• Aktuálne v našej škole

        • Deň Zeme u nás

        • 11.05.2016 16:45
        • Téma ochrany životného prostredia je v súčasnosti veľmi aktuálna, pretože mnohí, ktorí využívame vymoženosti modernej doby,

        • si  ešte stále dostatočne neuvedomujeme potrebu ochrany našej planéty ZEM. Preto sme sa rozhodli, že sa na ZŠ A. Sládkoviča Sliač  zapojíme do projektu na ochranu životného prostredia, aby sme našim žiakom i verejnosti pripomenuli, že našu Zem je potrebné chrániť, ak ju nechceme celkom zničiť.  

          Environmentálna kampaň  sa začala už v pondelok 18. apríla, keď v rámci projektu „Úsmev pre strom“ , ktorý mala „pod palcom“ pani učiteľka Slovíková, pribudli v parku pred školou tri nové stromčeky. Zasadili ich žiaci ôsmeho ročníka.
          V priebehu nasledujúcich  dní sme v škole realizovali ďalšie aktivity. Každý deň mal svoj názov, ktorý zodpovedal programu. A program týchto troch dní bol naozaj pestrý.

          Streda bola „Farebný deň“, čo trieda – to farba. Každá trieda aj so svojím triednym učiteľom prišli do školy rovnako oblečení.

          Po škole behali celý deň modré, biele, červené, oranžové, žlté triedy. Asi najviditeľnejší boli naši druháci z 2.A, šiestaci zo 6.B a piataci, ktorí si obliekli papierové  farebné vesty.  Farba bola symbolom triedy a mala podporiť a posilniť vnímanie detí a ich triednych učiteľov ako kolektívu.

          Štvrtku sme dali názov „Deň dobrých skutkov“. Každá trieda mala pre svoju vylosovanú partnerskú triedu vykonať nejaký dobrý skutok. Nešlo o veľkosť skutku, ale o samotný záujem a ochotu urobiť niečo pre druhého. Cieľom bolo ukázať, že aj bez peňazí a veľkých investícií možno potešiť kamaráta, spolužiaka.
          Štvrtkové doobedie oživilo  aj vystúpenie sokoliarov zo ZŠ s MŠ Maximiliána Hella zo Štiavnických Baní, ktorí predviedli našim žiakom ukážku výcviku dravcov. V nádhernom prostredí školského areálu bol na to ideálny priestor a vďaka výbornej organizácii a peknému počasiu to bol pre žiakov nevšedný zážitok. Výklad bol veľmi profesionálny – odborný, ale i vtipný. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavého i poučného zo života dravých vtákov. Výklad bol doplnený ukážkami sokoliarskeho umenia, ktoré žiakov veľmi zaujali. Do ukážok sokoliari zapojili aj deti. Držať na ruke orliaka morského alebo sa odfotiť so sovou plamienkou, to sa nepodarí každý deň. Okrem slniečka nás hrialo pri srdci aj to, že vstupným sme prispeli na ochranu dravých vtákov.

          Vyvrcholením environmentálnych aktivít  bol piatok 22.4. „Deň ZEME“. Každá trieda mala za úlohu vytvoriť plagát, ktorý by symbolicky vyjadril potrebu ochrany našej Zeme, a zhotoviť výrobok z odpadového materiálu. Žiaci všetkých tried na II. stupni k tejto úlohe pristupovali naozaj zodpovedne. Vytvorili veľmi pekné plagáty a originálne výrobky.

          Nedali sa zahanbiť ani naši mladší žiaci. Starší spolužiaci z ôsmych tried si pre nich pripravili zaujímavé prezentácie s témou ochrany prírody a potom spoločne vytvárali plagáty a maskota s témou tohto dňa. Toto rovesnícke vzdelávanie malo veľký úspech. Napokon malí i väčší žiaci vyzbrojení vrecami a rukavicami vyčistili okolie školy i priľahlé ulice od všakovakého odpadu.

          Každá trieda na záver dňa napísala pre našu ZEM odkaz na zelený list, ktorý pripli na strom odkazov. Plagáty, výrobky i strom odkazov boli vystavené vo vestibule školy. Žiaci i učitelia tak mohli oceniť tvorivosť všetkých zúčastnených.  

          Na chodbách pribudli koše na separovanie odpadu, to aby sme nevychovávali len slovom, ale i skutkom.

          Týždeň environmentálnych aktivít na našej škole sa vydaril. Svedčili o tom priaznivé ohlasy žiakov i kolegov pedagógov.

          Poďakovanie za skvelú prípravu aktivít patrí pani učiteľke Slovíkovej a členom Žiackeho parlamentu pod vedením pani učiteliek Novodomskej a Plichtovej.

          Deň Zeme 2016 - foto

          Sokoliari

           

           

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...