• Aktuálne v našej škole

        • Medzinárodné stretnutie účastníkov projektu TOGETHER WE CAN

        • 27.11.2019 22:12
        • Tretí medzinárodný projekt, do ktorého je Základná škola A. Sládkoviča  zapojená má názov TOGETHER WE CAN (Spolu to dokážeme). Prvá vzdelávacia a školiaca aktivita pre pedagogických zamestnancov sa konala v najväčšom meste Turecka, Istanbule v termíne 11. – 15.11.2019 a pripravila ho partnerská škola Sehit Sait Erturk Ortaokulu.
        • Projektového stretnutia s názvom Workshop and Implementation sa zúčastnilo spolu 16 pedagógov z Turecka, Holandska, Estónska, Španielska, Cypru a našu školu reprezentovala Mgr. Alžbeta Krúpová.
          Základná škola je v husto osídlenej časti Istanbulu, Esenler. Navštevuje ju približne 4000 žiakov, ktorí sa učia v dvoch zmenách a asi 60 vyučujúcich. V jednej triede sa učí 50-60 žiakov. Budova školy je v porovnaní s tou našou menšia, no je moderne vybavená. Väčšiu budovu si ale nemôžu dovoliť práve kvôli nedostatku miesta v hustej mestskej zástavbe.
          Nové moderné letisko v Istanbule nie je v plnej prevádzke, no už teraz je rozlohou väčšie ako naše mesto.  Od centra je vzdialené asi hodinu cesty autobusom. Po ubytovaní nás v hoteli čakali Samet a Tuba (projektoví partneri z predchádzajúceho projektu) a pozvali nás na prvú spoznávaciu večeru, keďže v projekte sú i novozapojené školy.
          V utorok po príchode do školy nás privítal vo svojej kancelárii pán riaditeľ, predstavil nám školu, jej fungovanie a ciele. Žiaci nás ponúkli čokoládou a nakvapkali nám do dlaní pár kvapiek kolínskej vody z ruží podľa tradičného zvyku. Koordinátor projektu Henk nám všetkým poďakoval za prácu pri príprave loga pre projekt. Mimochodom, najkrajší návrh loga bol práve ten náš – slovenský, ktorý pripravila žiačka Vanda Výbošteková. Všetkým školám Henk venoval veľký banner s logom a partnerskými školami. (Ten, ktorý máme vo vestibule školy). Nasledoval slávnostný program v podaní žiakov, ktorí sa nám v tradičných kostýmoch predstavili.
          Po krátkej prestávke nasledovalo pracovné stretnutie, počas ktorého jednotliví účastníci prezentovali svoje mesto, krajinu a svoju školu.  V druhej časti stretnutia nasledovala diskusia, kde sme vzájomne porovnali systém školstva, jednotlivé úrovne vzdelávania podľa ISCED, hodnotenie a klasifikáciu žiakov, ale aj prázdniny počas školského roka.
          Po obede nasledovala druhá časť pracovného dňa, kedy sme pracovali v platforme Twinspace a dohodli sme detaily práce na aktivitách počas trvania projektu, rozdelili úlohy,  časový harmonogram a zodpovednosť jednotlivých krajín za výstupy projektu. Pracovný deň sa skončil o 16:30 hodine.
          Streda bola venovaná výmene osvedčených pedagogických skúseností, inovatívnych metód a príkladom dobrej praxe. Zástupca riaditeľa školy nám pripravil workshop o Web 2.0 tools. Všetky nástroje sme si mohli v krátkosti vyskúšať pri práci s tabletmi. Poobede sme  sa venovali plánovaniu nasledujúcich medzinárodných stretnutí – termínom  a obsahovej náplni. Podvečer bol venovaný poznávaniu kultúry a histórie krajiny. Navštívili sme Modrú mešitu, Yerebatan cistern a palác Topkapi.
          Vo štvrtok sme absolvovali exkurziu v starom meste, prehliadku Hagia Sofia, plavbu po Bosporskom prielive, kde sme mohli spoznať dve strany Istanbulu – európsku a ázijskú. Navštívili sme i predajňu slávnej baklavy, tradičného tureského dezertu a mohli sme spoznať roznorodosť chutí, tvarov a vôní. Projektové stretnutie bolo ukončené slávnostnou večerou v spoločnosti vedenia školy a pedagógov.
          Ďakujeme organizátorskej škole za vynikajúcu prípravu stretnutia.                                                                                   
                                                                                                                 Mgr. A. Krúpová, koordinátorka projektu

          FOTOALBUM - TOGETHER WE CAN Turecko

           

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...