• Aktivity a súťaže

            • Výnimočné stretnutie s Dr. Jane Goodall

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výnimočné stretnutie s Dr. Jane Goodall.

              Tím žiakov ZŠ A. Sládkoviča Sliač sa dňa 14.5.2024 osobne stretol s pani Jane Goodall  v Bratislave. 
              Žiaci zapojení v projektoch Roots  and Shoots Slovakia  s projektami Nech príroda za nás netrpí a Vyhliadka lásky boli pozvaní, aby  prezentovali výsledky svojich projektov.
              Po prezentácii sa Dr. Jane Goodall prihovorila žiakom, porozprávala im o svojom nesmierne pozitívnom vzťahu k prírode  a povzbudila ich do ďalšej nádhernej práce.  Jej rozprávanie bolo plné krásnych slov. 
              Žiaci našej školy si pre Jane Goodall pripravili otázky, na ktoré im odpovedala, získali od nej podpis na autogramiáde a spoločnú fotografiu, ktorá im navždy tento výnimočný deň pripomenie. Darovali jej ručne vyrábané darčeky žiakov našej školy, ktoré sa jej veľmi páčili. 
              Zo Slovenska na stretnutie nadácie Green Foundation s Jane Goodal boli pozvané len tri tímy zo Slovenska  - ZŠ A. Sládkoviča Sliač, ZŠ J.J.Thurzu Detva, ZŠ Zemianska Oľča. Sme hrdí na to, že sme mohli reprezentovať našu školu a naše mesto.
              Veríme, že práve takéto veľké ocenenie motivuje aj ďalších žiakov našej školy realizovať projekty, ktoré prinesú niečo pekné a prospešné celému mestu Sliač. 
              Je veľmi náročné vyjadriť naše pocity, lebo nemáme vhodné slová na to, aby sme celé stretnutie dokázali opísať. Ale zažili sme veľký a nezabudnuteľný zážitok, ktorý si budeme pamätať celý život. 
              Veľmi ďakujeme programu Roots and Shoots, že sme sa  nesmierne veľa naučili, pomáhali si, učili sme sa pracovať v tíme a aj sme sa veľa nasmiali, keď sme už nevládali. Roots & Shoots Slovakia je vzdelávací program nadácie Green Foundation určený pre základné a stredné školy na Slovensku, inšpirovaný globálnym programom Jane Goodall Inštitútu.
              Ďakujeme Dr. Jane Goodall, že môžeme byť súčasťou celosvetového tímu Roots and Shoots. 
              Tento slnečný a nezabudnuteľný deň prežili v záhrade nadácie Green Foundation a v spoločnosti Jane Goodall žiaci – Miška Cejzlová, Tali Fahima, Miška Mazúchová, Martin Lacko, Šimon Matoš , Adam Klesniak - žiaci 8.A a bývalý žiak našej školy Peter Plachý. 

          • Matematický klokan 2024 - vyhodnotenie
            • Matematický klokan 2024 - vyhodnotenie

            • Matematický klokan je celosvetová matematická súťaž, do ktorej sa každoročne zapája obrovské množstvo žiakov, aby si otestovali svoje matematické, ale aj logické zručnosti.
              V tomto školskom roku sa súťaž konala 26. marca 2024.

          • Atletika - okresné kolo
            • Atletika - okresné kolo

            • Dňa 9.5. 2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v atletike.
              Družstvo dievčat tvorili: Alica Kalmáneková, Karolína Kukučková, Alexandra Bullová, Nina Venclíková, Barbora Kochlicová, Miška Cejzlová a Sarah A, Suchá.
               
          • Školské kolo v atletike dievčat
            • Školské kolo v atletike dievčat

            • Dňa 6.5.2024 sa uskutočnilo školské kolo v atletike dievčat. Odvahu zasúťažiť si a ukázať svoju šikovnosť nabralo 15 dievčat z 5. až 8. ročníka. Dievčatá si museli vybrať až štyri disciplíny spomedzi behu na 60m, 800m, skoku do diaľky, hodu kriketovou loptičkou a vrhu guľou. Museli tak preukázať svoju všestrannosť.

          • Školský futbalový turnaj - okresné kolo
            • Školský futbalový turnaj - okresné kolo

            • Dňa 3.mája 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Školského futbalového turnaja organizovaného SFZ pre dievčatá 5.-6. ročníkov. Na turnaji  sa zúčastnilo aj družstvo reprezentujúce ZŠ A. Sládkoviča. Dievčatám sa darilo hrať so všetkými tímami rovnocennú partiu a dokázali držať krok aj s futbalovo vyspelejšími hráčkami. 

            • Turistický krúžok - Putovanie Horehroním do oblasti Poľany

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok - Horehronie.

              Krásne prvomájové počasie, ideálne na relax v prírode, nás vytiahlo na turistiku.
              Tentoraz sme vyrazili na Horehronie do oblasti Poľany v očakávaní, že stretneme aj nejakého macka. Nepodarilo sa. Videli sme lúkou prebehnúť len kunu, nejaké chrobáky, motýle a niektorí pozbierali aj zopár kliešťov. Naša túra začala v obci Strelníky, odkiaľ sme strmšie stúpali blatistým chodníkom na krásne lúky. Už tu sa nám naskytli krásne výhľady na prírodu Horehronia. Naším hlavným cieľom bola oblasť Ľubietovský Vepor. Táto prírodná rezervácia, do ktorej patria kopce Vepor a Hrb, je zaradená do 5. ochranného pásma. Z vrcholov boli nádherné výhľady na okolité obce, Kremnické vrchy, Nízke i Vysoké Tatry a časť Veľkej Fatry.
              V tejto oblasti je tiež geometrický aj geografický stred Slovenska. Máme teda otázku pre p. uč. Lisičanovú, prečo to nie je jedno miesto. Z Hrbu nás čakal pekný, strmší zostup okolo skalných stien na Chatu pod Hrbom, kde sme si posedeli a občerstvili sa. Z chaty sme už len zostupovali okolo ranča Čelienec do obce Ľubietová, odkiaľ sme sa odviezli autobusom domov.

               

              A tu je odpoveď pani učiteľky Lisičanovej:

              Ahojte, turisti - píšem len vám, lebo neviem, kto bol s vami ešte na turistike. Verím, že postačuje vysvetlenie. AL

              Hoci sa slová "geografický" a "geometrický" stred Slovenska často používajú synonymne, existuje medzi nimi jemný, ale dôležitý rozdiel:
                 
              Geometrický stred:

              Určený matematicky ako priesečník čiar spájajúcich najvzdialenejšie body na hranici Slovenska.
              Zohľadňuje iba tvar štátu, bez ohľadu na rozloženie jeho hmoty alebo populácie.
              Na Slovensku sa geometrický stred nachádza na kóte Hájny grúň (1 207,7 m n. m.) v pohorí Poľana.

              Geografický stred:

              Snaží sa presnejšie reprezentovať "stred" štátu s ohľadom na jeho hmotnosť a rozloženie populácie.
              Vypočíta sa zvyčajne ako priesečník ťažníc prechádzajúcich cez štát.
              Na Slovensku sa za geografický stred zvyčajne považuje Ľubietovský Hrb (1 255 m n. m.) v Nízkych Tatrách, hoci táto poloha je predmetom diskusie a existujú aj iné návrhy.
              Zhrnutie:

              Geometrický stred je čisto matematický bod, zatiaľ čo geografický stred sa snaží zohľadniť aj fyzické vlastnosti štátu.
              Oba body sa na Slovensku nachádzajú v pohorí Poľana, no v malej vzdialenosti od seba.
              Je dôležité poznamenať, že neexistuje jednoznačná medzinárodne akceptovaná definícia geografického stredu a rôzne krajiny ho môžu vypočítavať rôznymi metódami. V konečnom dôsledku je otázka, ktorý bod je "pravým" geografickým stredom Slovenska, skôr vecou konvencie ako vedy.
               

          • Školský podcast Thinkify - 1. epizóda
            • Školský podcast Thinkify - 1. epizóda

            • Vypočujte si prvú epizódu nášho škoského podcastu Thinkify. V dnešnej epizóde s našou hosťkou-pani riaditeľkou Alžbetou Krúpovou preberieme klebety, novinky ale aj zážitky z programu Erasmus+, ktorý mení našu školu na svetovú. 

            • ŠKD - Stavanie májov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Stavanie májov.

              Tohtoročné stavanie májov sa v ŠKD začalo už 29. apríla vystúpením na námestí, kde vystúpili so svojím pásmom deti z IX. oddelenia a s Jarnými hrami sa prezentovali deti z VIII. oddelenia. 
              30. apríla prebehlo vystúpenie pred školou, kde sme si ozdobili vlastný máj a spoločný čas sme si spríjemnili spievaním ľudových piesní.

          • zatiaľ žiadne údaje
            • Lorem ipsum...