• Aktivity a súťaže

            • ŠKD - Tekvičková slávnosť

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Tekvičková slávnosť.

              Každý rok pred nástupom na jesenné prázdniny majú deti v ŠKD jesenné aktivity. Vyrezávajú tekvice, robia rôzne dekorácie z tekvíc, maľujú ich a dozdobujú. Vytvoria krásny kútik z tekvičkovej dekorácie. Vyvrcholením býva vždy Tekvičková slávnosť spojená so zábavou v rôznych kostýmoch. Deti prinesú všelijaké maškrty a zabávajú sa v oddeleniach. Tento rok bolo nádherné počasie , tak sa deti vybláznili na školskom dvore a urobili sprievod okolo školy. Deň pred prázdninami sa vydaril a všetkým sa veľmi páčil.

            • Stretnutie s hokejistami HKM Zvolen

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stretnutie s hokejistami HKM Zvolen.

              Pri príležitosti 90. výročia založenia klubu HKM Zvolen nás navštívili dvaja hokejisti, ktorí fanúšikom Zvolena rozdali 70 lístkov na piatkový zápas s Liptovským Mikulášom. Žiaci – fanúšikovia ich poznajú, pofotili sa s nimi, dostali podpisy a mohli sa kadečo povypytovať.

            • Erasmus+ štruktúrovaný kurz pre pedagógov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ štruktúrovaný kurz pre pedagógov.

              V školskom roku 2022/23 sme získali grant na viaceré aktivity žiakov a pedagógov v rámci akreditácie v programe Erasmus+. Môj kurz, ktorý som absolvovala, mi dal mnoho odpovedí na otázky, ktoré som mala. Kurz bol určený pre pedagógov všetkých typov škôl a pre manažment škôl. Cieľom kurzu bolo aktívne učenie sa žiakov prostredníctvom techník kooperatívneho učenia sa. Lektorka kurzu, pani Gudrun Petursdottir, sociologička a pedagogička bola vynikajúca odborníčka a kurz bol jeden z najlepších, aký som kedy absolvovala. Prvá vec, ktorú sme si na kurze uvedomili, bola, aké dôležité je učiť sa zo skúsenosti. Všetky vyučovacie metódy, ktoré sme sa naučili, sme si na kurze aj vyskúšali. „We walked our talk“. Účastníci boli postavení do rolí študentov a museli pracovať na  úlohách podľa jednotlivých vyučovacích metód. Takto sme sa naučili učiť.

              Práve dobrá atmosféra v triede je kľúčová. Aby sa dosiahli ciele vyučovacích hodín, každý žiak sa musí v triede cítiť bezpečne, cenený, rešpektovaný a potrebný. Každá trieda je miesto plné rozmanitosti. Každý študent je individualita s vlastným postavením, potrebami a príbehom. Preto ich nemôžeme naučiť všetko iba s využitím tradičných metód. Vyučovanie 21. storočia nie je o memorovaní faktov, ale o učení sa nových zručností a kompetencií a rozvíjať 4 kľúčové ciele: naučiť sa byť, naučiť sa robiť, naučiť sa učiť sa a naučiť sa žiť spolu.Učiteľova rola nie je všetko žiakovi povedať a žiakova rola nie je naučiť a všetko naspamäť,  Učiteľ je tu na to, aby ich viedol, nie na to, aby im hovoril, čo majú robiť. Študenti musia nájsť najlepší spôsob, ako túto úlohu zvládnuť a za spoločný výstup niesť zodpovednosť.

              Počas kurzu si učitelia vyskúšali rôzne príklady jednoduchých a zložitých úloh kooperatívneho učenia.Ďalšou časťou kurzu bol pohľad na metódy hodnotenia a hodnotenie samotné. Učitelia porovnávali sumatívne a formatívne hodnotenie. Výhodou formatívneho hodnotenia je, že hodnotí pokrok študenta, dáva mu šancu poučiť sa z neúspechov a chýb a uspokojuje rôznorodé potreby študentov.

              Posledná metóda, ktorú sa na kurze naučili, bola CLIM (kooperatívne učenie v multikultúrnych skupinách).

              Záverečná časť kurzu bola diseminácia, kde sa všetci učitelia podelili o to, čo považovali za najužitočnejšie a najzaujímavejšie pre svoju prácu, a o 3 veci, o ktoré sa chceli podeliť so svojimi kolegami v škole.

              Okrem vyučovania, ktorému sme sa venovali väčšinu dňa, sme v poobedných a večerných hodinách mohli spoznávať kultúrne a prírodné krásy Islandu – hlavné mesto Reykjavík, vodopády, navštívili sme gejzíry a miesto, kde sa spájajú dve tektonické platne (severoamerická a eurázijská) – pamiatka UNESCO. Vidieť na vlastné oči polárnu žiaru je zážitok na celý život.

              Ďakujem

              Mgr. A. Krúpová

               

            • Aj pedagógovia sa vzdelávajú v rámci Erasmus+

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aj pedagógovia sa vzdelávajú v rámci Erasmus+.

              Kurz pre učiteľov s názvom „IKT nástroje na podporu kreativity a spolupráce v triede“ (ICT Tools for a Creative and Collaborative Classroom) absolvovala pani učiteľka Ďurovková v rámci projektu Erasmus+  v meste San Cristóbal de la Laguna, Tenerife, Španielsko.

              Tento šesťdňový kurz bol vytvorený pre učiteľov, ktorí sa chcú dozvedieť o online aplikáciách a online prostrediach, ktoré podporujú spoluprácu a kreativitu u žiakov ale aj medzi kolegami.

              Počas tohto sme získavali praktické skúsenosti s používaním a tvorbou obsahu vo viacerých aplikáciách, pričom sme mali dostatok času na reflexiu a diskusiu o silných a slabých stránkach či možnostiach ich uplatnenia v rámci našej výučby.

              Zručnosti získané v tomto kurze nám učiteľom pomôžu urobiť naše hodiny pútavejšie, tým, že zapojíme žiakov do zaujímavých spoločných projektov alebo kreatívnych online aktivít.

              Osobitný dôraz bol kladený na webové riešenia a aplikácie, ktoré podporujú inkluzívnosť a enviromentálnu udržateľnosť.

              Cieľom tohto kurzu bolo, aby učitelia spoznali a naučili sa pracovať s aplikáciami, ktoré:

              *umožňujú plánovanie, prípravu a realizáciu projektov (Padlet);

              *ponúkajú inovatívny a pútavý spôsob prezentovania (Slido);

              *podporujú kreativitu v písaní a rozprávaní (Wordclouds);

              *pomáhajú žiakom vytvárať vizuálne príťažlivý online obsah (Canva).

               

              Súčasťou tohto týždňového kurzu bolo aj spoločné a individuálne spoznávanie krás ostrova Tenerife a jeho kultúry. Na začiatku kurzu sme absolvovali prehliadku mesta San Cristóbal de la Laguna, zapísaného od roku 1999 do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V tomto meste sídli škola a väčšina učiteľov tu bola aj ubytovaná.

              Počas týždňa sme po vyučovaní mali dostatok času aj na individuálne objavovanie ostrova. Ostrov Tenerife je veľmi príťažlivým miestom, kde si prídu na svoje všetci. Od obdivovateľom koloniálnej architektúry, cez turistov túžiacich po oddychu na plážach Atlantiku či sledovaní delfínov a veľrýb, priaznivcov horskej turistiky v nedotknutej prírode, alebo gurmánov, ktorí chcú ochutnať miestne jedlá a nápoje. Tunajšie múzeá, zábavné parky a botanické záhrady sú skutočne výnimočné a ľahko dostupné.

              Náš týždňový kurz sme zavŕšili spoločným poldenným výletom na sopku Teide, ktorá je so svojou výškou 3718m najvyšších vrcholom Španielska. Vďaka nášmu sprievodcovi sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií nielen o vzniku ostrova Tenerife, ale aj o živote na ňom.

              Počas týždňa stráveného na kurze „ICT Tools for Creative and Collaborative Classroom“ som mala možnosť precvičiť si nielen angličtinu, ale, v rámci mojich výletov po ostrove Tenerife, aj španielčinu.

            • Jesenné kolo súťaže Plameň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenné kolo súťaže Plameň.

              V piatok 21.októbra 2022 sa uskutočnilo jesenné kolo hasičskej súťaže Plameň v Sielnici. Zúčastnilo sa ho 9 družstiev. Napriek tomu, že naši žiaci mali len krátky čas na nácvik, vzorne reprezentovali našu školu. Mladší žiaci získali 2. miesto a starší žiaci boli tretí. Blahoželáme. Tatiana Groves

                

            • Cezpoľný beh - školské kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cezpoľný beh - školské kolo.

              13. októbra 2022 sa uskutočnilo školské kolo v cezpoľnom behu. Súťažilo 43 žiakov, z toho 21 dievčat. Umiestnenie:

              Dievčatá:
              1. miesto Kalmáneková Alica  4.C
              2. miesto Cejzlová Michaela 7.A
              3. miesto Melišková Eliška 5.B

              Chlapci:
              1. miesto Pálka Richard 7.A
              2. miesto Michalec Matúš 8.B
              3. miesto Cejzl Ivan 5.B

              13. októbra 2022 sa uskutočnilo školské kolo v cezpoľnom behu. Súťažilo 43 žiakov, z toho 21 dievčat. Umiestnenie:

              Dievčatá:
              1. miesto Kalmáneková Alica  4.C
              2. miesto Cejzlová Michaela 7.A
              3. miesto Melišková Eliška 5.B

              Chlapci:
              1. miesto Pálka Richard 7.A
              2. miesto Michalec Matúš 8.B
              3. miesto Cejzl Ivan 5.B
               

            • ERASMUS DAYS 2022 NA NAŠEJ ŠKOLE

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ERASMUS DAYS 2022 NA NAŠEJ ŠKOLE.

              V dňoch 13. – 15. októbra 2022 sme opäť oslavovali Erasmus Days. Zámerom tejto  medzinárodnej oslavy je počas troch dní propagovať európske hodnoty, výhody mobilít, projekty Erasmus+ a priblížiť ich žiakom, rodičom, ale aj širokej verejnosti.
              Aj v tomto školskom roku sme pre žiakov druhého stupňa pripravili niekoľko aktivít. Pani učiteľka Lisičanová pripravila súťaž, do ktorej sa žiaci mohli zapojiť počas prestávok. Ich úlohou bolo nájsť odpovede na otázky týkajúce sa Erasmus+ mobilít a žiakov, ktorí sa ich zúčastnili. Odpovede hľadali na paneloch, na ktorých sa nachádzali vizitky všetkých žiakov zúčastnených na mobilitách. Svoje odpovede mohli vhodiť do škatuľky a tí, ktorí budú mať šťastie a budú vyžrebovaní, získajú vecnú cenu.
              Počas hodín anglického jazyka si žiaci zahrali pexeso, v ktorom hľadali dvojice: európsky jazyk – slovo z daného jazyka. Potom bol pre nich pripravený kvíz, ktorý bol zameraný na európske krajiny a oblasti, ktoré s nimi súvisia. Išlo o kvíz typu Riskuj. Žiaci si mohli vyberať z kategórií: krajiny, mestá, jazyky, osobnosti a rôzne. V každej kategórii bolo päť otázok, ktoré mali rôznu hodnotu: od 100 do 500 bodov. Žiakom sa hra veľmi páčila a u mnohých z nich sa prejavil súťaživý duch.
              Vo štvrtok 13. októbra sa vybraní žiaci spoločne s pani učiteľkou Lisičanovou zúčastnili osláv Erasmus Days v Europa Shopping Center v Banskej Bystrici, kde sa konal Erasmus+ veľtrh. Žiaci sa mohli dozvedieť viac o zážitkoch tých, ktorí sa zúčastnili štúdia alebo stáže v rámci Erasmus+ v zahraničí, ako aj o aktivitách partnerských organizácií: eTwinning, Epale, ESN BB alebo Europass.
              Počas obidvoch dní bola na televíznej obrazovke vo vestibule premietaná prezentácia, z ktorej sa mohli žiaci, ale aj učitelia, či asistenti učiteľa, dozvedieť, do akých Erasmus+ projektov sme boli, alebo sme zapojení. Zároveň boli žiakom sprístupnené podmienky, čo musia urobiť, aby sa do takýchto projektov mohli zapojiť.
              Za pomoc pri príprave ďakujeme žiakom siedmeho ročníka a za pomoc s realizáciou kolegom, ktorí sa aktivitám so žiakmi venovali počas hodín anglického jazyka.
              Mgr. Martina Fülöpová, Mgr. Alena Lisičanová

              A čo sme sa dozvedeli?

              Bolo nám povedané o rôznych spôsoboch, ako sa dostať na Erasmus. Počuli sme rôzne zážitky iných študentov. Zistili sme , že Erasmus nemusí byť organizovaný len školou, ale aj rôznymi organizáciami. A dozvedeli sme sa, do ktorých krajín sa dá vycestovať a na ako dlho. A hlavne ako všetci vieme, Erasmus+ je príležitosť zažiť nielen formálne, ale aj neformálne vyučovanie.

              Preto ERASMUS + všetkým odporúčame !

              Dorotka Bačková , 8.A

               

               

               

            • Noc výskumníkov 2022

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc výskumníkov 2022.

              30.9.2022 našu školu reprezentoval tím našich školských vedcov - pani učiteľka Slovíková, pán učiteľ Storoška, pán učiteľ Očenáš a žiaci Alex Ďurkove, Branko Benčík, Michaela Jesenská, Viktória Forgácsová a Alžbeta Kánová na podujatí Európska noc výskumníkov 2022 v nákupnom centre Európa v Banskej Bystrici. Na podujatí po celý deň prebiehala prezentácia populárno-vedeckých projektov rôznych oraganizácii, najmä univerzít a stredných škôl. Náš stánok s názvom "Roboty z peračníka" však tvoril výnimku. Vrámci celej Noci výskumníkov sme boli jediná základná škola, ktorá ponúkla verejnosti svoje nápady, mimochodom všetky zrealizované v priebehu vyučovania spolu so žiakmi. Pri našom stánku sa vystriedali stovky záujemcov a nečudo, veď mohli vidieť a "zahrať" sa s modelmi strojov na platforme micro:bit, predstaviť si budúcnosť s autonómnym autom, spolu s ekoponorkami - naprogramovanými ozobotmi - mohli rozmýšľať nad riešením znečistenia oceánov, od našej "ukecanej" kostry, ktorú na hodinách informatiky pripravili tretiaci ste sa mohli dozvedieť z koľkých kostí sa skladá lebka, či ako sa volajú všetky kosti dolnej končatiny. Tí trpezlivejší si mohli priamo z 3D tlačiarne odniesť ešte teplú kľúčenku s logom našej školy. Naši žiaci trpezlivo vysvetľovali a predvádzali jednotlivé modely a veľmi fundovane odpovedali na zvedavé a nekonečné otázky záujemcov či dokonca novinárov. Hrdo sme tiež prezentovali aj naše úspešné spolupráce s Nadáciou Pontis v rámci Nadačného fondu Telekom i nadačného fondu SK-NIC, z ktorých boli štedro podporené naše školské projekty "Učenie je malina" a "The little:bit a Bit by bit" v rámci výzvy ENTER. Až do pozdných nočných hodín tak naša výprava robila dobré meno sliačskej škole, kde už teraz chystáme a programujeme ďalšie zaujímavé projekty na Európsku noc výskumníkov 2023.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...