• Aktivity a súťaže

            • Angažovaná škola 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Angažovaná škola

              Sliačske holúbky s projektom realizovaným v rámci programu Roots and Shoots Slovakia získali ocenenie Angažovaná škola 2023 a ich projekt Vyhliadka lásky postúpil do medzinárodného kola. 
              Toto ocenenie získali počas konferencie Dobrovoľníctvo ako nástroj zmeny, ktorá sa konala 17.10.2023 v Poprade. Do finálového kola postúpilo 19 projektov z 35 prihlásených z celého Slovenska. 
              Ráno sme sa stretli pred školou už o 6:20 a po dvojhodinovej ceste sme pricestovali na miesto stretnutia. Najskôr sme sa zaregistrovali, dostali menovky a program s opisom všetkých finálových projektov. O 9:30 začala konferencia, na ktorej nás všetkých privítali a počas panelovej  diskusie sme sa od hostí dozvedeli , čo všetko dobrovoľníctvo prináša a aké je dôležité. Nasledovalo krátke občerstvenie. Do obeda sme stihli prezentovať náš projekt pred ostatnými žiakmi, ich učiteľmi a ostatnými prítomnými. Cez fotografie sme im vyrozprávali náš príbeh s obnovou vyhliadky, čo všetko sme sa pri tom naučili, čo sa nám podarilo viac a čo možno menej. Veľmi sa všetkým naša Vyhliadka lásky páčila, veľa sa pýtali a radi by si ju prišli  pozrieť. Chutný obed sme zjedli veľmi rýchlo, pretože sme sa chceli zapojiť do hry Actionbound. Táto hra spočívala v nasnímaní pripravených QR kódov, ktoré boli  nalepené na rôznych miestach , pričom sme museli plniť rôzne úlohy – napr. zistiť, na ktorej ulici je hotel, v ktorom prebieha konferencia, odfotiť sa ako tím, nájsť niekoho v modrom oblečení . Veľmi nás to bavilo a umiestnili sme sa medzi 5 najlepšími tímami . Po obede mali učitelia rôzne workshopy a prednášky. Žiaci a študenti zatiaľ vyšli do ulíc Popradu, kde nám miestni skauti pripravili rôzne aktivity – mali sme si s niekým niečo vymeniť, darovať niekomu kvety (my sme urobili kytičku z napadaných listov) a plniť rôzne úlohy podľa nájdených indícií.  Spoznávaním mesta Poprad sme strávili 1,5 hodiny. Po návrate nás čakalo opäť občerstvenie. Posledná hodina konferencie bola dlho  očakávaná. Vyhlasovanie výsledkov bolo plné nervozity. Náš projekt Vyhliadka lásky získal ocenenie Angažovaná škola 2023, diplom a krásny hlinený domček. Zároveň nás veľmi prekvapilo a potešilo, že sme postúpili do medzinárodného kola, ktoré sa uskutoční 6. 12. 2023. 
              Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí spoločne dali druhú šancu vyhliadke v Kúpeľoch Sliač. Veríme, že bude ešte dlho slúžiť svojim návštevníkom.
              So svojimi zážitkami sa podelili Barborka Kochlicová, Miška Mazúchová a Maťo Lacko, ktorí tím Sliačske holúbky na konferencii reprezentovali. 

            • ERASMUS DAYS

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ERASMUS DAYS.

                   V dňoch 10. a 11. októbra 2023 sme oslavovali.
               Pred budovou školy učitelia a žiaci, ktorí sa v minulých rokoch zúčastnili programu Erasmus+, predstavili svoje zážitky, spomienky, inšpirácie. A nielen oni sa podelili o skúsenosti. Aj hosťujúci rodičia a bývalí žiaci školy prišli a porozprávali o tých svojich. Pre návštevníkov sme pripravili minisúťaž, ochutnávku maškŕt z rôznych kútov Európy. Žiaci si priniesli z domu rôzne suveníry, ktoré im pripomínajú krajinu , ktorú vďaka Erasmus+ navštívili. Takmer 100 žiakov našej školy mohlo navštíviť 15 európskych krajín , spoznať ich kultúru, históriu, tradície, dobré jedlo, zaujímavé miesta a vzdelávací systém na školách. A hlavne nájsť si nových kamarátov, s ktorými si píšu dodnes. 

              V rámci Erasmus days 2023 naše štvrtáčky predstavili program eTwinning, na ktorom pracujú nielen žiaci 2. stupňa, ale aj deti v ŠKD. eTwinning je najväčšia komunita škôl v Európe, ktorá umožňuje žiakom spájať sa na diaľku, vytvárať partnerstvá, pracovať na projektoch, zdieľať materiály a nápady. A žiaci ŠKD vďaka tomuto programu našli kamarátov v rôznych krajinách Európy. Vymieňali si vianočné pohľadnice, ktoré namaľovali, záložky do knihy, písali rozprávky. Aj keď sa osobne nestretli, získali potrebné skúsenosti, aby sa v budúcnosti mohli zapojiť do projektov Erasmus+ .

              V minisúťaži o vecné ceny, v ktorej mali návštevníci vyznačiť všetky európske štáty, ktoré naši žiaci navštívili, sa usmialo šťastie na : 
              Mária Kulfasová
              Lenka Malatincová 4.A
              Marko Melech 3.A
              Tobias Kacian 4.A

            • Bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C.

              V športovej hale sa 25.10. 2023 uskutočnil bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C.

              Kategória chlapcov do trinásť rokov :
              1.miesto Martin Sanitrár
              2.miesto Ján Sanitrár
              3.miesto Albert Nikolas Piater, Jakub Zemko

              Kategória do sedemnásť rokov :
              1.miesto Patrik Lupták 
              2.miesto Radoslav Šupa 
              3.miesto Ján Spevák
              Víťazom gratulujeme. 

              Medaily hráčom odovzdal Simeon Suchý, majster Slovenska v kategórii juniorov, bývalý žiak našej školy.
               

            • Rádio Regina - stred: Čo nové v Základnej škole Andreja Sládkoviča v Sliači

            • 24.10.2023 sa u nás v škole zastavila pani redaktorka Grajciarová z rozhlasového štúdia v Banskej Bystrici. Dozvedela sa o našich úspechoch, a tak jej žiaci a zamestnanci školy porozprávali o nedávnych aktivitách
              v škole. 
              Pani zástupkyňa Pintérová, vedúca školskej jedálne p. Piecková spolu so žiakmi jej porozprávali, čo je to program Skutočne zdravá škola, do ktorého sme sa zapojili. 
              Sliačske holúbky s pani učiteľkou Lisičanovou sa mohli pochváliť úspechom v súťaži o titul Angažovaná škola. 
              Pán učiteľ Očenáš sa s ňou rozprával o tom, ako sa mu darí a čo má nové v súvislosti s ocenením Učiteľ roka. Spoločne v triede 2.B, kde mal práve hodinu, sa pani redaktorka popýtala detí, či vedia, čo je to podcast, ako sa im páči v škole, čo sa radi učia. Maroško Piliar sa s ňou porozprával aj o svojich športových záľubách a prezradil jej, že nemal trému pri rozhovore, pretože vždy chcel byť v rádiu alebo v telke. Na záver v krátkom rozhovore predstavila pani riaditeľka plány a ciele v medzinárodných mobilitách, ktoré žiakov a učiteľov tento školský rok čakajú. O termíne vysielania vás budeme informovať

          • Vyhodnotenie jesenného zberu  papiera v školskom roku 2023/2024
            • Vyhodnotenie jesenného zberu papiera v školskom roku 2023/2024

            • Do jesenného zberu papiera sa v tomto školskom roku zapojili takmer všetky triedy. Spolu  sa vyzbieralo sa 4087 kg. V tabuľke máte k dispozícii výsledky víťazných tried a jednotlivcov. Žiakom a ich rodičom ďakujeme za to, že sa aktívne do zberu zapájajú, čím pomáhajú chrániť prírodu a rozvíjať environmentálne cítenie detí.

            • Skúsme to!

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Skúsme to!

              Od októbra na našej škole pracuje nový záujmový krúžok pod názvom Skúsme to!  Žiaci si na ňom popri využití sociálnych sietí rozvíjajú kritické myslenie, ale aj svoju kreativitu, kuchárske a „kutilské“ zručnosti. Zatiaľ sme stihli pripraviť farebný mliečny kokteil, presvedčili sme sa, že palacinkové cesto z fľaše je nepraktický výmysel, že roztierané farby tvoria krásne obrazy a ak sa vám nevydarí čiapka, môže z nej byť aj okatá medúza.
              Mgr. Monika Tanečková

            • Čaro mineralógie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čaro mineralógie.

              Dňa 23.10.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Slovenskom baníckom múzeu v Banskej Štiavnici. Počas návštevy múzea mali možnosť prezrieť si expozíciu histórie baníctva na Slovensku. Hlavnou časťou exkurzie boli aktivity spojené s poznávaním a rozlišovaním minerálov a hornín. Vyskúšali si určiť horniny podľa rozlišovacieho kľúča, na základe chemických reakcií a fyzikálnych vlastností. Vytvorili si vlastný vzorkovník minerálov a rozlišovaciu kartu. Najviac deviatakov zaujala možnosť ryžovania zlata. Každý si mohol vyryžovať vlastnú zlatinku a získať certifikát zlatokopa.

            • Exkurzia ENERGOLAND v Mochovciach

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia ENERGOLAND Mochovce

              Naši deviataci sa dňa 18.10.2023 zúčastnili na exkurzii v zábavno-vzdelávacom centre Energoland v Mochovciach. Infocentrum Slovenských elektrární pri jadrovej elektrárni v Mochovciach počas svojej existencie sprevádzalo na ceste za poznaním desiatky tisíc detí a dospelých. Medzi návštevníkov sa prvýkrát zapojila aj naša škola. Expozícia Energolandu pozostáva z viac než 40-tich exponátov. Žiakom sa páčili všetky exponáty, ale najväčší záujem bol o cestu objavov na futuristickej motorke či van de Graafov generátor. Veľmi zaujímavý bol aj film Odysea energie v 3D kine.  Deviatakom sa exkurzia páčila, dozvedeli sa mnoho zaujímavých informácií a načerpali nové vedomosti o výrobe elektrickej energie.

          • Bedmintonový turnaj v kategórii hráčov do 13 rokov
            • Bedmintonový turnaj v kategórii hráčov do 13 rokov

            • V Trenčíne sa uskutočnil 14.10 2023 bedmintonový turnaj v kategórii hráčov do trinásť rokov. Žiak našej školy Ivan Cejzl získal za účasti osemnástich hráčov v kategórii chlapcov 2.miesto.
              Gratulujeme a želáme veľa ďaľších športových úspechov.
            • Exkurzia v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici.

              16. októbra 2023 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili na exkurzii v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorá sa konala v rámci Európskeho dňa jazykov. Táto akcia bola určená pre žiakov, ktorí sa popri povinnej angličtine učia aj druhý cudzí jazyk -  nemčinu, ruštinu a španielčinu. 
              Zamestnanci ŠVK si pre našich žiakov pripravili prednášky a kvízy zamerané na nemecký, ruský a španielsky jazyk ako aj na kultúry, z ktorých uvedené jazyky vychádzajú.
              Naši žiaci tak mali možnosť sa niečo nové naučiť a tiež si zasúťažiť.

            • ŠKD - Naša trieda číta - VI. oddelenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Naša trieda číta - VI. oddelenie.

              Projekt Naša trieda číta v VI. oddelení ŠKD. Celé VI. oddelenie ŠKD - trieda 2.A, sa zapojilo do skvelého projektu Naša trieda číta. Z Martinusu majú 20 krásnych nových kníh, ktoré si deti, spolu s p. vychovávateľkou, povyberali a objednali podľa vlastného záujmu z danej ponuky. Knihy majú uložené v triede a majú ich kedykoľvek k dispozícii. VEĽKÁ VĎAKA patrí všetkým rodičom tejto triedy, ktorí projekt finančne podporili. Deti sa z kníh veľmi tešia, užívajú si ich od prvého vybalenia. Knihy si aj označili svojou triednou pečiatkou. ĎAKUJEME RODIČOM ZA SPOLUPRÁCU.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...