• Aktivity a súťaže

          • Verejná zbierka Biela pastelka
            • Verejná zbierka Biela pastelka

            • Vážení rodičia, milí žiaci, je tu príležitosť prejaviť ľudskú ušľachtilosť a solidaritu.
              Od 24.septembra do 6.decembra 2021 bude na našej škole prebiehať verejná zbierka  BIELA PASTELKA, ktorá už 20 rokov pomáha písať krajší príbeh v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých,
            • ŠKD - Vychádzka k sliačskym prameňom

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Vychádzka k sliačskym prameňom.

              V piatok, 24. 9. 2021 sa  deti z III. oddelenia ŠKD už od rána tešili na vychádzku do Sliačskych kúpeľov. Nakoľko niektorí prváčikovia v týchto miestach ešte neboli, radosť bola o to väčšia, že spoznajú niečo nové. Cestou k prameňom si zasúťažili v hľadaní gaštanov,  zaujímavých druhov listov, konárikov, z ktorých neskôr vytvorili krásne obrázky. Naučili sa názvy jednotlivých prameňov, ochutnali a porovnávali chuť vody. V tráve našli dokonca lúčne koníky a najviac pozornosti si zaslúžil malý biely motýlik. Čas pri prameňoch ubehol neuveriteľne rýchlo a deťom sa ani nechcelo ísť späť do školy. Vychádzku si určite ešte zopakujeme.Zuzana Závišická

            • Erasmus+ Together we can - Mobilita žiakov - Španielsko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Together we can - Mobilita žiakov - Španielsko.

              Erasmus+ TOGETHER WE CAN

              4. projektové stretnutie – Cartagena, Španielsko

              Po 18 mesiacoch, kedy pandemická situácia  nedovoľovala žiakom a učiteľom zúčastňovať sa vzdelávacích aktivít v rámci programu Erasmus+, sme sa opäť vybrali do sveta.  V termíne od 19. do 23. septembra sa 5 žiaci a 3 pedagógovia stretli v španielskom meste Cartagena so svojimi projektovými partnermi, aby mohli pokračovať v napĺňaní spoločných cieľov projektu. Našu školu reprezentovali Olivia Bogacki, Michaela Cejzlová, Daniela Bajčiová, Júlia Lacková a Branislav Kuzma spolu s Mgr. Ďurovkovou, PhD., Mgr. Sorokovou a Mgr. Krúpovou. Hoci sme sa nemohli vystískať a zvítať kvôli obmedzeniam a proticovidovým opatreniam a úsmevy sme mali schované za rúškami, všetkým žiarili oči od radosti, že sa stretnutie podarilo uskutočniť a žiaci mohli zažiť niečo nové a mnohému sa naučiť. Hosťovská škola mala mnoho starostí s organizáciou aktivít, aby bolo všetko bezpečné pre účastníkov z 5 krajín.  Nebolo možné bývať v rodinách, preto sme všetci spoločne boli ubytovaní v hoteli v neďalekom meste La Manga.

              Prvý projektový deň sa začal v škole, kde sme si najprv vypočuli krátky príhovor pani riaditeľky a pozreli krátky kultúrny program pripravený žiakmi školy. V týchto dňoch si v Cartagene pripomínajú historické udalosti bojov Kartágincov a Rimanov. Súčasťou programu bolo i vystúpenie skupiny ľudí, ktorí boli oblečení v dobových kostýmoch, ušitých presne podľa dostupných historických zdrojov. Dozvedeli sme sa niekoľko zaujímavých informácií o týchto udalostiach a účinkujúci nám predviedli tanec. Na záver sme spoločne zaspievali hymnu projektu. Nasledovala prehliadka školy, počas ktorej žiaci mohli vidieť a porovnať naše triedy s tými španielskými. Našli mnohé rovnaké ale i veľmi odlišné prvky. Popoludní sme navštívili radnicu mesta Cartagena, kde nás za účasti novinárov prijala v obradnej sieni starostka mesta. Tí s organizátormi pripravili krátky rozhovor do novín.

              Neskôr sme sa previezli vláčikom do Cabo de Palos, k majáku a pozreli si lagúnu Mar menor, ktorá je súčasťou dedičstva UNESCO.  Mar Menor je ohrozená lokalita, kde vplyvom poľnohospodárstva dochádza k úhynu morského života. Región v súčasnosti vyvíja mnohé aktivity na jej záchranu.

              V utorok sme sa zúčastnili exkurzie v rímskom amfiteátri a v rímskom múzeu, kde sme sa dozvedeli o každodennom i kultúrnom - divadelnom živote predkov. Počas plavby na lodi žiaci mohli vidieť okolité pobrežie s mnohými historickými stavbami, ktoré plnili viaceré funkcie – no hlavne obrannú. Vyskúšali si miesto kapitána lode. Strávili čas s rovesníkmi z ostatných krajín. Poobede nasledovala kultúrna prehliadka mesta. Večer, pri západe slnka, sme si spoločne s inštruktorkami zacvičili jogu na pláži. Žiakom sa aktivita páčila, vyskúšali si spoluprácu, koordináciu a zrelaxovali po náročnom dni.

              Streda patrila žiackym prezentáciám. Prvou úlohou bolo podľa informácií o lagúne Mar Menor ponúknuť návrhy na jej záchranu. Žiaci krajín spoločne pripravili a prezentovali svoje návrhy pred ostatými účastníkmi. Druhou úlohou bolo predstaviť ostatným partnerom jeden z národných receptov. Naši žiaci sa podelili s ostatnými s receptom na bryndzové pirohy. Španielska vyučujúca pripravila pre žiakov kvíz v Kahoote týkajúci sa Mar Menor lagúny. Najúspešnejší súťažiaci boli holandskí žiaci. Potom nasledovali hry na pláži. Každá škola si pripravila jednu aktivitu pre ostatných. Žiaci tvorili sochy z piesku, pretekali po vyznačenej dráhe, hrali sa o guličky, zahrali sa plážový tenis a vyskúšali si hru na koordináciu a pamäť. Za najkrajší výtvor z piesku bola ocenená turecká skupina.

              Španielsko sa s nami rozlúčilo búrlivo v podobe silného vetra a dažďa. Počas rozlúčkovej večere sme na pobreží rozbúreného Stredozemného mora dostali certifikáty za účasť na mobilite a spoločne poďakovali koordinátorovi a organizátorom za vynikajúco pripravený program i napriek covid obmedzeniam. Erasmus+ program je o tímovom duchu, neformálnom vzdelávaní, búraní predsudkov a bariér, o nových zážitkoch. Spoznali sme i tradičnú španielsku kuchyňu. Večera v čase, keď doma už ideme spať, mnoho chodov a niekoľkohodinové stolovanie. Toto bol pre nás určite najväčší kultúrny šok. Ak si každý žiak našiel počas mobility niečo, čo ho posunulo vpred, stálo to za to. Veríme, že situácia bude priaznivá a nasledujúce projektové stretnutie bude možné uskutočniť. Práve u nás na Sliači.

              Link na článok a video zo španielskej internetovej stránky: https://www.cartagena.es/detalle_noticias.asp?id=65174&pagina=1&c=&t=&d=&h=

              Koordinátorka projektu: Mgr. Alžbeta Krúpová

            • Európsky týždeň mobility

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky týždeň mobility.

              Naša škola sa i v tomto roku zapojila do Európskeho týždňa mobility. Celý týždeň premával Školský pešobus. Pani primátorka nielenže žiakov sprevádzala, ale ich každé ráno i odmenila.  Ani chladnejšie jesenné ráno neodradilo našich žiakov, aby 22.9. prišli do školy na bicykli či na kolobežke. Žiaci tretích ročníkov v spolupráci s Mestskou políciou si zopakovali vedomosti o cestnej premávke a dopravnú výchovu si prakticky vyskúšali na dopravnom ihrisku pri škole.

          • Svetové školské športové hry
            • Svetové školské športové hry

            • V Belehrade sa konali Svetové školské športové hry, na  ktorých malo zastúpenie  v troch športoch - plávanie, atletika a bedminton aj Slovensko. Slovensko v bedmintone  reprezentoval aj  žiak našej základnej školy Andrej Suchý, ktorý sa v konečnom poradí umiestnil na 7. mieste.
          • Medzinárodný deň mieru
            • Medzinárodný deň mieru

            • Medzinárodný deň mieru sa každoročne oslavuje 21. septembra. Tento rok je
              venovaný téme: „Obnova pre spravodlivejší a udržateľnejší svet“
          • Erasmus+   Everything Can Be Recycled Except The Earth
            • Erasmus+ Everything Can Be Recycled Except The Earth

            • 3. školiaca aktivita vo  Vilniuse
              V dňoch od 13.9.2021 do 16.9.2021 sa vo Vilniuse, hlavnom meste Litvy, realizovala školiaca aktivita pre pedagogických zamestnancov v projekte Erasmus+, ktorého hlavnou témou je ochrana životného prostredia a recykláciu odpadu. 

          • Svetové školské športové hry
            • Svetové školské športové hry

            • 11.-19.septembra 2021 sa v metropole Srbska, Belehrade, konajú Svetové školské hry, na ktorých má zastúpenie aj naša škola. V bedmintone Andrej Suchý po skupinových stretnutiach postúpil medzi osem najlepších hráčov a bude bojovať o piate až ôsme miesto. Držte palce.
            • Prvý týždeň v ŠKD - III. oddelenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prvý týždeň v ŠKD - III. oddelenie.

              Naši prváci z 1.C  úspešne odštartovali prvý školský rok v ŠKD.

              Veľmi rýchlo sa adaptovali na nové podmienky, skamarátili sa pri hrách s novými spolužiakmi, o čom svedčia aj nasledujúce fotky. Po športe je dobré si aj oddýchnuť, hoci aj pri kreslení alebo modelovaní obľúbených postavičiek. Mladším deťom v III. oddelení s ochotou pomáhali ich starší spolužiaci a výsledok je na svete.

               Zuzana Závišická

               

          • zatiaľ žiadne údaje
            • Lorem ipsum...