• Aktuálne v našej škole

        • Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (populair)

        • 16.01.2023 18:34
        • Znečistenie ovzdušia je hlavnou environmentálnou hrozbou pre verejné zdravie v Európe vrátane Slovenska. Vedecké dôkazy potvrdzujú, že deti sú obzvlášť ohrozenou skupinou obyvateľstva vplyvom znečisteného ovzdušia.
        • Existuje výrazné riziko, že sa u dieťaťa rozvinie astma, nezanedbateľný je aj vplyv znečistenia na vývoj srdca, mozgu a nervového systému a to dokonca ešte pred jeho narodením.
          Na kvalitu ovzdušia negatívne vplýva najmä prekračovanie prachových častíc, benzo(a)pyrénu, oxidu dusičitého NO2 a prízemného ozónu. Hlavnými zdrojmi znečisťovania ovzdušia sú lokálne kúreniská so spaľovaním tuhých palív v domácnostiach, doprava, priemysel a energetika.
          Projekt LIFE IP – zlepšenie kvality ovzdušia sa zameriava na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality a taktiež podporuje vzdelávacie, komunikačné a monitorovacie aktivity zapojených partnerov. Projekt podporila EÚ v rámci projektu LIFE. Taktiež je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu SR prostredníctvom MŽP SR.
          Naša škola bola na základe prihlášky a motivačného listu vybraná ako jedna zo 6 škôl v Banskobystrickom kraji a zo 42 škôl v rámci Slovenska do tohto projektu. Čo nás teda čaká? Zúčastníme sa informatívneho merania koncentrácií oxidu dusičitého NO2, ktorý pochádza primárne z dopravy. Meranie budú vykonávať vybraní žiaci 7. až 8. ročníka pod vedením pani učiteľky Oltmanovej každodenne, po dobu 4 týždňov, na dvoch miestach v blízkosti školy. Meranie sme začali a pasívno-difúzne trubičky sme inštalovali dňa 11.1.2023. Meranie koncentrácií NO2 sa uskutoční pomocou pasívno-difúznych trubičiek. Jedna trubička je umiestnená na mieste, kde je veľká koncentrácia automobilov a to najmä v ranných hodinách, kedy rodičia privážajú svoje deti do školy. Je pripevnená vo výške 2 metrov na stĺpe dopravnej značky pri kruhovom objazde pri našej škole. Druhá, kontrolná trubička, je umiestnená v našej školskej záhrade, kde je predpoklad, že automobilová doprava nemá až taký veľký vplyv na kvalitu ovzdušia. Taktiež sa každodenne budú merať meteorologické údaje (denný priemer teploty, tlaku vzduchu, smeru vetra, rýchlosti vetra, ...). Všetky údaje budú zaznamenávané do pracovných listov. Po 4 týždňoch budú pasívne merače spolu so zaznamenanými meteorologickými údajmi  zaslané do certifikovaného laboratória v Holandsku. Po analýze v Holandsku dostaneme výsledky našich pozorovaní, teda koncentrácie NO2 z oboch výskumných lokalít v mg/m3. Výsledky budeme analyzovať do takej miery, akú budeme potrebovať k prípadnému možnému zlepšeniu kvality ovzdušia v okolí našej školy. Budeme sa snažiť identifikovať zdroje a úrovne znečistenia ovzdušia. S výsledkami meraní budeme postupne oboznamovať pedagógov a žiakov školy, rodičov, zástupcov územnej samosprávy, prípadne zástupcov kraja. Bude zaujímavé vedieť, aký vzduch dýchame a porovnať naše údaje s údajmi škôl z ďalších kútov Slovenska.

          FOTOALBUM - Projekt LIFE IP


          Spracovala: Mgr. Ivana Oltmanová

           

        • Naspäť na zoznam článkov
        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...