• Aktuálne v našej škole

        • Literárno-vedná exkurzia na Orave

        • 04.11.2018 23:30
        • V posledný deň pred jesennými prázdninami sa žiaci šiesteho ročníka našej školy vybrali na literárno-vednú exkurziu na Oravu. Ráno nasadli do autobusu a tešili sa na miesta, ktoré navštívia.
        • Prvou zastávkou bola malá dedinka Jasenová. Je známa tým, že sa tu narodil jeden z najznámejších autorov realizmu, Martin Kukučín. Žiaci navštívili pamätný dom venovaný tomuto velikánovi. Pani sprievodkyňa im porozprávala zaujímavosti z jeho života: o jeho rodine, štúdiách, o rokoch, kedy pôsobil ako učiteľ, ale aj o jeho súkromnom živote, migrácii do zahraničia a tvorbe. Žiaci si mohli prezrieť celý dom, zistiť, ako žili ľudia v minulosti.
              Ďalšou zastávkou bol jeden z najkrajších hradov – Oravský hrad nachádzajúci sa v malej dedinke Oravský Podzámok. Už z diaľky vyzeral nádherne. Počas asi 2 hodín žiaci navštívili všetky tri jeho časti: Dolný, Stredný a Horný hrad. Mohli si prezrieť interiér hradu a prejsť sa po niektorých izbách, dozvedieť sa, ako sa kedysi v hradoch žilo. Navštívili aj mučiareň a oboznámili sa s praktikami, ktoré sa používali na trestanie ľudí. Na konci prehliadky ich čakala miestnosť, v ktorej si mohli pozrieť výstavku filmov, ktoré sa na hrade natáčali. Okrem známych rozprávok (Láska na vlásku, Sokoliar Tomáš, či Kráľ drozdia brada) to bol aj prvý hororový, ešte nemý, film Upír Nosferatu.
              Posledným miestom, ktoré žiaci navštívili, bol Dolný Kubín. Malé mestečko, v ktorom sa nachádza aj Oravské múzeum Pavla Orságha Hviezdoslava. Pred múzeom nás vítala socha tohto básnika, ktorý patril medzi jedného z najvýznamnejších realistických autorov slovenskej literatúry na prelome 19. a 20. storočia. O jeho živote, podmienkach, v ktorých vyrastal, ako aj o študijných a tvorivých rokoch nám porozprávala pani sprievodkyňa. Expozíciu P. O. Hviezdoslava tvorili: autorova pracovňa, odev, osobné predmety autora, ako aj maketa jeho rodného domu. Všetko bolo doplnené dobovým nábytkom, sochou a písomnosťami básnika.

              Žiaci počas tejto cesty získali mnoho informácií, ktoré budú môcť už v tomto školskom roku zúročiť na hodinách literárnej výchovy. Samozrejme, všetci sa už tešia na budúci školský rok, kedy ich čaká ďalšia z exkurzií.

          FOTOALBUM - Literárno-vedná exkurzia Orava

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...