• Aktuálne v našej škole

        • Rozpoviem ti ja rozprávočku

        • 09.11.2020 21:03
        • V uplynulom školskom roku sa naši žiaci vtedajších piatych a deviatych ročníkov zapojili do literárnej súťaže Rozpoviem ti ja rozprávočku. Súťaž bola zameraná na tému  Rozprávka zo ZOO. Organizátorom bola Základná škola s materskou školou Horná Ždaňa.
        • Z piatych ročníkov sa najlepšie umiestnila práca Matúša Fajčíka, ktorá bola umiestnená v zlatom pásme. V striebornom pásme boli ocenené práce Elišky Martinčíkovej, Matúša Pokorádiho, Jána Speváka, Doroty Bačkovej a Simony Liptákovej.
          Z deviatych ročníkov patrí strieborné pásmo Adamovi Novotnému a bronzové pásmo Michalovi Pálkovi.
          Nešťastný koronavírus mal asi prsty v tom, že vyhodnotenie súťaže sa posunulo a výsledky sme sa dozvedeli len v októbri v tomto školskom roku. Víťazovi a všetkým oceneným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa ďalších tvorivých nápadov v oblasti literárnej tvorby.

                                         Mgr. Katarína Krutá, vedúca PK SVP a učiteľka SJL

          Literárna súťaž Rozpoviem ti ja rozprávočku...

           

          Alan v neobyčajnej ríši zvierat

          Rozprávka zo ZOO

           

          Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a za siedmimi dolami bola jedna neobyčajná záhrada. Ledva by ste dovideli na jej koniec, taká bola veľká. Nebola to však obyčajná záhrada, ale záhrada plná slobodných zvierat. Keď však chcete vstúpiť do tejto neobyčajnej zoologickej záhrady, nie je to zadarmo. No neplatí sa peniazmi, ale kúzlom. Pýtate sa, prečo? Tak čítajte ďalej.

          Jedného dňa prišla na exkurziu trieda 3.A. Pri vstupe do záhrady sedela obrovská žirafa, ktorá neuveriteľne rýchlo ohýbala svojím dlhým a zvedavým krkom, aby sa mohla prihovoriť každému žiakovi. Vždy vysmiaty chameleón pokojne čakal na jej signál. Pri každom žiakovi spozornel, pogúľal očami a hádal, na aké zvieratko sa podobá. Keď žirafa naňho mrkla, mohol s radosťou použiť svoju kúzelnú paličku. A tak kamarátskeho Ďurka zmenil na šteniatko, jazyčnatú Zuzku na papagája, rýchleho Jožka na koňa, tichú Mirku na rybku a nezbedného Alana na šimpanza. Prekvapené deti mohli pocítiť na vlastnej koži, aké to je, byť súčasťou slobodnej ríše šťastných zvierat. Zvedavý Alan prekvapivo sledoval svoje zmenené telo. Zistil, že má silnejšie ruky a vie vysoko vyskočiť. Bez strachu sa vyštveral na najvyšší strom a odvážne sa spustil po lianách, cez celú záhradu.

          Uvedomil si, ako smutne sa musia cítiť zvieratká v obyčajnej ZOO a tešil sa, že on je v tej slobodnej. Na poslednom strome našiel zvonec a rozprávky je koniec.

                                                                                                                                                

          Matúš Fajčík, 5.A, Základná škola A. Sládkoviča Sliač

          Kategória: I.

          Forma: PRÓZA

           

           


        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...