• Aktivity a súťaže

            • Turistický krúžok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok.

              Jesenné prázdniny a krásna farebná príroda  nás vylákali opäť na túru. Naše kroky sme nasmerovali do okolia Brezna.
              Z vlakovej stanice v Brezne sme vyrazili do ústia Laznej doliny, kde je veľká danielia obora s množstvom danielov a muflónov.
              Pokračovali sme strmším výstupom na vyhliadkovú vežu v lokalite Horné lazy, z ktorej boli nádherné výhľady najmä na Nízke Tatry.
              Náš ďalší cieľ bola Dedečkova chata nad zjazdovkou v Mýte pod Ďumbierom a vysielač Skalka.
              Odtiaľ sme sa krásnou farebnou dolinou a lúkami vrátili späť do Brezna.

               

          • Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá
            • Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá

              Nová Erasmus+ skúsenosť  - malé kooperačné partnerstvo KA210

              V dňoch 15.10-20.10.2023 Mgr. Alžbeta Krúpová,  Mgr. Zuzana Šupová a Mgr. Oľga Vonkomerová navštívili v rámci projektu Erasmus + Taliansko. Ide o nový partnerský projekt – malé kooperačné partnerstvá škôl v kľúčovej akcii KA210 s názvom Promoting sustainable development by being wiser consumers (Presadzovanie udržateľného rozvoja rozumným konzumným spôsobom života). Koordinátorská škola je z Talianska a partnerské školy sú naša slovenská škola a škola v Turecku.

              V nedeľu po prílete do Ríma sa oboznámili s najznámejšími pamiatkami v Ríme. Prezreli si Vatikánske námestie, práve v čase keď Pápež František dával nedeľné požehnanie,  Pápežskú baziliku Svätého Petra s podzemím a Vatikánsku poštu. Potom prešli pozdĺž rieky Tiber okolo Castel del Angelo, na námestie Piazza del popolo, odtiaľ ku Španielskym schodom a Fontáne Di Trevi. Metrom sa presunuli ku slávnemu Koloseu. Bol to skvelo využitý čas na spoznanie srdca Talianska pred cestou vlakom na miesto projektového stretnutia. Na vlakovej stanici Roma Termini sa stretli s tureckým tímom, zoznámili sa a spoločne sa presunuli vlakom do Foggie, kde ich už čakali kolegovia z talianskej školy zo San Severa. Po ubytovaní sa spolu s tímom Talianska a Turecka stretli na večeri, vzájomne sa oboznámili s projektom a programom na nasledujúci týždeň.  

              V pondelok ráno sa projektové stretnutie začalo v škole. Pri vstupe do budovy ich privítali žiaci tunajšej školy a spolu s kolegami ich previedli do knižnice. Pani riaditeľka Maria Soccorsa Conangelo a koordinátorka Giovanna Tartaglia privítala hostí, prestavila ich a nasledovalo oboznámenie sa so školskou záhradou a miestami na učenie vonku, ale aj so špecializovanými miestnosťami ako napr. učebňa na prácu s dronmi, počítačové učebne, chemické učebne. Navštívili v krátkosti nikoľko vyučovacích hodín. Triedy boli vybavené skromne, bez násteniek, ale odborné učebne boli vybavené dataprojektormi a počítačmi, rovnako aj chemické laboratórium bolo vybavené veľmi dobre. Na chodbách mali fotky známych obetí talianskej mafie a iných osobností, ale aj poster z projektu pomoci v Afrike a iných Erasmus+ projektov.

              Počas oddychovej prestávky učitelia ochutnali spolu s kávou tradičné talianske koláčiky pripravené talianskymi kolegami.

              Po prestávke sa tureckí a slovenskí kolegovia zúčastnili náčuvu na hodine angličtiny talianskej p. učiteľky Claudie Zilletti. Tá odučila tému spotreby vody v živote ľudí. Žiaci pracovali s pracovnými listami, jednotlivo aj v skupinách, diskutovali, pozreli si video k téme a tiež pracovali s piesňou. Vyučovacia hodina tu trvá 60 minút, bez prestávok majú 5 vyučovacích hodín. O 10:00 majú jednu desaťminútovú prestávku. Vyučovanie začína o 8:00 a končí 13:10. Po náčuvoch nasledovala výmena skúseností, spätná väzba na vyučovacie hodiny, predstavenie škôl, školských systémov a školských kurikul. V poobedných hodinách boli zúčastnení na návšteve archeologického múzea (v budove bývalého mníšskeho kláštora) a prednáške o známom karikaturistovi a kresličovi komixov s menom Andreas Pazienza, ktorý svojou prácou ovplyvnil mnoho ďalších umelcov. Večer nemohla chýbať priehliadka ulíc San Severa so spoločnou večerou.

              V utorok počas návštevy vyučovania sa talianski a slovenskí kolegovia zúčastnili náčuvu ďalšej talianskej kolegyne Giovanny na hodine angličtiny zameranej na udržateľný rozvoj. Boli to dve vyučovacie hodiny, kde žiaci pracovali s mobilmi, vďaka mobilným aplikáciám spolupracovali na prieskume o spotrebe vody, vpisovali odpovede na otázky z videa, používali mobil na brainstorming cez aplikáciu Mentimeter. Na konci vyučovacej hodiny tvorili v skupinách postery ako si predstavujú svoje mesto v budúcnosti – ak sa ľudia nebudú správa zodpovedne. Na to nadväzovala krátka posluchová aktivita, ktorú viedla pani učiteľka Krúpová. Žiaci kreslili obrázok podľa pokynov v angličtine, optimistický a pesimistický obraz budúcnosti – Kde chceme žiť.

              Po krátkej prestávke sa hostia presunuli na návštevu radnice v San Severe, kde ich privítal primátor mesta – Sindaco – pán Francesco Miglio. Viedli spolu konverzáciu pri ktorej predstavili program Erasmus, jeho ciele a význam pre školskú a miestnu komunitu. Po návšteve radnice sa zúčastnení oboznámili s pamiatkami mesta. San Severo má veľa kostolov a bývalých kláštorov, preto sa nazýva aj mestom veží. Pozreli sme si barokový kostol, navštívili budovu divadla Teatro Giuseppe Verdi, nemocnicu a kostol Panny Márie patrónky chudobných (Čierna Madona s dieťaťom)  a vrátili sa späť do školy na spoločný obed pripravený kolegami. V poobedných hodinách nasledoval program v teréne. Kolegovia z Talianska prepravili účastíkov z Turecka a Slovenska do kameňolomu na mramor, k veterným turbínam, aj na prehliadku vinice s prednáškou o spracovaní vína s názvom Vento sole pietra terra vino. Išlo o spoločnosť, ktorá dlhé roky tažila mramor a vyvážala ho do celého sveta (napr. v Silicon Valley v USA). Spoločnosť dbá na archeologické výskumy (nálezy z doby dinosaurov) a tiež na obnoviteľné zdroje energie. Vybudovali si veterné turbíny, ktoré zásobujú elektrinou kameňolom, aj vinicu. Správca vinice nás previedol krásnym prostredím s vôňou rukoly a oregana. V továrni na spracovanie hrozna sme stretli Slovenku zo Zvolena, ktorá tam pracuje už viac ako 10 rokov. Vysvetlila nám proces spracovania hrozna a aj využitie veterných turbín pri chode továrne.

              V stredu sa prítomní oboznámili so známou kultúrnou pamiatkou Talianska, zapísanou do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO – Pompeje. Sprievodkyňa im vysvetlila najdôležitejšie fakty o starobylom meste a jeho zániku a znovuobjavení. Pani  učiteľka Vonkomerová slovenskou trávnicou otestovala akustiku v tunajšom amfiteátri za čo získala obrovský potlesk všetkých turistov. V diaľke sa týčila sopka Vezuv. Svojim tvarom pripomínala klubúk z Malého princa - hada, ktorý zjedol slona. Navštívili aj mesto Hamšíka, Lobotku či Maradonu – Neapol, jeho najznámejšiu ulicu  – Via Toledo a Spaccanapoli a pamiatky – Teatro di San Carlo, Palazzo Reale di Napoli, Piazza del Plebiscito, Basilica Reale Pontificia San Francesco  da Paola. Aj ulicu, kde boli betlehemy od výmyslu sveta s typickými postavičkami zo sveta showbiznisu a histórie. Bol to nezabudnuteľný zážitok pre všetkých.  

              Štvrtok bol veľký deň pre slovenský aj turecký tím. V doobedných hodinách mala hlavné slovo pani učiteľka Vonkomerová. Pod jej vedením a s pomocou členov slovenského tímu sa žiaci oboznámili so spôsobom recyklácie odpadu  - výrobu nového výrobku. Dozveeli sa o živote a práci slovenských drotárov (drotárstvo je na zozname kultúrneho dedičstva Unesco). Zo starého drôtu vyrábali žiaci pomocou tradičnej techniky nový výrobok – prívesok/medailón. Žiaci sa oboznámili s ľudovou kultúrou na Slovensku, s remeslami na Slovensku v angličtine. Všetci pilne pracovali, postupovali podľa pokynov pani učiteľky a ich prívesky boli ozaj vydarené. Žiaci ocenili manuálnu činnosť na vyučovaní, kreativitu a rozvoj zručností. Po tvorivej hodine mal otvorenú hodinu turecký tím  - hodinu odučil pán učiteľ Serhat. Pracovali na téme energií a spoločne vypracovali plán na zlepšenie stavu životného prostredia. Po spoločnom obede návštevníci navštívili starodávnu vínnu pivnicu De Arapré a vedúci tímov zhodnotili priebeh celého týždňa. Pripravili podklady na vytvorenie projektu eTwinning, ktorý bude slúžiť na zdieľanie pracovných listov, fotografií a materiálov zo stretnutí a na spoločné výstupy.  

              Piatok bol posledným dňom tohto programu. V škole sa tímy zúčastnili  poslednej vyučovacej hodiny v angličtine – žiaci pracovali v skupinách, tvorili slogany a riešili otázku reálnej a virtuálnej spotreby vody. Následne slávnostne pani riaditeľka odovzdala zúčastneným certifikáty a spomienkové predmety. Presunuli sa na letisko do Neapola a následne domov plní nadšenia a nových skúseností a poznatkov. Ďalšie projektové stretnutie nás čaká v apríli v Turecku. Ďakujeme za túto novú skúsenosť.

              Text pripravili: Mgr. Šupová a Mgr. Krúpová

               

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...