• Aktivity a súťaže

            • Európsky týždeň športu - 2023 skokov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky týždeň športu 

              Čo je to európsky týždeň športu? Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Mal by spojiť jednotlivcov, štátne a verejné orgány a súkromný sektor. Hlavnou témou zostáva výstižné „BeActive“ – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. Zapojiť sa môžeš aj ty a každý deň. Stačí si zacvičiť a rozhýbať sa! 
              zdroj: www.tyzdensportu.sk

              V dňoch 25.-29.9.2023 sa naši žiaci v rámci Európskeho týždňa športu zapojili do školskej výzvy pod názvom 2023 SKOKOV. Na hodinách telesnej výchovy sa žiaci spoločnými silami pokúsili na švihadlách zaskákať 2023 skokov. A prečo práve 2023 skokov na švihadle? Aktivitu sme pripravili tak troška matematicky. V našej škole máme 23 tried, je rok 2023, a tak sme sa rozhodli práve pre toto číslo. A tiež preto, že sme sa tento rok zapojili do Modulov a v rámci nich by naši žiaci mali absolvovať vyučovacie hodiny s trénermi venované práve skákaniu cez švihadlo. Všetci žiaci skákali, koľko vládali, a v duchu tímovej spolupráce sa všetkých 23 tried preskákalo až ku splneniu výzvy. Skákali v športovej hale, v telocvični, ale aj na dvore. Postupne skoky pribúdali a
              zapisovali sa v tabuľke. No a v piatok sa 493 žiakov našej školy mohlo pochváliť, že spoločne odskákali 46 529 skokov. A možno aj viac. Veď posúďte z fotografií. Ďakujem všetkým vyučujúcim telesnej a športovej výchovy na prvom aj druhom stupni za motiváciu a zapojenie sa do výzvy.

            • ŠKD - Európsky týždeň športu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Európsky týždeň športu.

              Náš školský klub sa každoročne zapája do projektu Európsky týždeň športu, ktorým propagujeme šport ako zdravý životný štýl. V týždni od 23.9 do 30.9. 2023 sme sa venovali športovým aktivitám, ktoré sme zakončili dňa 27.septembra spoločným  podujatím pod názvom ŠKD v pohybe. Deti si vyskúšali svoju zdatnosť, vytrvalosť, šikovnosť a našli cestu plnú zážitkov za zdravím a spokojnosťou.  Zuzana Cviková, vychovávateľka ŠKD

            • ŠKD - Environmentálne aktivity

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Environmentálne aktivity.

              V stredu 20.9.2023 deti I. a VII. odd. príjemne strávili poobedie pri environmentálnych aktivitách v kúpeľnom parku pri prameňoch Štefánik, Bystrica, Lenkey a Adam. Deťom sa v kúpeľoch veľmi páčilo.

              Na vychádzku s environmentálnym zameraním sa v utorok 26.9. vybrali aj deti z II. III. IV. V. a VI. oddelenia. Deti pracovali v skupinkách- tvorili z prírodných materiálov ľubovoľné obrazce a navzájom hádali, čo vytvorili. Zbierali gaštany, čo im robilo tiež veľkú radosť. Samozrejme, neobišli ani liečivé pramene, z ktorých sa aj napili, či nabrali vodu do fľašiek. 

            • 4.B - Triedna knižnica štvrtej bé

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 4.B - Triedna knižnica štvrtej bé.

              Štvrtáci konečne dostali svoj dlhoočakávaný darček - úplne novú triednu knižnicu s 25 najnovšími knihami slovenských i svetových autorov. Počas prestávok i ŠKD sa menia na knihomoľov, nové knihy ovoniavajú, listujú, tešia sa s nimi. Knihy majú k dispozícii nielen v škole, ale môžu si ich požičať aj domov. Triednu knižnicu sme získali vrámci ocenenia Učiteľská osobnosť Slovenska 2022 a projektu Krajina čitateľov. A čo je najkrajšie, naša knižnica sa neustále rozrastá, pretože deti začali namiesto narodeninových sladkostí prinášať celkom nové knihy.

            • Bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C.

              V športovej hale v Sliači sa 19.9. 2023 uskutočnil bedmintonový turnaj Grand Prix skupiny C. 
              Výsledky: 
              Najmladší hráči:
               1.miesto Kamil Ľupták
               2. miesto Leonard Menyhért
               Dievčatá:
               1.miesto -  Dorotka Menyhértová
               Mladší hráči:
               1.miesto – Ivan Cejzl 
               2.miesto – Lukáš Plencner 
               3.miesto - Lupták Adrián, Lucas Vrťo
               Starší hráči: 
               1. miesto Patrik Lupták
               2.miesto Radoslav  Šupa 
               3.miesto Marek Homola
               Dievčatá:
               1.miesto Sarah Antónia Suchá
               2.miesto Michaela Cejzlová
               3.miesto Talia Fahima 

            • Keď Erasmus spája nielen žiakov, ale celé rodiny

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Keď Erasmus spája nielen žiakov, ale celé rodiny.


              Teší nás, že nielen žiaci našej školy, ale aj rodičia sa stali súčasťou Erasmus rodiny. Erasmus nie je iba o učení žiakov, spoznávaní a práci navyše. Je to spôsob, ako vznikajú priateľstvá. Daniela a Petra sa skamarátili a ostali v kontakte aj po mobilite. Cez prázdniny Španielka Petra navštívila Danielku a jej rodinu u nás na Slovensku, na Sliači. Veľmi sa im u nás páčilo a prajeme im, aby ich priateľstvo pretrvalo. Aj to je dôkazom toho, že Erasmus stojí za to.

            • Majstri a deti

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstri a deti.

              V tomto roku sa uskutočnil 25. ročník kultúrno-vzdelávacieho podujatia MAJSTRI A DETI  - O kove v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici. Cieľom podujatia je znovu oživiť remeselné práce spojené s kovom. Žiaci siedmeho ročníka, ktorí si vybrali regionálnu výchovu, navštívili toto podujatie a mali možnosť nadobudnúť zručnosti pri práci s týmto materiálom a rozvíjať svoju motorickú a estetickú zručnosť. V remeselnej dielni si vyrobili smaltovaný šperk. Niektorí si skúsili aj prácu s drevom a vyrobili si hračku z liesky.

              A keďže sa v tomto čase konal tradičný Radvanský jarmok, ktorý si zapíše 365. pokračovanie, navštívili sme aj ten.

               

            • Kurz pre učiteľov s názvom „Umelá inteligencia vo vzdelávaní-Erasmus + Malta

            • Kurz pre učiteľov s názvom „Umelá inteligencia vo vzdelávaní: objavovanie hraníc IKT“ absolvovaný od 28.8. do 2.9.2023, v rámci projektu Erasmus+, na ostrove Malta.

              Tento šesťdňový kurz bol vytvorený pre učiteľov, ktorí sa chcú dozvedieť o možnostiach umelej inteligencie, ktoré nám môžu pomôcť zefektívniť našu prácu alebo zatraktívniť naše hodiny. Bola nám predstavená umelá inteligencia, možnosti jej využitia vo vzdelávaní a boli nám poskytnuté stratégie, znalosti a tipy, vďaka ktorým má umelá inteligencia potenciál stať sa naším spojencom a nie hrozbou.

              Počas kurzu sme sa dozvedeli o výhodách používania umelej inteligencie v triede, ako aj o jej potenciálnych rizikách. Získavali sme tiež praktické skúsenosti s nástrojmi umelej inteligencie, ako je Chat GPT na precvičovanie jazykov a simulácie konverzácie ako aj s nástrojmi umelej inteligencie na hodnotenie a personalizovanú spätnú väzbu. Mali sme, zároveň, aj priestor na reflexiu a diskusiu o silných a slabých stránkach či možnostiach ich uplatnenia v rámci našej výučby.

              Okrem toho sme sa oboznámili s ďalšími aplikáciami umelej inteligencie, ako sú napríklad PowerPoint Speaker Coach na rozvoj komunikačných zručností, Perplexity pre potreby samoštúdia, Yippity na generovanie hodnotení, Grammarly na zlepšenie schopnosti žiakov, študentov alebo učiteľov písať v cudzom jazyku.

              Zručnosti získané v tomto kurze nám učiteľom pomôžu urobiť naše hodiny pútavejšie a zefektívnia našu prácu.

              Osobitný dôraz bol kladený na aplikácie, ktoré podporujú inkluzívnosť. Umelá inteligencia vie byť nápomocná, napríklad, aj pri domácej príprave žiakov trpiacich dyslexiou.

              Cieľom tohto kurzu bolo poskytnúť učiteľom komplexné pochopenie úlohy umelej inteligencie vo vzdelávaní a zručnosti na efektívne využívanie nástrojov umelej inteligencie vo svojej práci.

              Súčasťou tohto týždňového kurzu bolo aj spoločné a individuálne spoznávanie krás ostrova Malta a jeho kultúry. Na začiatku kurzu sme absolvovali prehliadku hlavného mesta Valletta, zapísaného od roku 1980 do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Náš kurz prebiehal v poobedňajších hodinách (od 15:00 do 20:00) v zrekonštruovanej budove s názvom Valletta Design Cluster, ktorá sa nachádza priamo v historickom centre hlavného mesta.  

              Počas doobedňajších hodín a soboty sme mali dostatok času aj na individuálne objavovanie ostrova. Ostrov Malta aj napriek svojim minimalistickým rozmerom, je veľmi príťažlivým miestom, kde si prídu na svoje mnohí. Od nadšencov histórie, obdivovateľom architektúry, študentov jazykov, cez turistov túžiacich po oddychu na plážach, alebo gurmánov, ktorí chcú ochutnať miestne jedlá a nápoje. Tunajšie mestské paláce, kostoly, múzeá a zábavné parky sú skutočne výnimočné a ľahko dostupné.

               

              Počas týždňa stráveného na kurze „Umelá inteligencia vo vzdelávaní“ som mala, tiež možnosť precvičiť si angličtinu, ktorá sa počas tohto týždňa stala komunikačným jazykom pre šestnástich účastníkov kurzu z rôznych európskych krajín.

                                                                                                               Mgr. Dana Ďurovková

          • zatiaľ žiadne údaje
            • Lorem ipsum...