• Aktivity a súťaže

          • Vyhodnotenie jarného zberu papiera
            • Vyhodnotenie jarného zberu papiera

            • V týždni od 15. do 19. apríla 2024 sa uskutočnil na našej škole jarný zber papiera.Do jarného zberu papiera sa v tomto školskom roku zapojili takmer všetky triedy. Spolu  sa vyzbieralo sa vyše 6200 kg. V tabuľke máte k dispozícii výsledky víťazných tried a jednotlivcov. Žiakom a ich rodičom ďakujeme za to, že sa aktívne do zberu zapájajú, čím pomáhajú chrániť prírodu a rozvíjať environmentálne cítenie detí.
              Vyhodnotenie zberu sa uskutoční v telocvični cez veľkú prestávku dňa 6.5.2024. 

            • Exkurzia ôsmakov do Múzea holokaustu v Seredi

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia ôsmakov do Múzea holokaustu v Seredi.

              Dňa 25.4.2024 o 7:45 pred školou čakal autobus, ktorým mohli ôsmaci cestovať do Serede. V autobuse boli aj žiaci z Badína. Cesta bola dlhá a vyčerpávajúca, no to sme netušili, aká nás čaká zaujímavá exkurzia.
              Po vystúpení z autobusu nás ohromil celkom veľký, plotom s ostnatým drôtom ohraničený blok, ktorý slúžil ako koncentračný tábor. Hneď na začiatku nás privítala milá a skúsená pani, ktorá nás sprevádzala počas celej exkurzie. V areáli sa nachádzalo množstvo budov:  baraky 1 až 5, ktoré slúžili ako ubytovne pre väzňov. Barak 1,2 a 4 slúžili ako klasické ubytovne pre väzňov. Barak 3 slúžil pre väzňov určených na transport. Barak 5 sa predpokladá, že zároveň slúžil ako škola.  Mali tam aj priemyselné budovy ako napríklad: hračkáreň, stolárska dielňa, krajčírstvo, práčovňu, jedáleň, králikáreň, kde sa chovali angorské králiky a betonáreň. Šéf areálu Alois Brunner tu vlastnil menšiu vilu.
              Náš program začal v baraku 5, kde sme si vypočuli dlhú, ale zato náučnú prezentáciu o osude slovenských židovských detí, ktoré mali to šťastie a prežili a rozprávali sme si ich príbehy. Následne na to sme sa rozdelili do tímov Sliač a Badín. Našimi úlohami bolo  zodpovedať na otázky ohľadom holokaustu. Navštívili sme všetky baraky, kde sme videli osobné veci obetí, presný model celého komplexu v tých časoch a veľké tabule plné mien, ktoré si prešli týmto táborom a ľudí, ktorí sa angažovali na pomoci týmto ľuďom.

              Bol to zvláštny pocit stáť na miestach, kde stáli obete holokaustu, ale aj tí, ktorí si to pamätajú dodnes. Je dôležité si niečo také pripomínať, aby sa nič také nezopakovalo. 
              Exkurzia bola zavŕšená krátkou vychádzkou ku Kostolu svätého Michala Archanjela v Dražovciach pri Nitre. Pochádza z 12. storočia a je najstarším románskym kostolom na Slovensku. 

              B.Kochlicová a S.Škrabák, 8.A
               

            • Víťazstvo v súťaži 5peňazí – Global Money Week

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Víťazstvo v súťaži 5peňazí – Global Money Week.

              V marci 2024 v rámci Týždňa finančnej gramotnosti sa naša základná škola zapojila do 12. ročníka súťaže 5peňazí – Global Money Week pod názvom Peniaze nie sú hračka.  Jednotlivé aktivity rovesníckeho vyučovania sme vám už predstavili na našej stránke v mesiaci marec. 

              S radosťou vám oznamujeme, že práca žiakov našej školy bola vysoko hodnotená a zvíťazila v konkurencii 135 základných a stredných škôl na Slovensku. 

              Tri triedy prvého stupňa a 10 rovesníkov z 8.C sa dňa 29. mája 2024 zúčastnia na exkurzii do Múzea mincí a medailí v Kremnici, kde určite získajú veľké množstvo nielen finančných informácií. 

              Za realizáciu projektu ďakujeme pani učiteľkám – p.Martinskej, p.Lisičanovej a p.Matiovej.  
               

            • Ôsmaci na súde

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ôsmaci na súde.


              Dňa 12.4. a 19.4. 2024 sa žiaci ôsmeho ročníka mali možnosť zúčastniť na súdnych pojednávaniach na Okresnom súde vo Zvolene. Očakávania boli veľké, dojmy pozitívne, rozsudky kruté, výpovede rôzne a lavičky tvrdé.
              Pani sudkyňa nám najprv predstavila, v akej veci sa bude pojednávať, aká výška trestu hrozí obžalovaným a taktiež sa žiakov pýtala na to, aké druhy trestov sa môžu ukladať, aké súdy máme v SR a pod. Naši žiaci boli skvelo pripravení a sami sa nebáli klásť pani sudkyni a pánovi prokurátorovi podnetné a zaujímavé otázky. Viac už napísali sami žiaci:  
               
              “ Ďakujem pani učiteľka, že ste mi umožnili zúčastniť sa súdneho pojednávania. Bol to veľký zážitok  nielen preto, že nie každý človek má takúto možnosť, ale aj preto, že som mohla zažiť atmosféru, ktorá vládne na niečom takom, ako je vidieť obžalovaného a kroky sudcu. Pozorovať, čoho sa ľudia dopustia a vidieť, na základe ich výpovede, ako sudca rozhoduje. Mňa najviac zaujal prípad pána Baláža, lebo som sa dozvedela, že keď je človek v podmienke a má zákaz vykonávať nejakú činnosť (napríklad požívanie alkoholu), tak za ním môže prísť kontrola naozaj hocikedy. Taktiež ma veľmi prekvapila neutrálnosť pani sudkyne obzvlášť, keď jej obžalovaní hrali na city so smutným príbehmi. Zhodnotila som nakoniec, že byť sudcom/ sudkyňou je veľmi náročné povolanie, ale za to veľmi dôležité.”  (Daniela Bajčiová, 8.A)


              “ Na súde vo Zvolene sa mi veľmi páčilo a som rád, že som sa opäť niečo nové dozvedel. Pani sudkyňa nám spomenula aj pár vecí, ktoré sme sa na hodine neučili napr. to, že obžalovaný môže (aj keď by nemal) klamať, pričom sa ničoho nedopúšťa a svedok by sa v tomto prípade dopustil krivej výpovede. Postup zo strany sudkyne bol profesionálny s prihliadnutím na vek a okolnosti prípadu. Zároveň sme sa dozvedeli, že aj nebezpečné vyhrážanie, podvod a krádež majú vážne právne dôsledky. Naučil som sa i to, že vždy pred vstupom na súd prebieha kontrola našich osobných vecí, a že na súd sa chodí slušne oblečený. Bol som rád, že sme toto stretnutie mohli absolvovať.” (Šimon Matoš, 8.A)


              “ Dňa 19.4.2024 som sa zúčastnila súdneho pojednávania na Okresnom súde vo Zvolene. Predmetom pojednávania bolo ublíženie na zdraví.
              Z predvolaných sa zúčastnili 5 svedkovia. Počas pojednávania som sa zamerala hlavne na výpoveď svedkov a obvineného. Samozrejme rada som si vypočula aj sudkyňu. Prejavy zúčastnených boli odlišné. Podľa mňa bol obžalovaný nevinný. Skôr vinu pripisujem druhej strane. Obhajca obžalovaného nebol zúčastnený. Nakoľko sú naplánované ešte 1 až 2 súdne pojednávania, bohužiaľ záver sudkyne som si nemohla vypočuť. Páčilo sa mi, že prejav sudkyne bol nestranný. Bol jasný, konštruktívny, nakoľko je dôležité, aby rozhodla spravodlivo. Uvedomila som si, že práca sudcu je veľmi náročná. Nesmiem zabudnúť aj na pána prokurátora, ktorý bol hlavne veľmi sympatický, no  na druhej strane rázny a rozhodný človek. 
              Som rada, že som sa osobne mohla zúčastniť súdneho pojednávania, ktorý mi priniesol veľký emocionálny zážitok. Táto skúsenosť ma duševne obohatila, nakoľko táto problematika ma vždy zaujímala. “
              (Miriam Ištvánová, 8.A)

            • Erasmus +, Španielsko / Zarautz / Baskicko, 22.-27. apríl 2024

            • Erasmus + learning program for group activities in school education

              Španielsko / Zarautz / Baskicko, 22.-27. apríl 2024 

              V dňoch 22. - 27. apríla sa 6-členná skupina detí šiesteho ročníka ZŠ A. Sládkoviča zúčastnila, v rámci projektu Erasmus+, programu školskej mobility, ktorý sa uskutočnil v Baskickom mestečku Zarautz. Deti boli ubytované v rodinách žiakov školy, ktorí navštívili Slovensko a ZŠ A. Sládkoviča v predchádzajúcom období a o ktorých sa postarali práve tieto deti. Zarautz je malé mestečko s asi 22 000 obyvateľmi  na pobreží Biskajského zálivu, ktoré je známe príjemnou klímou, malebným okolím a priaznivým morom na surfovanie, veslovanie či iné vodné športy. Najbližšie väčšie mestá v okolí sú Bilbao a San Sebastián. Pobrežie mestečka je lemované 2,5 km dlhou pieskovou plážou, ktorá láka na dennodenné pohybové aktivity množstvo ľudí. Počas pobytu sa deti stretávali so svojimi rovesníkmi pri práci na zdokonaľovaní digitálnych zručností, spracovávaní projektu o špecifickom miestnom Biotope, zapájali sa do školských športových aktivít a zúčastnili sa aj aktivity zameranej na rozvoj orientácie v meste a okolitom prostredí. Voľný čas po skončení vyučovania trávili deti hrami alebo spoznávaním neďalekej rybárskej dedinky Getaria. Súčasťou programu bol aj celodenný výlet vlakom do mesta San Sebastián. Komunikácia s deťmi, učiteľmi či ich rodičmi prebiehala v angličtine a deti tak mali možnosť v praxi využiť všetky svoje naučené vedomosti a zručnosti z cudzieho jazyka.

            • Erasmus + , Litva mesto Vilnius

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus + , Litva mesto Vilnius.

              V dňoch 8. 4. 2024 až 12. 4. 2024 sa pani učiteľky Ingrid Majerská a Daniela Slovíková zúčastnili na Erasme – Job shadowing v meste Vilnius v Litve. Pozorovali vyučovanie na súkromnej škole Pažinimo medis-GIMNAZIJAVilnius  na 10 vyučovacích hodinách. V škole sú triedy od MŠ až po gymnázium. Žiaci sa učia v kmeňových triedach a v odborných učebniach. Prvá hodina každý deň začína 15 minútovým rozhovorom so žiakmi, ako sa cítia a čo zaujímavé prežili v predchádzajúci deň. Zaujímavé boli aj hodiny s psychológom.
              Na hodinách telesnej výchovy, matematiky, litvianskeho jazyka, anglického jazyka, informatiky, hudobnej a výtvarnej výchovy žiaci ukázali, ako sa učia a čo všetko vedia a dokážu.
              Vo voľnom čase si pani učiteľky pozreli mesto Vilnius a jeho pamiatky.

          • PYTAGORIÁDA okresné kolo 2023/2024
            • PYTAGORIÁDA okresné kolo 2023/2024

            • Vynikajúce výsledky dosiahli v okresnom kole matematickej súťaže PYTAGORIÁDA žiaci Michal MELECH 3.A a Juraj KUJAN 4.A, ktorí obsadili nádherné 2. miesta vo svojich kategóriách. 

          • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA kategória Z6 –Z8 , okresné kolo
            • MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA kategória Z6 –Z8 , okresné kolo

            • Terezka FILIPKOVÁ 8.C obsadila v okresnom kole matematickej olympiády nádherné 2.-3. miesto

              Ďalšími riešiteľmi súťaže boli žiaci 
              6.A: Júlia LACKOVÁ, Martin SANITRÁR a Marek REŠETKA
              7.B: Adam ROZIAK a Maximilián KUCBEL
              8.A: Martin LACKO
               

            • Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nepovinná literatúra s Lukášom Latinákom.

              Herec, komik i milovník poézie Lukáš Latinák zavítal v pondelok 22.4.2024 i do našej základnej školy. V rámci projektu Nepovinná literatúra priblížil žiakom čarovný svet poézie, rozprával o slovenskej poézii a slovenských básnikoch. Vystúpenie obohatil umeleckým prednesom, ukážkami a analýzou významných literárnych diel. 

            • 2.C - Lesnícke dni - Zvolen

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 2.C - Lesnícke dni - Zvolen.

              Žiaci 2.C sa dňa 19.4.2024 zúčastnili na Lesníckych dňoch vo Zvolene. Dozvedeli sa veľa informácií o lese, dreve a lesných zvieratách. Vystúpili na vežu katolíckeho kostola a pozreli si krásny výhľad na mesto Zvolen. Žiaci navštívili aj Drevárske múzeum a pozreli si výstavu preparovaných zvierat s výkladom, ktorá ich veľmi zaujala. 
              Skúšali zachraňovať ľudský život masážou srdca, pomáhali obväzovať zranených a veľmi ich zaujalo aj vystúpenie sokoliarov zo Základnej školy v Štiavnických Baniach. 

            • Slávik Slovenska 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2024.

              Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu, ktorá sa píše  už 32 rokov. Všetci, ktorí sa každoročne do súťaže zapájame chceme veriť a dúfať, že slávičí hlások, ktorý vychádza z hrdielok tých najjemnejších a najkrajších ľudských bytostí – našich detí – nikdy nezanikne! Že v ňom neumĺkne poklad, ktorý je v našich srdciach prítomný kdekoľvek sme – krištáľovo čistá slovenská ľudová pieseň!

              Dňa 18. a 19. apríla 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže ľudových piesní Slávik Slovenska.
              Žiaci súťažili v troch kategóriách. Do súťaže sa zapojilo 28 súťažiacich s nasledovným umiestnením:

              I.kategória : žiaci 1. – 3. ročníkov

              1. miesto – Alžbetka Marenčáková - 3. B
              2. miesto – Marína Hancková – 1. A                               
              3. miesto – Viktória Cejzlová - 1. B
              3. miesto – Ema Slováková – 1. A


              II. kategória:  žiaci  4. – 6. ročníkov

              1. miesto – Nikola Cejzl – 4. B
              2. miesto – Mathias Slovák -  5. A
              2. miesto – Jakub Marenčák – 5. C
              3. miesto – Šimon Bystriansky – 5. C
              3. miesto – Ján Čmelík – 4. B
              3. miesto – Mária Homolová – 6. B


              III. kategória:  žiaci 7. – 9. ročníkov

              1. miesto – Adela Púpalová – 8. C
              2. miesto – Katarína Gašparová – 8. A
              2. miesto – Michaela Cejzlová – 8. A

              Víťazi Alžbetka Marenčáková, Nikola Cejzl a Adela Púpalová budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže.
              Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.
              Za prípravu žiakov ďakujeme pani učiteľke Mgr. Oľge Vonkomerovej, Mgr. Kataríne Krutej, Mgr. Renáte Martinskej a pani učiteľke Mgr. Marcele Homolovej.

            • ŠKD - Apríl - mesiac lesov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Apríl - mesiac lesov.

              Deti ŠKD sa vybrali do kúpeľov, aby si nazbierali kvietky a urobili si herbár. Po príchode do areálu liečivých prameňov stretli pracovníkov, ktorí opiľovali stromy vo veľkých výškach pripevnení horolezeckým lanom. Rozprávali deťom, ako sa prevzdušňujú konáre stromov a odstraňujú suché konáre. Vysvetlili im rozdiely medzi jednotlivými stromami. Potom sme prešli ku prameňom, kde si deti ukladali do zošitov rastlinky a pripravili ich na lisovanie. Zapísali si názvy rastlín. Občerstvili sa liečivou vodou a nechýbali ani hry v prírode. Spoznávaním stromov a rastlín sme ukončili vydarené popoludnie. 

            • ŠKD - vychádzka do Sliačskych kúpeľov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - vychádzka do Sliačskych kúpeľov.

              Dňa 19. 4. 2024 sa deti VIII. oddelenia ŠKD vybrali na jarnú vychádzku do Kúpeľov Sliač. Okrem minerálnych prameňov sme navštívili aj iné zaujímavé miesta. Nazreli sme do kaplnky sv. Hildegardy, objavili sme jazierko, do ktorého vteká teplá minerálna voda, našli sme aj babičkinu lavičku, lavičku lásky, odfotili sme sa pri soche Maríny. Na bývalom liečebnom dome Detvan sme našli pamätnú tabuľu Boženy Němcovej, ktorá v minulosti navštívila kúpele a naše objavovanie sme zakončili pri pamätníku letcov z 2.sv.vojny. Trochu sme boli smutní, že nefungovala fontána pri Kúpeľnom dome, ale v celom areáli sa nám páčili prekrásne záhony rozkvitnutých  tulipánov, ktoré kúpele príjemne osviežili.

            • Krúžok 2.C

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok 2.C.

              Na krúžku 2.C žiaci zo starých záclon šili vrecká pre mamičky na nákup potravín, aby sa príroda ušetrila od plastových vreciek.

            • ŽŠP - Deň nulového odpadu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŽŠP - Deň nulového odpadu.

              Na podnet Žiackeho školského parlamentu sa žiaci školy pod vedením svojich pedagógov zapojili do akcie Deň nulového odpadu, kedy najprv vytvorili pútavé plagáty a zároveň v daný deň 12.4.2024 sa snažili vyprodukovať čo najmenej odpadu. V súťaži o najkrajší projekt a zároveň vyprodukovanie čo najnižšieho odpadu vyhrala trieda 7.A. Za zapojenie sa do akcie všetkým ďakujeme a veríme, že všetci budú aj naďalej triediť odpad. Výhercov čaká odmena. S pozdravom ŽŠP

            • Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympijský odznak všestrannosti - krajské kolo.

              Dnes sa naši žiaci Eliška Melišková, Ján Sanitrár, Sandra Příkazská, Kristián Bulla, Michaela Cejzlová, Michal Priehradník, Larisa Mikušková a Lukáš Novák zúčastnili krajského kola v súťaži Olympijský odznak všestrannosti. Súťažili v piatich disciplínach - v prekážkovej dráhe, skoku do diaľky z miesta, člnkovom behu 10x5m, sed -ľahu a preskokoch na švihadle. V silnej konkurencii 31 škôl vybojovali veľmi pekné 9. miesto.
              Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...