• Aktuálne v našej škole

        • Návšteva Bratislavy a okolia

        • 21.10.2016 19:00
        • Deviataci doplnení ôsmakmi a siedmakmi 19. októbra 2016 pod vedením pani učiteľky Slovíkovej a pána učiteľa Storošku v rámci literárno-vednej exkurzie spoznávali Bratislavu a okolie.

        • Prvou zastávkou bol HRAD DEVÍN. Tu žiakov zaujal odborný výklad sprievodkyne.

          Devínsky hrad patrí s Nitrianskym a Bratislavským hradom k najstarším historicky doloženým hradom na Slovensku. Pod názvom Dowina sa spomína vo fuldských análoch 864.
          Nachádza sa na sútoku riek Dunaja a Moravy, miesto osídlené od praveku, súčasťou hraničného obranného systému Limes Romanus, dôležitá veľkomoravská obranná pevnosť, Rastislavovo kniežacie hradisko. V 13. storočí postavili stredný a horný hrad, ďalšie úpravy vykonali v druhej polovici 16. storočia, v roku 1809 hrad zničili napoleonské vojská. Od 30. rokov 20. storočia sa tu realizuje archeologický výskum, v jednotlivých častiach hradu sú vyznačené pôdorysy objavených stavieb. V suteréne stredného hradu je výstavná miestnosť, súčasťou horného hradu sú čiastočne upravené jaskyne. Ako spomienka na historický výlet slovenskej mládeže na Devín, ktorú organizoval Ľudovít Štúr, je tu umiestnená pamätná tabuľa.

          V roku 1961 bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

          Potom ich kroky smerovali na výstavu historických počítačov v OC Bory Mall, ktorá sa koná pri príležitosti 60. výročia informatiky na Slovensku pod názvom Extrapolácie 2016. 

          Je tam síce oveľa menej exponátov než na Stálej výstave dejín výpočtovej techniky na Slovensku, ktorá je trvalo inštalovaná v areáli SAV na Patrónke, no výstava v OC Bory Mall je dostupná kedykoľvek. Odporúčame pristaviť sa a zaspomínať.

          Na záver sa žiaci vybrali popri Bratislavskom hrade a budove  parlamentu na  Slavín – pamätník padlých sovietskych vojakov a cintorín. Pamätník bol postavený v roku 1960 na pripomenutie obetí 6845 sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy a západného Slovenska. Vysoký je 37 metrov a pred sebou má 6 masových hrobov a 317 samostatných hrobov, s menami vojakov, dôstojníkov a seržantov, kde niektorí majú aj svoje fotografie.

          Žiaci sa zhodli sa v tom, že naša krajina má mnoho nevídaných krás, ktoré sa oplatí objavovať.

          Bratislava a Devín - 19.10.2016

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...