• Aktuálne v našej škole

        • Piataci v Kališti

        • 04.05.2015 20:31
        • Deti z našej školy si pripomenuli 70. výročie ukončenia 2. svetovej vojny a navštívili Kalište, obec vysoko v Nízkych Tatrách, ktorú vypálili Nemci.
        • Žiaci našej školy nezabúdajú na minulosť, históriu, na tých, ktorí padli, ktorí položili svoje životy, aby sme sa my dnes mali lepšie.
          Pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom a ukončenia II. svetovej vojny sa piataci zúčastnili exkurzie v obci Kalište, ktorá sa nachádza vysoko v Nízkych Tatrách. Bolo to veľmi poučné, krásne, dojímavé (napriek extrémnemu počasiu - víchrica) a v deťoch to zanechalo hlboké dojmy a zvláštne pocity...

          Z histórie Kališťa : Roku 1940 mala obec Kalište 209 obyvateľov. Počas Slovenského národného povstania sa obec stala jedným z centier takzvanej Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách. Za pomoc partizánom nacisti obec 18. marca 1945 prepadli a zavraždili 13 obyvateľov. Vypálili 42 domov aj s hospodárskymi budovami. Po oslobodení Slovenska obyvateľov obce presídlili do Banskej Bystrice, do časti Fončorda, kde pre nich boli vybudované domy na ulici Nové Kalište.   Kataster obce je od roku 1945 súčasťou obce Baláže. V dvoch zrekonštruovaných domoch sú od roku 1962 umiestnené expozície a pamätné izby. Od roku 1963 je priestor obce vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

          Aj takouto formou sa snažíme deti našej školy nielen vzdelávať, ale aj vychovávať k slušnosti, úcte a pokore k predkom, histórii, k národnej hrdosti, vlastenectvu,  aby si vážili a boli hrdí na krásne Slovensko a jeho históriu.

          Veľká vďaka patrí žiakom 5. ročníkov za naozaj vzorné správanie a statočnosť v extrémnej víchrici, chlade a snehu  a za ich záujem a vedomosti o Kališti,  a tiež p. učiteľom Lehockému a Ištvánovi za organizáciu podujatia.

          Dovidenia  nabudúce v Španej Doline !

          Fotoalbum

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...