• Aktuálne v našej škole

        • Všetci sme jedna rodina

        • 25.02.2018 23:30
        • Začiatkom februára 2018 sa v našej základnej škole začal úspešne napĺňať projekt sociálnej a vzdelávacej inklúzie zameranej na zvyšovanie úspešnosti žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.
        • Projekt „V ZŠ úspešnejší“ je projektovaný na 3 roky a Európska únia nás cez operačný program Ľudské zdroje v rámci Sociálneho fondu podporí nenávratným finančným príspevkom vo výške viac ako 103 000 EUR. Ten je určený na vytvorenie 3 pracovných miest pre pedagogických asistentov, ktorí pracujú s integrovanými žiakmi individuálnym tempom a podľa ich vlastných výchovno-vzdelávacích špecifík.

          Dôležitým prvkom takéhoto vzdelávania je aj to, že integrovaných žiakov od ostatného kolektívu neizolujeme, ale sa v spolupráci s asistentmi učiteľa usilujeme o ich prirodzenú integráciu do bežnej triedy. Mnohí žiaci s rôznymi problémami tak dostávajú lepšiu šancu plnohodnotne sa vzdelávať bez akýchkoľvek prekážok. Navyše, učiteľ sa v triede môže intenzívnejšie venovať aj talentovaným žiakom, čo pri rôznorodosti a početnosti triedy nie je vždy naplno možné. Pedagogický asistent sa tak stáva skvelým pomocníkom, ktorý sa svojím zameraním podieľa na utváraní rovností príležitostí vo výchove a vzdelávaní – čím napomáha či už priamo alebo nepriamo všetkým skupinám žiakom.

          Popri vyučovacej činnosti projekt ovplyvňuje aj mimoškolskú činnosť v školskom klube detí, krúžkovú prácu či kultúrno-vzdelávaciu oblasť. Zapojení žiaci sa tak významnejšie zapájajú a aktivizujú aj do života školskej a miestnej komunity. Projekt je tak skvelým príkladom zvyšovania úspechu a zbližovania všetkých detí školy v duchu harmonickej rodiny. Výsledkom projektovej činnosti by mal byť sebavedomejší, aktívnejší a motivovanejší žiak.

           

          Mgr. Róbert Borbély, PhD.

          koordinátor projektovej činnosti školy

            

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...