• Aktivity a súťaže

            • Beseda s olympionikmi

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s olympionikmi.

              Dňa 30.5.2023 sa niektorí žiaci našej školy mali možnosť stretnúť s olympionikmi v Banskej Bystrici. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o športových začiatkoch, športových i životných úspechoch, vzdelaní a cieľoch po skončení aktívnej športovej činnosti našich olympijských víťazov Anastasie Kuzminovej, Petry Vlhovej, Eleny Kaliskej, Mateja Tótha a Michala Martikána.  

            • Les ukrytý v knihe

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Les ukrytý v knihe.

              V rámci projektových aktivít sme sa zapojili do celoslovenskej kampane Les ukrytý v knihe. V mestskej knižnici sa žiaci druhého ročníka zúčastnili besedy s lesnými pedagogičkami z Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Lesná pedagogika je environmentálne vzdelávanie zamerané na spoznávanie prírody, života v lese a objavovanie prírodných tajomstiev prostredníctvom hier a zážitkov. Je založená na zmyslovom vnímaní prírody formou zážitkového učenia – hier rozvíjajúcich všetky zložky osobnosti človeka. Aktivity lesnej pedagogiky prebiehajú najčastejšie priamo v prírode - v lese. Lesná pedagogika svojimi aktivitami dopĺňa vedomosti a životnom prostredí, jeho ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji. Je to najjednoduchšia cesta lesníkov, ako priblížiť širokej verejnosti prostredie lesa so všetkými jeho funkciami. Cieľom kampane Les ukrytý v knihe je prostredníctvom kníh najmä deťom a mladej generácii poukázať na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, na ochranu životného prostredia, na formovanie kladných postojov k prírode a súčasne na potrebu samotného čítania. Najprv sa žiaci veku primeraným spôsobom dozvedeli o práci lesných pedagógov. Po úvodnej hre na les, nasledoval rozhovor s lesnými pedagogičkami o význame lesa, o lesných živočíchoch, špeciálne o chránenom tetrovovi a správaní sa ľudí v lese. Následne žiaci vypracovali pracovný list k danej téme a v priebehu nasledujúceho týždňa žiaci vytvorili vlastnú knihu hádaniek o rastlinách a živočíchoch žijúcich v lese aj s vlastnoručne nakreslenými ilustráciami. Knihu žiaci zaslali do súťaže, a hoci nevyhrala cenu, výhrou pre deti boli nové nadobudnuté vedomosti a skúsenosti, spoločná tímová práca a učenie zážitkovým spôsobom.
              Text a foto: Renáta Martinská

            • Detské atletické hry

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detské atletické hry.

              Žiaci prvého stupňa - Lucas Vrťo, Leo Kollárik, Rasťo Majer, Emily Kmetíková, Hana Rosič, Matúš Priehradník a Maroš Piliar sa zúčastnili 29.5.2023 na Detských atletických hrách v Hriňovej. Žiaci reprezentovali našu školu v behu na 40m, v behu cez prekážky, v skoku do diaľky a v hode vortexom.

          • Hronsecká lipová ratolesť
            • Hronsecká lipová ratolesť

            • Včera 27. mája 2023 sa konala krajská výberová súťažná prehliadka detí v speve ľudových piesní v Hronseku. Bol to už  34. ročník, ktorého krédom je uchovávať a rozvíjať dedičstvo národa od najútlejšieho veku. 
            • Ocenenie Učiteľ Slovenska 2022 získal náš pán učiteľ Očenáš

            • Dňa 25.5.2023 sme všetci s očakávaním sledovali online vysielanie zo slávnostného galavečera, ktorý sa konal v Moyzesovej sieni v Bratislave. Večer bol venovaný desiatim najlepším učiteľom Slovenska, ktorí prišli zabojovať o víťazný titul - Učiteľ Slovenska 2022. Výborne pripraveným programom hostí sprevádzala moderátorka Adela Vinczeová, ktorá majstrovským spôsobom predstavila a vyspovedala všetkých 10 vyučujúcich, organizátorov a spoluorganizátorov. Slávnostný galavečer odhalil víťazov troch cien. Cenu od Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku si z rúk vedúceho zastúpenia Vladimíra Šucha prevzala Oľga Bystrianska, učiteľka hudobnej výchovy na ZŠ s MŠ A. Vagača v Detve. Cenu verejnosti, o ktorej rozhodli aj vaše hlasy, získala Ivica Dafčíková, ktorá učí geografiu a biológiu na ZŠ v Trstenej.  
              Najkrajší moment pre nás všetkých v Základnej škole A. Sládkoviča v Sliači prišiel, keď sa skvelé vystúpenie tanečnej skupiny nečakane skončilo vyhlásením víťaza - tanečníci dvihli nad hlavu písmená jeho mena. Neopísateľný pocit radosti, hrdosti, vďaky. Hlavnú cenu v podobe titulu Učiteľ Slovenska 2022 si odniesol náš pán učiteľ Rasťo Očenáš.   
              BLAHOŽELÁME A ĎAKUJEME
              Foto: archív školy
              Foto: Uršuľa Mičovská Photography
               

            • Regionálne pexeso 2023 - Liptovské Sliače

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Regionálne pexeso 2023, Liptovské Sliače.

              24.5.2023 sa uskutočnila prehliadka regionálnej výchovy - Regionálne pexeso 2023. Základné školy, ktoré sú v Združení pedagógov zo škôl s regionálnou výchovou, privítala Základná škola s materskou školou Jozefa Hanulu Liptovské Sliače. Celé podujatie prebiehalo v krásnom prostredí amfiteátra Pažite.
              Všetci vyobliekaní v krojoch, krásny spev, tanec, hudba, tradície, zvyky, tradičné remeslá, stretnutia, rozhovory... Na tomto priestore bolo všetko, čo tam malo byť. Priestor voňal vôňou našich predkov. Stretli sme sa tam ľudia, ktorí s láskou a úctou zachovávajú krásu, ktorá bola vytvorená v minulosti a my ju v súčasnosti zachováme pre budúcnosť. Základné školy prezentovali regionálnu výchovu svojej školy. Každá iným spôsobom, jej blízkym, krásnym, originálnym.Naša škola prezentovala regionálnu výchovu v stánku s výrobkami žiakov. Účastníkom stretnutia naši žiaci, Jaroslav Riečan a Martin Legíň, žiaci zo 7.B triedy a Slavomír Kováč z 9.A triedy pripravili tvorivú dielničku - tradičné textilné techniky. Jaro učil pletenie šnúrok na prstoch - lietačky a Maťo so Slávom vyrábali a učili tkať tkaničky na drevenej doštičke -  cigánsku tkanicu. O ich dielňu bol veľký záujem. Mnohých to dnes naučili. To bol cieľ. Dnes to posunuli ďalej oni. Zvládli to výborne. Našej škole na základe činnosti, ktorá je preukázateľná, bol dnes udelený certifikát  ŠKOLA S REGIONÁLNOU VÝCHOVOU s platnosťou do roku 2023 - 2030.Žiaci skupiny RGV  zo siedmych ročníkov vyrobili na hodinách darčeky pre žiakov a učiteľov, ktoré si odniesla ZŠ z Očovej. Prichádzali a odchádzali sme s tými istými slovami :
              CTÍME SI A ZACHOVÁVAME HODNOTY VYTVORENÉ NAŠIMI PREDKAMI
              Mgr. Oľga Vonkomerová

              https://www.instagram.com/reel/Cso_GOerd6y/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

            • Deň finančnej gramotnosti - 1. stupeň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň finančnej gramotnosti.

              Dňa 25. mája 2023 sa uskutočnil na 1. stupni Deň finančnej gramotnosti. Na našej škole sa snažíme ukázať možnosti a cesty, ktorými je možné sa finančnej gramotnosti detí nielen priblížiť, ale ju aj úspešne rozvíjať. Žiaci svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti s peniazmi rozvíjali prostredníctvom prezentácií na interaktívnej tabuli, pracovných listov a rôznych hier.
              V 1. a 2. ročníku sa žiaci rozprávali o používaní eura v krajinách eurozóny a zopakovali si základné vedomosti o eurobankovkách a eurominciach. Matematické zručnosti precvičovali aj nakupovaním a sporením.
              V 3. a 4. ročníku sa oboznámili s tým, ako sa platilo v minulosti a ako nakupujeme a platíme dnes online. 
              Sme veľmi radi, že tento deň obohatil žiakov o zážitky a vedomosti, ktoré využijú v bežnom živote.
               Mgr. Silvia Kučerová

            • Pani primátorka prijala zástupcov žiackeho parlamentu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pani primátorka prijala zástupcov žiackeho parlamentu

              Dnes na vážnu tému. V rámci projektu Energia pre život v programe Erasmus+ navštívili zástupcovia Žiackeho školského parlamentu ZŠ A.Sládkoviča Sliač so svojou koordinátorkou p. uč. Homolovou pani primátorku a vyše hodiny debatovali o tom, ako by mohli mladí ľudia v meste pomôcť dobrovoľnými aktivitami, a tak participovať na zlepšení kvality života nielen detí, ale aj celej komunity. Najprv predstavili svoje aktivity v rámci školy, spoluprácu s Unicef-om, s charitatívnymi organizáciami a následne svoje nápady. A veru, aktivít a nápadov by bolo. Veríme, že stretnutie sa pretaví aj do konkrétnych aktivít už čoskoro. Veď aktívnych mladých občanov nikdy nie je dosť. Ďakujeme pani primátorke za prijatie.

            • Čokoládová tretra

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čokoládová tretra.

              19. mája 2023 sa žiaci - Rasťo Majer 2.A, Maroš Piliar 1.B a Matúš Priehradník 1.C zúčastnili pretekov Čokoládová tretra. Matúš Priehradník na 100m obsadil 17.miesto, Rasťo Majer 42.miesto na 200m a Maroš Piliar na 200m obsadil 72.miesto. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Slávik Slovenska 2023 - okresné kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2023 - okresné kolo.

              V piatok 19. mája sa uskutočnilo okresné kolo speváckej súťaže v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2023.
              Našu školu reprezentovali Jakub Bejdák z 5.B, Nikola Cejzl z 3.B triedy sa umiestnil na 2. mieste a Júlia Kosturjaková z 9. A na 1. mieste.
              Žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Nikovi a Julke srdečne blahoželáme.
              Julke prajeme veľa úspechov v krajskom kole, kde bude reprezentovať našu školu a okres Zvolen. Pani učiteľke Vonkomerovej patrí poďakovanie za prípravu žiakov.

            • Zvolenská štvorylka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zvolenská štvorylka.

              Dnes sa 36 našich žiakov (siedmakov a ôsmakov) zúčastnilo Zvolenskej štvorylky a spolu 397 účastníkov z rôznych škôl mesta a okolia sa presne o 12:00 roztancovalo na zvolenskom námestí. Ďakujeme za prípravu p. učiteľke Zvarovej a p. asistentovi Boreckému.

            • Sládkovičova lipa

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sládkovičova lipa.

              17. mája 2023 sa konala v Hrochoti recitačná súťaž Slákovičova lipa. Našim recitátorkám sa darilo. Viktória Hricová zo 4.C sa umiestnila na 2. mieste a Olivia Lily Jarota zo 4.B na 3. mieste. Dievčatám srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...