov. Téma je preto naliehavá – kvalita ovzdušia je kľúčovým faktorom pre naše zdravie a kvalitu života. Znečistenie ovzdušia môže obzvlášť poškodiť zdravie detí a zvyšuje riziko chorôb v neskoršom veku. Predchádzanie chorobnosti a predčasnej úmrtnosti je aj jedným z cieľov trvalo udržateľného rozvoja.
           My sme merali koncentráciu oxidu dusičitého v tesnej blízkosti našej školy po dobu 30 dní. Po skončení merania sme merače odinštalovali a poslali do akreditovaného laboratória v Holandsku. Výsledky sme obdržali a ďalej ich budeme spracúvať. Jedným zo spôsobov vyjadrenia našich cieľov a výsledkov je aj tvorba plagátu. Vybraní žiaci pod vedením pani učiteľky Oltmanovej vytvorili súťažný plagát veľkosti A1, odoslali ho na posúdenie odbornej porote. Odborná porota vybrala plagáty, ktoré budú vystavené v priestoroch átria Ministerstva životného prostredia. Výstavu slávnostne otvoril minister životného prostredia Milan Chrenko. Bude sprístupnená v dňoch 23.6.2023 až 30.6.2023 pre žiakov, rodičov, pedagógov a aj širokú verejnosť. Následne bude výstava putovná a bude inštalovaná v priestoroch úradov samosprávnych krajov.


          Mgr. Oltmanová


           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...