• Aktivity a súťaže

          • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE „YPSILON – SLOVINA JE HRA“
            • VYHODNOTENIE SÚŤAŽE „YPSILON – SLOVINA JE HRA“

            • V tomto školskom roku sme sa po prvýkrát zapojili do súťaže „Ypsilon – Slovina je hra“. Ako názov napovedá, ide o súťaž z predmetu slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a spopularizovať tento vyučovací predmet, zábavnou formou motivovať žiakov k učeniu sa tohto predmetu. 
          • Exkurzia v Národnej banke Slovenska
            • Exkurzia v Národnej banke Slovenska

            • Koncom decembra sa žiaci 8.C zúčastnili exkurzie v NBS v historickej budove v Banskej Bystrici. Exkurzia bola v rámci projektu 5 Peňazí s témou Príjem a práca.
          • Náboj junior 2023
            • Náboj junior 2023

            • Žiaci 8. a 9. ročníka sa tento školský rok zúčastnili medzinárodnej súťaže Junior náboj.
              Je to matematicko - fyzikálna súťaž, kde štvorčlenné družstvá riešia príklady  dve hodiny. 
              Tento rok sa celkovo do súťaže zapojilo 1797 družstiev zo Slovenska, Česka, Belgicka, Španielska, Holandska, Chorvátska a Poľska.
               
            • Erasmus+ Job shadowing v Grécku

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Job shadowing v Grécku.

              V programe Erasmus+ nepracujeme iba s tými istými partnerskými školami. Záleží nám na tom, aby sme hľadali ďalších nových inovatívnych a inšpiratívnych kolegov, s ktorými budeme vedieť spolupracovať v ďalšom  školskom roku. Jednou s nových škôl je aj 32. základná škola v meste Pireus.

              Pani riaditeľka sa v decembri zúčastnila týždňovej vzdelávacej mobility zamestnancov v tejto škole. Pracovné stretnutie začalo krátkym kultúrnym programom na školskom dvore, kde pán riaditeľ privítal účastníčku mobility, neskôr deti zaspievali a zatancovali tradičné grécke piesne a tance. V rámci programu pani riaditeľka hospitovala na vyučovacích hodinách žiakov vo veku 9 – 12 rokov. Vyučovanie začína o 8:00 a končí o 13:00 každý deň. Boli to hodiny informatiky, prírodovedy, telesnej výchovy, matematiky a angličtiny. Škola je dobre materiálne vybavená pomôckami, technikou, je v dobrej lokalite a triedy vytvárajú motivujúce prostredie pre žiakov. Vyučujúci využívajú moderné inovatívne metódy a postupy, úzko spolupracujú s inkluzívnym tímom. Na niektorých hodinách boli aj dvaja pedagogickí asistenti, ktorí boli k dispozácii žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Okrem pozorovania vyučujúcich pri práci sa stretla aj s vedením školy, kde spoločne s riaditeľom školy, pani zástupkyňou a predsedom rodičovskej rady diskutovali o školskom systéme, vymieňali si pracovné skúsenosti a pripravovali plány pre ďalšiu spoluprácu v budúcom školskom roku. Prítomnosť rodiča na tomto stretnutí bola veľmi dôležitá, keďže hosťovanie žiakov bez súčinnosti rodičov a hosťujúcich rodín nie je možné.  

              Táto vzdelávacia mobilita bola prínosom nielen z pedagogickej a manažérskej stránky. Veď navštíviť kolísku demokracie – Atény, a jej nádherné kultúrne pamiatky je zážitok na celý život. Margarita – koordinátorka projektu, pripravila skvelý program. Veríme, že aj žiaci budú mať možnosť spoznať toto mesto, jej žiakov a učiteľov. 

            • Cena primátorky mesta Sliač

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cena primátorky mesta Sliač

              Dňa 19. 12. počas otvorenia Putovnej výstavy Stopy života, venovanej osobnosti Slovenska - Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, sme privítali v škole aj pani primátorku mesta Sliač, Ing. Ľubicu Balgovú. Prišla sa poďakovať a odovzdať Cenu primátorky mesta Sliač našej školskej osobnosti. Mgr. Rastislav Očenáš získal nedávno ocenenie Učiteľ Slovenska, a tak mestské zastupiteľstvo schválilo toto ocenenie práve pre nášho pána učiteľa zo rok 2023. Pani primátorka v príhovore ocenila jeho prínos pre školu, reprezentáciu školy, ale aj mesta Sliač. Pán učiteľ okrem pamätného listu dostal aj finančnú odmenu.

              Sme hrdí, že ho máme v našej základnej škole a držíme mu do budúcna prsty, aby sa mu u nás dobre učilo, aby bol motiváciou pre žiakov aj kolegov.

              ĎAKUJEME.

          • Pytagoriáda školské kolo
            • Pytagoriáda školské kolo

            • V decembri 2023 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA.
              Žiaci školy riešili túto súťaž online.
              Súťaže sa zúčastnilo 96 žiakov 3.- 8. ročníka. Z tohto počtu bolo 39 žiakov úspešných riešiteľov.
              Okresné kolo súťaže sa uskutoční v apríli 2024 vo Zvolene. 
               

            • Putovná výstava - Milan Rastislav Štefánik - Stopy života

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Putovná výstava - Milan Rastislav Štefánik - Stopy života.

              Dňa 19.12.2023 sa v našej škole konali sprievodné aktivity pri príležitosti putovnej výstavy Stopy života. Na úvod výstavy sme privítali hostí, ktorí prijali naše pozvanie: 

              Ing. Ľubica Balgová, primátorka mesta Sliač,

              Ing. Dušan Hruška, prednosta MsÚ Sliač

              Mgr. Peter Novotňák, predseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika

              Ing. Pavel Valent, predseda klubu Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika vo Zvolene

              p. Ján Šáli, člen Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika

              p. Marián Sluk, prezident Slovenskej leteckej federácie

              Ing. Pavol Kováč, člen Slovenskej leteckej federácie

              Mgr. Marián Sluk ml., vedúci výcvikového strediska

              Ing. Vladimír Lisý, bývalý veliteľ základne Taktického krídla Sliač, plukovník generálneho štábu

              Po úvodných príhovoroch hostí im žiaci predstavili na jednotlivých stanovištiach svoje práce.

              Medaily

              Žiaci prvého ročníka pracovali na výrobe medailí. Na hodinách  VYV si pozreli film a prezentácie o živote M. R. Štefánika. Podľa makety zhotovovali medaily z kovovej fólie, do ktorej vyrývali reliéf portrétu M. R. Štefánika. Nakoniec vystrihli a vyfarbili z tvrdého papiera trikolóru, na ktorej je medaila zavesená.

               

              Leporelo, knihy

              Žiaci druhého ročníka si pozreli film o M. R. Štefánikovi na hodinách výtvarnej výchovy. Žiačka druhého ročníka doniesla veľmi peknú knihu o Štefánikovi a žiaci ju s napätím na hodinách SJL čítali. Žiaci 2. A triedy si zvolili tvorbu knihy technikou kreslenie na hodinách VYV a vytvorili krásne knihy - brožúry o veľkosti A5. Žiaci 2. B. triedy svoje obrázky vytvorené na VYV pospájali a vytvorili tak jedno spoločné leporelo. Žiaci 2. C triedy vytvorili spoločnú knihu veľkosti A4, kde sa zamerali na život M. R. Štefánika, ale aj na situácie, ktoré nie sú v jeho živote tak známe, ako sú hádka s otcom, tri priateľky, snúbenica, nákresy vynálezov, ale aj známe situácie ako narodenie, život, štúdiá, objavy, cestovateľské úspechy aj jeho pád s lietadlom či mohyla.

              Čiapka

              Na hodine pracovného vyučovania si tretiaci predstavili pomocou prezentácie M.R.Štefánika, a potom sa pustili do výroby jeho generálskej čiapky, pretože je s ňou najčastejšie vyobrazený. Vytvorili 2 farebné pásy - čierny a červený. Na čierny nalepili zlaté dubové listy. Tieto pásy následne zlepili a spojili podľa veľkosti hlavy žiaka. Prilepili na červeno vyfarbenú  vrchnú časť a na čierno vyfarbený šilt.

              4.A – Prezentácia

              Žiaci si po pozretí filmu o M.R.Štefánikovi na hodine VLA a podľa pokynov vyučujúcej vytvorili PowerPoint prezentáciu o M.R.Štefánikovi. Spomedzi všetkých prezentácií boli vybraté tie, ktoré najviac zaujali a aj z nich len niektoré slidy. Takto upravené prezentácie sa dali do tzv. slučky, kde sa premietali bez prerušenia a opakovane. Prezentácie boli upravené na hodine INF.

              4.B – Počítačová hra - Štefánikov letecký trenažér

              https://scratch.mit.edu/projects/940065868  

              Autorom hry je Branislav Benčík, žiak 4.B triedy. Hru naprogramoval počas prestávok v škole, testoval ju spoločne so spolužiakmi až nakoniec pripravil jej finálnu verziu, ktorú odpremiéroval počas školského eventu venovaného Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Hra je v podstate jednoduchý letecký simulátor, v ktorom je cieľom hlavnej postavy (MRŠ) nazbierať čo najviac slovenských znakov a zároveň sa vyhnúť kolízii s horizontom a s vetrom. Ovládanie je jednoduché, no koordinácia a pilotovanie bolo výzvou aj pre skúsených pilotov. Ovládanie hry Braňo ešte sprofesionalizoval pomocou Makey-Makey rozšírenia, ktoré nainštaloval na kartónovú dosku a kde jednotlivým ovládacím prvkom priradil samostatné “ovládače” - spojka, plyn, náklon hore, náklon nadol. Hra tak získala rozmer komplexného projektu, ktorý má aj celkom bohatý potenciál na vzdelávanie sa o zručnostiach MRŠ. 

              Žiak Branislav Benčík bol za hru odmenený aj knihou od predsedu Spoločnosti MRŠ.

              4.B – Portrét MRŠ

              Žiaci sa touto aktivitou zoznámili s tým, ako sa počítač pozerá na náš svet. Spoločne sme vyhľadali portrét Milana Rastislav Štefánika na internete. Obrázok sme si uložili do počítača, kde sme ho pomocou feeware softvéru GCODE tools previedli na digitálny kód (G-code), ktorý je pre počítač zrozumiteľný a dokáže pomocou neho ovládať plotter, ktorý kooperatívne vznikal aj na našej škole. Plotter potom žiaci obsluhovali, nahrávali gcode do zariadenia a takto demonštrovali, že aj počítať sa môže zmeniť na umelca. Popri príprave aktivity sme sa neformálne rozprávali o Milanovi Rastislavovi. Hovorili sme o jeho vytrvalosti (tú sme potrebovali aj my – listing kódu, ktorý prikazoval plottru kresliť portrét totiž zaberie 50 A4 listov.) Hovorili sme tiež o výstupe na Mont Blanc, keďže obraz plottra bol tvorený záchvevmi pera, ktoré pripomínali vrcholy hôr.

              5.B  Brožúrka “M. R. Štefánik v číslach”

              Štyri žiačky z tejto triedy zistili zaujímavé číselné údaje o živote a práci M. R. Štefánika a spísali ich; výstup - údaje boli zverejnené a zapracované do brožúrky “M. R. Štefánik v číslach”. 

              Väčšina žiakov 6.B triedy vymyslela matematické úlohy, do ktorých zakomponovala číselné údaje zo života M. R. Štefánika; žiaci ich následne riešili na hodine matematiky; úlohy boli spísané spolu so správnymi odpoveďami do brožúrky “M. R. Štefánik v číslach”

              Výroba malých drevených lietadiel

              Na hodine techniky žiaci 6. ročníka skladali malé lietadlá zo štipcov a paličiek do hrdla. Jednotlivé časti lepili pomocou tavnej pištole. Malé diely nastrihali z paličiek. Hotové lietadlo vyfarbili akrylovými farbami podľa fantázie. Vzor lietadla priniesol a vyrobil vnuk pani učiteľky, Marek, na jednom leteckom dni pre deti na južnej Morave.

              Piataci a šietaci sa na hodine HUV naučili spievať pieseň “Našiel som si v šírom poli”, ktorej text napísal text M.R. Štefánik, hudbu zložil M.SCH. Trnavský. Siedmaci si na hodine hudobnej výchovy rozdelili dve témy : 7.A – M.R.Štefánik a hudba,  7.B – M.R.Štefánik a umenie. Danú tému spracoval každý žiak, výsledkom práce žiakov bol spoločný panel, ktorý žiaci odprezentovali.

              8.ročník – Výnos dreva na chatu MRŠ

              Dňa 30.11.2023 žiaci ôsmeho ročníka vyniesli drevo na Chatu M. R. Štefánika, 1740 m n m. Chata sa nachádza v Nízkych Tatrách, pod Ďumbierom. V nosení dreva sa žiaci aj učitelia striedali. Náš obdiv má pani asistentka Sekerešová, ktorá niesla drevo skoro celú túru a žiaci, ktorí prekonali sami seba. Okúsili zimnú turistiku, hlboký sneh, ale ani silný vietor na kopci ich neodradil od splnenia výzvy. Na chate ich za odmenu čakal teplý čaj, kapustnica alebo aj sladká čokoláda. Najlepší zážitok bola “jazda” dole kopcom. Cesta naspäť bola viac než veselá. Užili sme si snehu až-až. Bol to náročný, ale skvelý zážitok. Ďakujeme pani učiteľke Zvarovej, ktorá celú aktivitu zorganizovala.

              Pracovňa MRŠ

              Pri zariaďovaní pracovne  M.R.Štefánika sme sa motivovali fotografiou jeho izby.

               Pri zariaďovaní pracovne sme využili predmety, ktoré mohli súvisieť so životom M.R.Štefánika  - písací stroj, jeho denník  so zápiskami z Tahiti, teleskop (síce z dnešnej doby), glóbus, rádio, fotoaparát, gramofón, ďalekohľad. Dokonca sa nám podarilo v kabinete geografie objaviť atlas z roku 1913, ktorý mohol M.R.Štefánik skutočne používať. Prehliadkou pracovne sprevádzali návštevníkov žiaci 8. ročníka. V izbe sme mohli vidieť aj dobové predmety z prvej svetovej vojny, ktoré nám na výstavu zapožičalo Múzeum SNP v Banskej Bystrici. 

              Kvíz o M. R. Štefánikovi

              Kvíz https://view.genial.ly/657abacc48071400138019d6/interactive-content-mrstefanik-kviz

              je pripravený online v programe genial.ly na stránke https://genial.ly

              Na hodinách geografie sme si pozreli dokumentárny film Milan Rastislav Štefánik a Tahiti https://www.youtube.com/watch?v=xn9Gp6LGiFk&ab_channel=MichalK

              Rovnako sme na geografii  pracovali s výborným materiálom  Cestujeme okolo sveta s Milanom Rastislavom Štefánikom – interaktívnou knihou Slovenského národného múzea https://www.snm.sk/e-shop-snm/publikacie?stranka=3&produkt=cestujeme-okolo-sveta-s-milanom-rastislavom-stefanikom-interaktivna-knizka

              Na základe získaných informácií vytvorili deviataci mapu sveta s vyznačenými cestami M.R.Štefánika, ktorá bola doplnená o kreslené zaujímavosti a pamätihodnosti daných krajín.

              ​​​​​​​ANJ - CLIL aktivity o M.R.Štefánikovi – väčšina žiakov 8.C triedy prekladala text o M. R. Štefánikovi do angličtiny; údaje o jeho živote boli použité v CLIL pracovných listoch - úlohy zamerané na históriu a geografiu; žiaci vypracovali pracovné listy v skupinách na hodine ANJ; celý text, ako aj pracovné listy s správnymi odpoveďami boli spracované a spísané do brožúrky​​​​​​​​​​​​​​

              Maľovanie lietadiel

              Lietadlá, ktoré vytvorili žiaci na hodine techniky pod vedením p. uč. Ištvána a pani učiteľky Slovíkovej, žiaci maľovali podľa svojej fantázie. Použili dostupné akrylové farby. Vzor pre lietadlá čerpala pani učiteľka z výrobku, ktorý si vyrobila počas tieňovania na základnej škole v Trutnove na hodine Techniky.

              3D modely lietadiel

              Na hodinách informatiky žiaci 9.A a 9.B po naštudovaní materiálov z internetu o osobe a diele M.R. Štefánika spracovali návrhy na 3D modely spojené s jeho osobou. V programe Tinkercad vznikli návrhy na model lietadla Caproni Ca.33, modely Mohyly na Bradle a Mohyly na mieste havárie v Ivanke pri Bratislave. Vybrané  návrhy sme upravili v programe Slicer a vytlačili na školských 3D tlačiarňach.

              Výtvarné práce

              Hodiny výtvarnej výchovy boli venované zobrazeniu portrétu - umeleckého stvárnenia osobnosti, ktorá je zaujímavá svojimi duchovnými alebo fyzickými prednosťami. Milan Rastislav Štefánik bol  významná osobnosť, čo sa žiaci  dozvedali na rôznych vyučovacích hodinách či už dejepis, geografia. A tak pre nás nebolo ťažké stvárniť jeho portrét s využitím rôznych výtvarných techník  alebo inšpirovať sa umeleckými smermi . 

              Spolupracovali sme aj s predmetom Technika – kde žiaci 9. ročníka vyrezávali hlavy z styroduru a my sme ich neskôr dotvorili, alebo urobili puzzle.

              Kahoot kvíz pre druhý stupeň

              Každá trieda na 2. stupni (okrem deviatakov, ktorí sa podieľali na príprave kvízu) si zahrala Kahoot kvíz o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi na počítačoch v PC učebni. Súťažiť mohli buď vo dvojici alebo ako jednotlivci. Kvíz pozostával z 15 otázok, ktoré sa týkali života MRŠ, jeho vzdelania, profesijnej kariéry, ale taktiež sa žiaci mohli dozvedieť veľa zaujímavostí, napr. aj to, že po MRŠ je pomenovaná planétka 3571 Milanštefánik. Otázky boli rôzneho typu: výber zo štyroch možností, pravda –nepravda, viaceré správne odpovede. Body žiaci získavali nielen za správnu odpoveď ale aj za rýchlosť odpovedí. Žiaci sa takouto aktivitou nielen zabavili, ale aj niečo nové naučili a prví traja najúspešnejší boli odmenení vecnými cenami. Kahoot kvíz si vyskúšali aj naši hostia, ktorí prijali pozvanie.

              Básne, referáty a postery

              Žiaci piateho ročníka tvorili básne CINQUAIN a siedmaci a ôsmaci spracovali informácie o M.R.Štefánikovi do formy referátov a projektov s názvom Život a aktivita M.R.Štefánika.


              Beseda s letcami

              Naše pozvanie prijali aj letci, ktorí pri príležitosti stého výročia preleteli trasu posledného letu M.R.Štefánika z Talianska na Slovensko. O tomto projekte porozprávali žiakom ôsmeho a deviateho ročníka.

              Ďakujeme za skvelý priebeh výstavy všetkým prezentujúcim žiakom, tým učiteľom a žiakom, ktorí pracovali na jednotlivých aktivitách a tak prispeli k príjemnej atmosfére počas výstavy. Veríme, že ste sa všetci o našom najvýznamnejšom Slovákovi veľa dozvedeli. 

            • Vianočné trhy 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy 2023.

              Všetci čakáme na tú vytúženú chvíľu. Na ten moment, kedy všetko akosi zastane, stíchne, spomalí. 
              Vianoce.  
              Tá krása, pohoda, čaro, ktoré je len raz v roku. Veľa všetci robíme preto, aby to bolo výnimočné.
              Všetko je iné. Rozvoniava vianočné pečivo, koledy toľkokrát počuté, sú krásne.
              Rodina je spolu.
              K tejto vianočnej atmosfére patria vianočné trhy. Tento rok boli v meste 16. decembra, kde sme práce žiakov prezentovali a predávali. V škole 20. decembra. Stretli sme sa tu všetci, ktorí do školy patria. Všetko voňalo vianočne - vytvorené práce žiakov, kapustnica, punč.
              Na hodinách regionálnej výchovy a krúžku Tvorivé dielne - tradične, netradične, sme vyrábali výrobky z dreva, drôtu, šúpolia. Plstili sme, šili, vyšívali, aranžovali, tkali, smaltovali, vyrábali sme sviečky.  Pracovali sme s hlinou, z ktorej sme vyrobili vianočné ozdoby, dekokácie, šperky. Recyklovali sme - napríklad z použitých sviečok sme vyrábali nové. Žiaci počas trhov piekli oblátky. Tí, ktorí do školy prišli, mohli ich ochutnať. Žiaci - remeslníci, sa stali počas trhov predavačmi. Počas predaja si otestovali komunikačné zručnosti a finančnú gramotnosť.
              Strávili sme spolu príjemné chvíle. Potešil nás záujem o výrobky, ktoré sme vyrobili. 
              Chceme sa poďakovať za prejavený záujem a podporu.
              Prajeme Vám od Ježiška balík zdravia - vzácny poklad ako vravia.
              Lásku, šťastie, žiadne hádky, pohodu a krásne sviatky.

              Želajú Vám žiaci a vyučujúca regionálnej výchovy Mgr. O. Vonkomerová
               

          • KAHOOT KVÍZ - VYHODNOTENIE
            • KAHOOT KVÍZ - VYHODNOTENIE

            • Každá trieda na 2. stupni (okrem deviatakov, ktorí sa podieľali na príprave kvízu) si zahrala Kahoot kvíz o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi na počítačoch v PC učebni. Súťažiť mohli buď vo dvojici alebo ako jednotlivci. Kvíz pozostával z 15 otázok, ktoré sa týkali života MRŠ, 
            • Cestovatelia v našej škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cestovatelia v našej škole.

              Dňa 18.12.2023 sa žiaci 7.-9. ročníka zúčastnili nesmierne zaujímavej prednášky a besedy s cestovateľmi Petrom Hliničanom a Samuelom Kĺčom .
              V úvode si žiaci pozreli dokumentárny film o ceste dobrodruha a ich kolegu Martina Navrátila, ktorý si  vysníval výpravu a následne ju na prelome rokov 2022/2023 absolvoval. Stal sa tak prvým  Slovákom, ktorý prešiel Antarktídu pešo a dorazil až k južnému pólu. Dokopy prešiel 1047 kilometrov, denne šliapal 8 hodín a napriek tomu, že za sebou ťahal sane s nákladom 80 – 100 kilogramov, denne zvládol prejsť, v závislosti od podmienok, 22 – 25 kilometrov.
              A potom už nasledovala samotná skvelá prednáška. 
              A čo zaujalo Nelku U. zo 7.A triedy ? 
              „Našu školu navštívili významní hostia – cestovatelia. O jeden z cestovateľských zážitkov sa podelili aj s nami. Konkrétne nám rozprávali o Severnej Kórei. Majú tam zlé podmienky pre život, veľmi prísnu kultúru, v školách nosia rovnošaty,  turisti nemôžu fotiť pracujúcich ľudí, ľudí , ktorí sa neusmievajú a podobne. Pred niekoľkými rokmi bol v krajine hladomor a ľudia dodnes jedia dokonca aj psov. Áno – dobre počujete – jedia psiu polievku ako tradičnú špecialitu. 
              Bolo to veľmi zaujímavé a veľmi veľa sme sa naučili. Či už o Severnej Kórei , ale aj o tom, ako si treba vážiť slobodu a voľnosť. 
              Takéto besedy by sme mohli mávať častejšie, pretože sme sa dozvedeli o jednej z ďalekých krajín, kde sa len tak hocikto nedostane. 
              A pani učiteľke geografie ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť tejto besedy.“
              Hosťom z Travelistanu ďakujeme za veľmi zaujímavú a pútavú prednášku obohatenú o množstvo fotografií, zážitkov a informácií. Vďaka nej  žiaci našej školy prežili aspoň virtuálne 1,5 hodiny v Severnej Kórei. 

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...