• Aktivity a súťaže

            • Terra Permonia, Banská Štiavnica – Tvorivé dielne pre žiakov 5.A a 5.B triedy

            • V stredu 28. septembra sa naši piataci zúčastnili exkurzie v Banskej Štiavnici, zameranej na tvorivú, aktívnu a vynachádzavú činnosť v rámci predmetu technika. Hlavnou náplňou výjazdovej formy vyučovania bola návšteva interaktívnej dielne, ktorá im poskytla priestor na tvorbu vlastných predmetov, suvenírov a umeleckých doplnkov. Deti mali možnosť zoznámiť sa s prácou na skutočných strojoch na tepelné opracovávanie polystyrénu, tvarovanie, pílenie a vŕtanie vlastnoručne nakreslených drevených modelov či centrifúgou, pomocou ktorej vyrábali originálne farebné kreácie a papierové masky. Súčasťou návštevy bolo aj prezretie si atraktívnych modelov vláčikov v rámci „Mašinkárne“, kde videli úžasné modely vlakových súprav na ploche takmer 20m². Mimoriadnym zážitkom pre deti bola aj návšteva „fosforovne“ – miestnosti, v ktorej si mohli vyskúšať svoje umelecké sklony v kreslení na svoje vlastné tiene, odtlačené na stenu.  
              Samotnej exkurzii predchádzal krátky, vedomostný kvíz o zaujímavostiach Banskej Štiavnice, jej histórii a špecifikách. Pred samotným začatím práce v dielňach dostali deti, počas krátkej prehliadky námestia, príležitosť zoznámiť sa aj s morovým stĺpom, bankou lásky či rodným domom Deža Hoffmana – svetoznámeho fotožurnalistu a kameramana, ktorý bol svojho času aj dvorným fotografom hudobnej skupiny Beatles.
              Veríme, že sa exkurzia deťom páčila, ocenili možnosť vyrobiť si krásne spomienkové predmety pre rodinných príslušníkov a priateľov a mali príležitosť navštíviť jedinečnú Banskú Štiavnicu.

            • ŠKD - Vychádzka ku prameňom

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Vychádzka ku prameňom.

              Dňa  23. 9. 2022 sme absolvovali s deťmi z I., II. a VIII. oddelenia tradičnú vychádzku k sliačskym prameňom. Prváci spoznávali názvy prameňov, spolu sme si urobili ochutnávku a zahrali sa na bádateľov. Deťom sa páčili ekohry v prírode, pri ktorých hľadali  niečo výnimočné z rastlinnej i živočíšnej ríše –  kvety, chrobáky, pozorovali sme jesennú prírodu. Deti prejavili svoju fantáziu a tvorili z prírodného materiálu krásne obrázky.
              Z.Závišická, vychovávateľka ŠKD

            • E4L Uhlíková stopa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album E4L Uhlíková stopa.

              Prepojenie našej každodennej činnosti a životného prostredia je jasné a zrejmé. Uhlíková stopa vyjadruje naše emisie CO2 a skleníkových plynov do atmosféry. Každý jedinec zanecháva na Zemi svoju uhlíkovú stopu, ktorú si môže ľahko vypočítať a podľa toho usmerniť svoje každodenné správanie – dopravu, stravovanie alebo nakupovanie.

              Našu aktivitu sme robili na hodine biológie, so žiakmi 7. ročníka. Na úvod boli odprezentované základné informácie o danej problematike prostredníctvom náučného videa a výkladu vyučujúcej. Žiaci sa oboznámili s najväčšími producentami uhlíkovej stopy, ktorými sú najmä: výroba tepelnej energie, poľnohospodárstvo, lesníctvo, priemysel, doprava, a mnohé iné bežné každodenné činnosti človeka. Nasledovala diskusia o tom, ako je každý jednotlivec schopný znížiť svoju uhlíkovú stopu úpravou svojho životného štýlu a taktiež o potrebe znižovania uhlíkovej stopy a jej vplyve na ďalší vývoj stavu životného prostredia. Žiaci boli rozdelení do 3 skupín, kde diskutovali na danú tému. Každá skupina si pomocou online kalkulačky uhlíkovej stopy vypočítala konkrétnu číselnú hodnotu svojej uhlíkovej stopy vyjadrenú v kg oxidu uhličitého za 1 rok. Následne na to si porovnali svoju produkciu CO2 s priemernou hodnotou vyprodukovaného CO2 bežného občana EÚ a  aj s celosvetovou priemernou hodnotou. V jednotlivých skupinách nasledovala diskusia o tom, ako túto osobnú produkciu znížiť. Žiaci hľadali konkrétne riešenia. Úlohou každej skupiny bolo vytvoriť plagát s danou problematikou, ktorý  potom pred celým kolektívom odprezentovali. Taktiež predniesli svoje návrhy, ako konkrétne znížiť produkciu CO2. Medzi návrhmi sa napríklad objavili:

              1. Menej používať osobné motorové vozidlá a viac hromadnú dopravu, prípadne pešiu chôdzu
              2. Znížiť konzumáciu mäsa
              3. Uprednostňovať konzumáciu  prevažne lokálnych potravín pred dovážanými
              4. Nenakupovať veľké množstvo oblečenia
              5. Znížiť spotrebu elektrickej energie.

              Pri vykonávaní úloh danej aktivity a taktiež pri štúdiu teórie si žiaci začali uvedomovať aj skutočnosti, ktoré si dovtedy vôbec neuvedomovali. Museli sa zamyslieť nad svojim osobným vplyvom na kvalitu životného prostredia a uvedomiť si, že každý jeden z nás sa môže pričiniť o jej zlepšenie, čo i len malým podielom. Zároveň si upevnili aj medzipredmetové vzťahy medzi biológiou, ekológiou, chémiou, matematikou. V neposlednom rade si upevnili svoje sociálne väzby v rámci svojho triedneho kolektívu, čo vedie k zlepšeniu celkovej atmosféry v triede.    

            • Európsky deň jazykov na našej škole

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

              Naša škola je známa tým, že organizuje mnoho rôznych akcií. A nebude tomu inak ani v tomto školskom roku.

              Už 26. septembra 2022 sme sa rozhodli zorganizovať školskú akciu k Európskemu dňu jazykov. Tentokrát sme sa inšpirovali hrou Escape room, ktorá je celosvetovo známa a mohli sme si ju vyskúšať aj my, učitelia. Cieľom podujatia bolo propagovať cudzojazyčné vzdelávanie, motivovať žiakov k multilingvizmu, spoznať európske krajiny a formou hry naučiť žiakov spolupracovať v tíme, hľadať spoločné riešenia, rozvíjať ich interpersonálne vzťahy a vzájomnú komunikáciu. Spoločne s vyučujúcimi cudzích jazykov sme pre žiakov pripravili niekoľko zaujímavých úloh, ktoré riešili jednotlivé triedy ako tímy.

              V stánku ruského jazyka sa žiaci formou prezentácie dozvedeli mnohé fakty a zaujímavosti o Rusku, skladali puzzle s vlajkou tejto krajiny, vyskúšali si napísať svoje meno v azbuke a mohli si poprezerať mnohé krásne suveníry. Nakoniec odpovedali na otázky a po ich úspešnom absolvovaní získali indíciu.

              Počas „návštevy“ stredomorského Španielska tímy skladali puzzle, ktorého výsledkom bola mapa tohto štátu, spoznávali a priraďovali názvy jedál k ich obrázkom, hľadali dvojice slovenských a španielskych slov, ako aj známych osobností zo Španielska a Latinskej Ameriky.

              Na stanovišti nemeckého jazyka si žiaci mohli pozrieť prezentáciu a fotografie venované Nemecku. Od starších žiakov sa dozvedeli mnoho o tejto vyspelej krajine. Následne riešili 4 rôzne úlohy: priraďovali nemecké príslovia k ich slovenskému ekvivalentu, skladali puzzle, ktorého výsledkom boli obrázky štátneho znaku a vlajky, zahrali si pexeso zamerané na farby a čísla a nakoniec sa naučili základné frázy každodenného života.

              Anglický jazyk bol zameraný na históriu a úlohy v štýle Escape room. Žiaci sa najprv dozvedeli, ktoré krajiny sveta patria medzi anglicky hovoriace a následne si pozreli video o objavení Ameriky. Potom riešili dané úlohy. Pre žiakov 5. a 6. ročníka bolo pripravené puzzle a Morseova abeceda. Žiaci 7. a 8. ročníka pracovali s mapou Londýna a obrázkovými symbolmi a žiaci 9. ročníka hľadali známeho herca a následne riešili tajničku, ktorá im pomohla dopátrať sa k svetovo známemu sviatku.

              A ako sa hralo?

              Každá trieda navštívila 4 stánky venované jednému zo spomínaných cudzích jazykov. Na každom stanovišti tímy riešili rôzne úlohy a za ich správne riešenie získali indíciu. Všetky indície ich mali doviesť k názvu krajiny. Tým to ale nekončilo. Každý tím musel poznať vlajku daného štátu. Ich spoločnou úlohou bolo nájsť plagát, na ktorom sa nachádzali vlajky všetkých krajín a následne odšifrovať rímske číslo, ktoré bolo zároveň aj kódom k otvoreniu truhlice s prekvapením.

              Žiaci druhého stupňa dokázali, že vedia spolupracovať a vzájomne komunikovať. Podarilo sa im totiž nájsť ten správny kód a získať tak sladkú odmenu, ktorá sa ukrývala v truhlici J

              Všetkým kolegom, ktorí sa podieľali na organizácii a príprave podujatia, veľmi pekne ďakujem. Rovnako ďakujem aj žiakom, ktorí boli do akcie zapojení a po celý deň pracovali s tímami na jednotlivých stanovištiach.

              Mgr. Martina Fülöpová

          • Žiacky školský parlament ďakuje
            • Žiacky školský parlament ďakuje

            • V mene Žiackeho školského parlamentu ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí podporili pomoc pre chudobných svojimi darmi. Veľká vďaka všetkým ľuďom, ktorí radi nezištne pomáhajú.
            • Účelové cvičenie a cvičenie v prírode

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie a cvičenie v prírode.

              Celkové vyhodnotenie účelového cvičenia 9.9.2022

               

              1.            9.A     58       bodov
              2.             8.B      52
              3.             8.A     51
              4.             7.A     44
              5.             7.C      43
              6.             6.A     42
              7.             5.B      40
              8.             5.A     36
              9.             6.B      30
              10.             7.B      26
          • zatiaľ žiadne údaje
            • Lorem ipsum...