• Aktivity a súťaže

            • Vianočné trhy 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné trhy 2023.

              Všetci čakáme na tú vytúženú chvíľu. Na ten moment, kedy všetko akosi zastane, stíchne, spomalí. 
              Vianoce.  
              Tá krása, pohoda, čaro, ktoré je len raz v roku. Veľa všetci robíme preto, aby to bolo výnimočné.
              Všetko je iné. Rozvoniava vianočné pečivo, koledy toľkokrát počuté, sú krásne.
              Rodina je spolu.
              K tejto vianočnej atmosfére patria vianočné trhy. Tento rok boli v meste 16. decembra, kde sme práce žiakov prezentovali a predávali. V škole 20. decembra. Stretli sme sa tu všetci, ktorí do školy patria. Všetko voňalo vianočne - vytvorené práce žiakov, kapustnica, punč.
              Na hodinách regionálnej výchovy a krúžku Tvorivé dielne - tradične, netradične, sme vyrábali výrobky z dreva, drôtu, šúpolia. Plstili sme, šili, vyšívali, aranžovali, tkali, smaltovali, vyrábali sme sviečky.  Pracovali sme s hlinou, z ktorej sme vyrobili vianočné ozdoby, dekokácie, šperky. Recyklovali sme - napríklad z použitých sviečok sme vyrábali nové. Žiaci počas trhov piekli oblátky. Tí, ktorí do školy prišli, mohli ich ochutnať. Žiaci - remeslníci, sa stali počas trhov predavačmi. Počas predaja si otestovali komunikačné zručnosti a finančnú gramotnosť.
              Strávili sme spolu príjemné chvíle. Potešil nás záujem o výrobky, ktoré sme vyrobili. 
              Chceme sa poďakovať za prejavený záujem a podporu.
              Prajeme Vám od Ježiška balík zdravia - vzácny poklad ako vravia.
              Lásku, šťastie, žiadne hádky, pohodu a krásne sviatky.

              Želajú Vám žiaci a vyučujúca regionálnej výchovy Mgr. O. Vonkomerová
               

          • KAHOOT KVÍZ - VYHODNOTENIE
            • KAHOOT KVÍZ - VYHODNOTENIE

            • Každá trieda na 2. stupni (okrem deviatakov, ktorí sa podieľali na príprave kvízu) si zahrala Kahoot kvíz o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi na počítačoch v PC učebni. Súťažiť mohli buď vo dvojici alebo ako jednotlivci. Kvíz pozostával z 15 otázok, ktoré sa týkali života MRŠ, 
            • Cestovatelia v našej škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cestovatelia v našej škole.

              Dňa 18.12.2023 sa žiaci 7.-9. ročníka zúčastnili nesmierne zaujímavej prednášky a besedy s cestovateľmi Petrom Hliničanom a Samuelom Kĺčom .
              V úvode si žiaci pozreli dokumentárny film o ceste dobrodruha a ich kolegu Martina Navrátila, ktorý si  vysníval výpravu a následne ju na prelome rokov 2022/2023 absolvoval. Stal sa tak prvým  Slovákom, ktorý prešiel Antarktídu pešo a dorazil až k južnému pólu. Dokopy prešiel 1047 kilometrov, denne šliapal 8 hodín a napriek tomu, že za sebou ťahal sane s nákladom 80 – 100 kilogramov, denne zvládol prejsť, v závislosti od podmienok, 22 – 25 kilometrov.
              A potom už nasledovala samotná skvelá prednáška. 
              A čo zaujalo Nelku U. zo 7.A triedy ? 
              „Našu školu navštívili významní hostia – cestovatelia. O jeden z cestovateľských zážitkov sa podelili aj s nami. Konkrétne nám rozprávali o Severnej Kórei. Majú tam zlé podmienky pre život, veľmi prísnu kultúru, v školách nosia rovnošaty,  turisti nemôžu fotiť pracujúcich ľudí, ľudí , ktorí sa neusmievajú a podobne. Pred niekoľkými rokmi bol v krajine hladomor a ľudia dodnes jedia dokonca aj psov. Áno – dobre počujete – jedia psiu polievku ako tradičnú špecialitu. 
              Bolo to veľmi zaujímavé a veľmi veľa sme sa naučili. Či už o Severnej Kórei , ale aj o tom, ako si treba vážiť slobodu a voľnosť. 
              Takéto besedy by sme mohli mávať častejšie, pretože sme sa dozvedeli o jednej z ďalekých krajín, kde sa len tak hocikto nedostane. 
              A pani učiteľke geografie ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť tejto besedy.“
              Hosťom z Travelistanu ďakujeme za veľmi zaujímavú a pútavú prednášku obohatenú o množstvo fotografií, zážitkov a informácií. Vďaka nej  žiaci našej školy prežili aspoň virtuálne 1,5 hodiny v Severnej Kórei. 

            • Milan Rastislav Štefánik - aktivity na hodine anglického jazyka a matematiky

            • Na konci decembra 2023 sa na našej škole uskutoční putovná výstava Milana Rastislava Štefánika. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, spolu so žiakmi, pripraviť dve brožúrky a niekoľko aktivít. 
              Prvá, s názvom „M. R. Štefánik v číslach“, sa týkala matematiky. Žiačky 5.B triedy spísali rôzne číselné údaje, ktoré sa spájajú so životom tohto významného Slováka. A žiaci 6.B triedy boli kreatívni a vymysleli niekoľko matematických úloh, ktoré obsahovali práve tieto číselné údaje. Všetko sme spísali, pridali niekoľko fotografií a vytvorili jednu z brožúrok.
              Starší žiaci z 8.C triedy sa najprv zahrali na prekladateľov a preložili zaujímavosti zo života M. R. Štefánika. K textu sme pridali krásne obrázky a vytvorili štyri CLIL pracovné listy v anglickom jazyku. Obsahujú úlohy z histórie a geografie. A ďalšia brožúrka bola na svete.
              Matematické úlohy, ako aj pracovné listy v anglickom jazyku sme vyriešili a dobre sa pri tom zabavili.

          • Literárna súťaž - Básnické prskavky - vyhodnotenie
            • Literárna súťaž - Básnické prskavky - vyhodnotenie

            • V dňoch od 1.12.2023 do 15.12.2023 prebiehala v našej škole umelecká súťaž Básnické prskavky. O tom, že žiaci 2. stupňa sú tvoriví, svedčí počet zaslaných súťažných prác. Do súťaže sa zapojilo 37 žiakov. Oceneným súťažiacim blahoželáme.
            • Atletický krúžok - tréning na snehu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Atletický krúžok - tréning na snehu.

              V utorok 12.12.2023 sme si s deťmi z krúžku Atletika pre deti urobili tréning na snehu. Mali sme závody v rýchlej jazde, v ťahaní saní s nákladom do kopca a v najdlhšej jazde. Deti si to užili a aj počasie nám krásne vyšlo, preto sa chceme podeliť s fotkami. 
              Mgr. Monika Sekerešová

          • Timravina studnička 2023
            • Timravina studnička 2023

            • Dňa 24. novembra 2023 sa v historických priestoroch Radnice Lučenec uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 26. ročníka celoslovenskej súťaže v prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička. 
            • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 2023 30. ročník


            • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko je celoslovenská literárna súťaž žiakov základných a stredných škôl, ktorá si kladie za cieľ podchytiť, rozvíjať a prehlbovať záujem detí a mládeže o materinskú reč a umožniť im vyjadriť vzťah k slovenčine a Slovensku. Vyhlasovateľmi a usporiadateľmi celoslovenského kola súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Matica slovenská, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá, Štátny pedagogický ústav, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Vydavateľstvo MS.
              Dňa 12. decembra 2023 sa v priestoroch študovne Krajskej vedeckej knižnice Ľ. Štúra vo Zvolene uskutočnilo slávnostné vyhlásenie víťazov súťaže. 
              Z našej školy boli v silnej konkurencii spomedzi dvanástich úspešných ocenení štyria naši žiaci: Kristína Brozmanová z 5. B triedy, Daniela Bajčiová z 8. A triedy, Michal Krnáč z 8.A triedy a Nikolas Bellos z 8. C triedy.
              V príjemnej atmosfére boli súťažiaci odmenení a všetky víťazné práce si prítomní na slávnosti mali  možnosť vypočuť. Ocenení žiaci dostali diplom a drobné darčeky. Súťažiacim srdečne blahoželáme.
                                                    
              Mgr. Elena Plichtová, vyučujúca SJL

            • Vianočná pošta pre seniorov 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná pošta pre seniorov 2023.

              Tak ako každý rok i v tomto školskom roku sme sa zapojili do Vianočnej pošty pre  seniorov. Žiaci 5.A a 5.C triedy vytvorili vianočné pozdravy, napísali ich a poslali sme ich starkým do Strediska sociálnej pomoci mesta Košíc. Dúfame, že ich potešíme a spríjemníme im najkrajšie sviatky roka. Za pomoc pri výrobe pozdravov ďakujeme pani učiteľke Ďurčíkovej.
              Mgr. Alena Henešová
            • Návšteva pani primátorky a beseda s pánom Emilom Šimončíkom

            • Dnes šiestaci navštívili pani primátorku na MsÚ v Sliači. Cieľom návštevy bolo na jednej strane dozvedieť sa informácie o fungovaní samosprávy a na druhej strane predstaviť NAŠE projekty “aktívneho občianstva”, na ktorých sme pracovali na hodinách občianskej náuky. Najskôr nás pani primátorka spolu s pánom prednostom privítali a usadili v nádhernej obradnej sieni. Počas pochutnávania si na chutných lineckých koláčikoch, nám pani primátorka povedala užitočné informácie o komunálnych voľbách, kto je to prednosta, aké problémy riešia, ale prezradila nám aj zaujímavosti “zo zákulisia”, svojho súkromného života a motivovala nás ísť si za svojím cieľom. Následne sa žiaci plní energie vrhli do prezentácie svojich projektov podľa skupín, v ktorých na svojom projekte pracovali. Nešlo však o žiadne nudné čítanie textov, ale 
              o aktívnu diskusiu, v ktorej žiaci navrhovali pani primátorke vlastné riešenia, napr. opravu budov, pamiatok, okolia školy a ihrísk. Žiaci dokonca predstavili návrh na nový skatepark aj akvapark, ale aj bežné osvetlenie niektorých ulíc. Pani primátorka pohotovo reagovala na všetky návrhy a následne živo diskutovala so žiakmi o možnostiach a obmedzeniach samosprávy. Naši žiaci sa nebáli klásť veľmi podnetné a aj osobné otázky adresované pani primátorke, napr. “Čo je váš najväčší sen? Čo budete robiť, keď nebudete primátorkou? Aké sú vaše koníčky? Máte rada svoju prácu?”  Po vzájomnej diskusii sa s nami pani primátorka rozlúčila podaním ruky, ako je zvykom na mestskom zastupiteľstve a spolu s pánom prednostom každého z nás obdarovali odznakom vo forme erbu Sliača.  

              Ďalším bodom programu bola beseda s pánom Emilom Šimončíkom, ktorý nám predstavil svoje knihy o Sliači a formou prezentácie dobových a súčasných fotografií poukázal na zaujímavé a často nedocenené pamiatky a miesta na Sliači, o ktorých sme sa dozvedeli to, čo zrejme nikto z nás doposiaľ nevedel. Pán Šimončík nám aj s autogramom venoval jednu zo svojich kníh. V závere sa naši žiaci predbiehali v kladení otázok, doslova sa naťahovali o mikrofón a odrazu sme my učitelia ostali v nemom úžase, akých aktívnych žiakov máme na našej škole (...keď sú mimo školských lavíc) Hlavne, že sme sa uistili, že z nich vychovávame AKTÍVNYCH občanov zaujímajúcich sa o svoje bezprostredné okolie, v ktorom žijú.
              Mgr. Jaroslava Žáková

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo olympiády v anglickom jazyku.

              V mesiaci november 2023 sme na našej škole opäť zorganizovali školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci 2. stupňa súťažili v troch kategóriách:

              1A – žiaci 5. – 7. ročníka,
              1B – žiaci 8. – 9. ročníka,
              1C – žiaci, ktorí strávili niekoľko rokov v zahraničí.


              Najviac žiakov súťažilo v kategórii 1B, kde bola naozaj veľká konkurencia a výkon žiakov bol veľmi vyrovnaný.
              Žiaci najprv absolvovali písomnú časť, ktorá pozostávala z počúvania s porozumením, čítania s porozumením a testu zameraného na gramatiku a slovnú zásobu. Tí, ktorí získali aspoň 60% zo všetkých bodov, postúpili do ústnej časti. V nej žiaci pracovali s obrázkom, podľa ktorého vytvorili príbeh, a rozprávali sa na danú tému s vyučujúcou. Pri ústnom prejave sa hodnotilo: plynulosť rozprávania, splnenie úlohy, použitie slovnej zásoby a gramatika so štruktúrou viet.
              Body za písomnú a ústnu časť sme spočítali a zostavili poradie vo všetkých troch kategóriách.

              Kategória 1A:
              1.m. – Patrik Petrus, 6.A

              Kategória 1B:
              1.m. – Dorota Bačková, 9.A                                                    
              2.m. – Marko Petrus, 9.B
              3.m. – Michaela Mazúchová, 8.A

              Kategória 1C:
              1.m. – Manuel Maliniak, 8.B
              2.m. – Tamara Kuterková, 9.B

              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom blahoželáme. Do okresného kola OAJ postupujú žiaci Patrik Petrus a Dorota Bačková. Priamo do krajského kola OAJ postupuje Manuel Maliniak.
              Postupujúcim žiakom držíme palce v ďalšom priebehu súťaže!

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...