• Aktuálne v našej škole

        • Roots & Shoots

        • 03.02.2021 19:15
        • Roots & Shoots je globálny vzdelávací program britskej prírodovedkyne Jane Goodall, ktorý vedie mladých ľudí k pomoci svojmu okoliu.
          Program prebieha na našej škole od septembra 2020 do júna 2021.

           
        • Náš realizačný tím sa volá Ekocyklo a tvoria ho žiaci 8. a 9.ročníka :  Sofia Urdová, Ondrej Maľa, Michal Grman, Alica Diošiová, Marína Černeková, Viktória Demianová, Alžbeta Jarotová, Margaréta Homolová, Tereza Garguláková a Peter Plachý. Koordinátorkou vzdelávacieho programu je vyučujúca Alena Lisičanová.

          Naše motto je : „Nech príroda za nás netrpí !“

            Hlavným cieľom programu na škole je zabezpečenie smetných košov na rodinnej cyklocestičke medzi mestami Sliač a Zvolen.
          Všetci od malička vieme, že odpadky a smeti nepatria na zem, ale do smetných košov. Mnohí cyklisti a ľudia využívajúci cyklocestičku to však častokrát nevedenia. Smeti vyhadzujú kdekoľvek. Možno je to aj tým, že smetné koše sú len na začiatku a na konci cyklocestičky, pri odpočívadlách. Ako Zelená škola dbáme nielen na ochranu životného prostredia v okolí našej školy, ale aj na Sliači. Práve našou aktivitou by sme chceli túto prekrásnu časť prírody zachovať čistú a krásnu.  Aby sa aj v budúcnosti mohol Hron spomínať v básňach spisovateľov tak, ako keď na brehu Hrona sedával a písal svoje básne Andrej Sládkovič.
          V tejto  náročnej dobe a online vyučovaní sme dokázali získať informácie, ktoré nás utvrdili v tom, že je potrebné myslieť aj na naše krásne mesto.
          Naše prvé stretnutie s projektom bolo v septembri 2020 vďaka besede s pánom M.Tóčikom zo Združenia Slatinka. Predstavil nám 17 Cieľov udržateľného rozvoja a rôzne zrealizované projekty programu Roots & Shoots https://lnk.sk/klar.
          Ondrej následne nafotil okolie Hrona. Zistili sme, že smetí je tam neúrekom. Sofii to nedalo a vyzbierala na cyklocestičke 2 plné vrecia odpadkov. Terezka nakreslila logo nášho projektu.
          Vďaka anonymnej ankete, ktorá je ešte stále dostupná na adrese https://lnk.sk/zbv1  sme zistili, že turistom a cyklistom prekáža neporiadok a smeti, ktoré počas vychádzok v okolí Hrona vidia. Peter výsledky ankety spracoval do grafov.
          8. januára 2021 Alica porozprávala aj o našom komunitnom projekte Roots & Shoots na online stretnutí Outward Bound Slovensko . Viac informácií sa dozviete tu: https://lnk.sk/dbjq
          21.januára 2021 členovia tímu a ďalší žiaci našej školy sledovali online diskusiu na FCB Green Foundation na tému „FAST FASHION“ s environmentálnou aktivistkou Natáliou Pažickou. Zaujímavé rozprávanie nielen o móde si môžete stále pozrieť kliknutím na link https://lnk.sk/nkr1
          Máme pred sebou ešte veľa práce, ale veríme , že pomalými krokmi  dokážeme naše nápady zrealizovať tak, aby sme si na záver mohli povedať, že sme zmenili aspoň kúsok Zeme k lepšiemu.  
                                                                                                          tím Ekocyklo

          Beseda s M. Tóčikom


          Stretnutie realizačného tímu

          Webinár NP

          Vrecia s odpadkami z cyklocestičky

          Žiacke práce

           

           

           

           

           

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...