• Aktuálne v našej škole

        • Exkurzia v SHMÚ

        • 24.03.2019 22:56
        • V piatok 22. marca 2019 sa  6.A trieda  zúčastnila Dňa otvorených dverí v pobočke Slovenského hydrometeorologického ústavu v Banskej Bystrici.
              Pri príležitosti Svetového dňa vody privítala v svojich priestoroch návštevníkov, ktorých tu čakali mnohé zaujímavé prezentácie, prednášky či ukážky.
        • Žiaci sa dozvedeli mnoho informácií o vode: kde v Banskej Bystrici sa nachádza stanica, ktorá zaznamenáva údaje o vode, ako pracuje prístroj, ktorý im tieto údaje prenáša, aké typy vôd máme a podobne. Žiaci si v týchto priestoroch mohli aj zasúťažiť. Stačilo sa poriadne nadýchnuť a fúknuť na vrtuľu, ktorá sa rozkrútila a prístroj zobrazil údaj o sile fúknutia.
              Ďalšou zastávkou bolo rozprávanie o mnohých extrémoch počasia. Pán meteorológ sa podelil o informácie o rôznych teplotných rekordoch na našom území, ukázal žiakom video s tornádom, ktoré sa prehnalo východným Slovenskom, konkrétne obcou Lekárovce. Takisto žiakom vysvetlil, ako tornádo vzniká a aké škody môže spôsobiť.
              Po prednáške žiaci absolvovali ďalšiu ukážku. Pred budovou SHMÚ ich čakali hydrológovia, ktorí im predviedli, ako sa meria prietok vody pomocou špeciálneho prístroja nazvaného hydrometrická vrtuľa. Práca s ňou nie je jednoduchá, o čom sa presvedčili aj žiaci, ktorí si mohli vrtuľu poťažkať. Pri svojej váhe 25 kilogramov ju musia obsluhovať aspoň dvaja hydrológovia, ktorí ju na oceľových lanách spúšťajú do vody.
              Poslednou zastávkou bola miestnosť, kde si žiaci pozreli dokumentárny film o vode. Tu získali informácie o tom, kde a v akom skupenstve sa voda v prírode vyskytuje, s akými problémami, v súvislosti s vodou, v súčasnosti zápasíme, čo ich spôsobuje, ako aj o kolobehu vody v prírode.

              Návšteva v SHMÚ bola pre všetkých veľmi poučná a zaujímavá. Voda je pre nás všetkých veľmi dôležitá a nevieme, ako by sme bez nej existovali. Preto na to nezabúdajme a neznečisťujme ju!    

          Martina Fülöpová

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...