• Aktivity a súťaže

            • V krajine remesiel 2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album V krajine remesiel 2023.

              V krajine remesiel 2023

              otvorenie výstavy a slávnostné vyhlásenie výsledkov 9. ročníka celoslovenskej výtvarno-remeselnej súťaže detí a mládeže

              Aby sa tradičné remeslá nevytrácali z našich životov, ÚĽUV kráča cestou ich zachovania pre ďalšie generácie. Aj preto sa koncom novembra 2022 po deviaty raz otvorili brány „krajiny remesiel“ pre 8 až 16-ročné deti a mládež naprieč Slovenskom. Mnohí zruční učni a tovariši vstúpili do nej opakovane, ďalší sa nechali viesť svojimi majstrami a zaslali súťažné práce po prvýkrát. Spoločným menovateľom kreativity a remeselnej tvorby z prírodných materiálov bola detská fantázia a šikovné ruky. Slávnostné vyhlásenie výsledkov, ocenenie najúspešnejších spomedzi 639 zaslaných prác a otvorenie rovnomennej výstavy sa uskutočnilo dnes 15. júna 2023 v Stredoslovenskom múzeu – Thurzovom dome v Banskej Bystrici.

              Naša škola odosla do súťaže práce žiakov, ktorí navštevujú regionálnu výchovu.

              Terézia Bírešová, 6.A, práca - Ozdoby zo Sliača, , v súťažnej téme Veci, čo nevedia všetci.

              Marko Petrus, 8.B, práca - Evanjelická zvonica na Sliača, v súťažnej téme Na skle maľované.

              Robin Ivanič, 8.B, práca - Evanjelická zvonica vo Veľlkej Lúke, v súťažnej téme Na skle maľované.

              Kolektív žiakov skupina RGV 9.A,B, projektová práca  - Obraz, v súťažnej téme Noty pre drôty.

              Peter Ďurkovič, 9.B, práca - Črpák, v súťažnej téme Zakliate v dreve.

              V prvom kole, ktoré sa konalo online, odborná porota rozhodla o postupe 292 súťažných prác. Posudzovala  zaslané výrobky podľa troch zadaných kritérií: realizačná,estetická a výtvarná kvalita diela a miera inšpirácie žiackej práce tradičným remeslom.

              Do druhého kola súťaže postúpila spoločná práca žiakov skupiny RGV 9.A,B projektová práca - Obraz, v súťažnej téme Noty pre drôty a práca Petra Ďurkoviča - Črpák, v súťažnej téme Zakliate v dreve.

              Peter Ďurkovič  sa so svojou prácou ČRPÁK umiestnil na druhom mieste.

              Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

              Nárast prihlásených súťažných prác oproti minulým rokom podčiarkuje zmysluplnosť súťaže a svedčí o tom, že systematickou prácou s deťmi a mladými posilňujeme u nich vedomie kultúrnej identity, manuálnu zručnosť i výtvarnú kreativitu. Predsedníčka odbornej poroty Daniela Valachová to potvrdzuje slovami: „Rozmanitosť tradičnej ľudovej kultúry v slovenských regiónoch v kontexte s poznávaním a rozvíjaním pozitívneho vzťahu k nej nesie v sebe veľký potenciál, ktorý má význam pre jej ďalšie zachovávanie a rozširovanie, ako aj pre osobnostný rozvoj dieťaťa. Pri poznávaní regiónov, ich kultúrnych, historických, duchovných a prírodných krás, pri oživovaní a zachovávaní našich remesiel a tradícií zastávajú dôležité miesto okrem škôl aj inštitúcie s podobnou filozofiou, ako majú predmety regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra.“

              Mgr. Oľga Vonkomerová, vyučujúca regionálnej výchovy

               

            • Tartu, Estónsko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tartu, Estónsko.

              VZDELÁVACIE AKTIVITY ŽIAKOV V TARTU, ESTÓNSKO
              V týždni od 29.5. do 3.6.2023 sa štyria žiaci štvrtého ročníka a dve žiačky piateho ročníka zúčastnili vzdelávacích aktivít v rámci Erasmus+ projektu Akreditácia v Tartu, Estónsku. Spoločne s nimi vycestovali aj pani učiteľky Pajtášová a Fülöpová.
              1. deň – pondelok:
              V pondelok, veľmi skoro ráno, sme sa vydali na cestu smer Letisko Schwechat, odkiaľ sme odleteli do hlavného mesta Estónska, Tallinnu. Čakala nás ešte cesta autobusom do druhého najväčšieho mesta Estónska, Tartu. Po príchode na nás čakali hosťovské rodiny a koordinátorka projektu. Spoločne sme sa zvítali a rodiny odviezli hostí zo Slovenska do svojich príbytkov. 
              Traja z našich žiakov, ako aj španielski žiaci, sa spoločne s nami, učiteľmi, vybrali na návštevu botanickej záhrady. Tá nás očarila hneď po pár metroch. Nachádzalo sa v nej jazierko s množstvom rastlín, rozkvitnuté kvety a kríky, ako aj sochy, či nádherné kaktusy. Po namáhavom dni sme sa rozhodli oddýchnuť si a nabrať sily do ďalších dní.
              2.deň – utorok:
              Počas prvého dňa v škole sme sa zúčastnili uvítacieho ceremoniálu, v rámci ktorého vystúpili dievčenský a chlapčenský spevácky zbor. Pripravili si pre nás národné estónske piesne, ktoré sú v krajine veľmi populárne. Každých päť rokov sa totiž v Estónsku koná veľká súťaž speváckych zborov od žiakov základných škôl až po dospelých. Celonárodné kolo je dokonca vysielané v televízii. 
              Po krátkej pauze sme pokračovali tanečným workshopom. Najprv nám žiaci prvého stupňa predviedli svoje národné tance sprevádzané rozprávaním príbehu a neskôr sme sa k nim pripojili aj my. Estónci sú totiž známi tým, že si veľmi ctia svoje zvyky a tradície. 
              Ďalšiu hodinku sme strávili vonku pri škole, kde sa nachádza väčšie jazierko plné lekien, tŕstia a živočíchov. Žiaci sa tu často učia na hodinách biológie a realizujú rôzne pokusy. My sme sa v skupinách venovali aktivitám a hrám, ktoré sa týkali prírody a biológie. Skupiny sa zastavili pri každom stanovišti a venovali sa všetkým úlohám. Aj naša škola sa zapojila do tejto aktivity a vytvorila jedno stanovište. Estónskych a španielskych žiakov sme oboznámili s našimi vodnými živočíchmi. Ich úlohou bolo v pexese nájsť dvojice živočíchov. Hra sa im veľmi páčila, spoznali našu vodnú faunu a príjemne sa zabavili. 
              Po výbornom obede na nás čakalo ešte jedno miesto – Vedecké centrum AHHAA. Ide o centrum, v ktorom je obrovské množstvo aktivít z fyziky, chémie, biológie, ale aj iných oblastí, ktoré je možné si vyskúšať. Aj naši žiaci sa v ňom veľmi dobre zabavili a vyskúšali takmer všetky atrakcie. Druhý deň bol na konci a my sme sa tešili na ďalšie prekvapenia, ktoré si žiaci a učitelia pre nás pripravili.
              3. deň – streda:
              Ďalší deň ráno bol pre deti pripravený workshop zameraný na robotiku a programovanie. Žiaci pracovali v skupinách a zoznámili sa s „autíčkom“, ktoré využili na aktivitu spojenú s matematikou a umením. Autíčko sa naučili naprogramovať tak, aby im na papier nakreslilo štvorce alebo obdĺžniky. Tie sa na mohli rôzne prekrývať. Následne jednotlivé, prekrývajúce sa časti vymaľovali a vytvorili nádherné diela. V rámci ďalšej úlohy programovali „mašinky“ Codey Rocky, ktoré mali naprogramovať tak, aby prešli po mape a prepravili darček z ostrovného mestečka Kärdla do Tartu a odtiaľ do Tallinnu. Žiaci použili program MBlock, ktorý je podobný Scratchovi. Postupne mašinky skúšali a odhadovali čas a uhol, až sa im nakoniec podarilo dopraviť darčeky na správne miesto  
              Tretia aktivita súvisela s fyzikou a bola súčasťou vedeckého workshopu. Žiaci mali k dispozícii 2 veľké papiere, kancelárske papiere, lepiacu pásku, nožnice, lepidlo a kancelárske spinky. Ich úlohou bolo z týchto materiálov vytvoriť most, ktorý by spojil dve stoličky vo vzdialenosti 50 cm a udržal čo najviac pollitrových fliaš naplnených vodou. Všetci dôkladne premýšľali a vytvorili mosty rôznymi spôsobmi. Následne dostali ďalšie zadanie. Spoločnými silami mali zostrojiť samostatnú píšťalku, ktorá by čo najdlhšie pískala sama bez pomoci človeka. K dispozícii mali plastové trubky, píšťalku, balóny, lepiacu pásku, nožnice a vrece na odpadky. Úloha bola pre všetkých zo začiatku náročná, ale postupne sa im podarilo zostrojiť úžasné píšťalky. Najlepšie sa to podarilo španielsko-slovenskej skupine s našimi dvomi štvrtákmi. Nakoniec na žiakov čakala logicko-kombinatorická úloha, v ktorej mali na plochu 4x4 štvorcov usporiadať 16 rôznych hranolov tak, aby použili všetky hranoly a v riadku alebo v stĺpci bolo vidieť toľko z nich, koľko určovali čísla na danej ploche. Všetci sa dobre zabavili a naučili niečo nové. 
              Po obede na nás všetkých čakal oddych v podobe plavby loďou. Plavili sme sa po rieke Emajögi, ktorá preteká celým mestom Tartu. Na niektorých častiach rieky sa nachádzajú oddychové móla, na ktorých sa stretávajú Estónčania so svojimi priateľmi, niečo si zajedia a porozprávajú sa. Na iných zase nájdete malé pláže, na ktorých si počas teplých dní môžete oddýchnuť, či sa okúpať v rieke. Plavba bola pre nás príjemným ukončením dňa. 
              4. deň – štvrtok:
              Hneď po raňajkách nás autobus odviezol do prírodnej turistickej oblasti Ennuksemäe. Absolvovali sme príjemnú prechádzku estónskou prírodou - obdivovali sme ich typické rovinaté močaristé územia, rašeliniská a nádherné brezy. Všade rozvoniavali kvitnúce konvalinky. Okrem typického rázu estónskej krajiny sme mali možnosť navštíviť  Ennuksemäe, bunker z druhej svetovej vojny – kde sa ukrývala partizánska skupina nazývaná Sedem lesných bratov, ktorá bojovala za nezávislosť Estónska v roku 1945. Bunker v roku 1945 vyhorel a v súčasnosti je autenticky zrekonštruovaný a dostupný verejnosti. 
              Po návšteve prírodnej rezervácie nás čakala prehliadka starodávneho mestečka Viljandi.  Prehliadka začala návštevou miestnej cukrárne – kde sme si dopriali sladké koláčiky ako malú oslavu MDD. V rozľahlom parku lemovanom veľkým jazerom sa nachádzali ruiny hradu Livónskeho  rádu z 12. storočia, v ktorom sme  zakončili prehliadku mestečka. 
              5. deň - piatok:
              V piatok program pre žiakov zabezpečovali hosťujúce rodiny. Niektorí žiaci navštívili hlavné mesto Tallinn, iní sa boli korčuľovať na zimnom štadióne v Tartu a poobede navštívili aj miestnu plaváreň. Jedna žiačka spolu s nami, estónskymi a španielskymi učiteľmi absolvovala prehliadku historických pamiatok mesta Tartu (fontánu bozkávajúcich sa študentov, Sochu Nikolaja Pirogova – zakladateľa experimentálnej chirurgie, univerzitu, katedrálu z 13. storočia, Anjelský most, mestskú radnicu a množstvo historických budov). Prehliadku sme zakončili návštevou Estónskeho múzea športu. Večer sme strávili na spoločnej večeri s pedagógmi z Estónska a zo Španielska. 
              6. deň – sobota:
              O 4.30 hod. ráno sme sa rozlúčili s hosťujúcimi rodinami, ktoré sa počas celého týždňa starali o naše a španielske deti, a poďakovali im za starostlivosť a pohostinnosť. Mikrobus nás odviezol na letisko do Tallinnu, kde sme sa rozlúčili aj s našimi partnermi zo Španielska a popriali si šťastnú cestu späť domov. Potom sa naša cesta uberala smer Slovensko. Na odpočívadle Zeleneč sme sa naobedovali a okolo 15. hodiny sme sa všetci šťastne zvítali s rodinami našich žiakov, ktoré sa už nevedeli dočkať svojich ratolestí. 
              Ďakujeme veľmi pekne za úžasnú príležitosť spoznať ďalšiu z európskych krajín, ako aj nových, veľmi príjemných ľudí. Pre mnohých žiakov to bola prvá skúsenosť s Erasmom, ale veríme, že nie posledná. Každý z nich si to naozaj užil, naučil sa veľa nového a získal potrebné skúsenosti s cestovaním.
              V budúcom školskom roku sa opäť tešíme na stretnutie s našimi estónskymi partnermi, a to v ďalšom z našich Erasmus+ projektov.  
              Pani učiteľky Fülöpová a Pajtášová


               

          • Detský literárny Zvolen 2023
            • Detský literárny Zvolen 2023

            • Dňa 30. mája 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 32. ročníka regionálnej súťaže Detský literárny Zvolen určenej pre žiakov základných škôl. 
              Do literárnej súťaže sa zapojilo pätnásť základných škôl nášho regiónu. Spolu bolo zaregistrovaných 117 žiackych prác z oblasti poézie a prózy. 
               

            • 3.A - SUPERfinále 2023 Šamorín

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.A - SUPERfinále 2023 Šamorín

              Na základe on line súťaže a víťazstva medzi triedami v Moduloch Cheeru boli deti 3.A triedy nominované 14.06.2023 na SUPERfinále školského športu do Šamorína. Svojou zostavou, ktorú sa naučili na 6. modulových  hodinách telesnej výchovy,  sa  predstavili na tomto veľkom súťažno-športovom a  prezentačnom podujatí škôl z celého Slovenska. Novinkou v školskom športe je Cheerliding. Je to kolektívny šport a  deti sa venujú rôznym pohybovým aktivitám. Naučia sa základy gymnastiky, tanca, jednoduché stunty a spájajú ich do spoločnej zostavy. Pre všetkých je to zábava. Veľmi sa teším, že práve ja a pani Magdaléna Vrbická sme boli prvými trénerkami detí 2. až 4. ročníka v našej škole.  Do on line súťaže sa prihlásilo 120 tried zo základných škôl Slovenska , kde sa prvýkrát vyučoval na hodinách telesnej výchovy Cheerlinding. Naša škola získala 1. miesto. V budúcom školskom roku sa budú opäť vyučovať moduly Cheeru a deti sa veľmi na takéto hodiny telesnej výchovy tešia. Ďakujem deťom za vzornú reprezentáciu našej školy.
              Tatiana Groves

          • Sme majstri Slovenska v športovom cheerleadingu 2023
            • Sme majstri Slovenska v športovom cheerleadingu 2023

            • Dňa 11.6.2023 sa v RATES ARENA vo Zvolene konali medzinárodné Majstrovstvá v športovom cheerleadingu - nového olympijského športu - pod názvom SLOVAK CHEER NATIONALS 2023. Naši žiaci z cheeleading krúžku pod vedením p. uč. Mihálovej si vybojovali prvé miesto vo svojej kategórii. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších cheer úspechov. 

            • 3.B - Geometrický projektový deň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.B - Geometrický projektový deň.

              Tretiaci dnes hostili vzácnu návštevu pedagogického zboru ZŠ Rudolfa Dilonga z Trstenej. V rámci učenia geometrie sme sa v naprogramovanej aplikácii učili orientácii v trojrozmernom prostredí. Celý projekt pomohol deťom popracovať na spolupráci v tíme, riešení problémov, ale bokom nezostalo ani algoritmické myslenie. Technológia makey-makey nám zas umožnila vytvoriť si nožné dotykové ovládanie, aby aktivita zapojila celý tím žiakov. Tretiaci, paráda!!

            • Okresné kolo v atletike - 1. stupeň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo v atletike - 1. stupeň.

              Po školskom kole atletického výberu sa 8.6.2023 konalo okresné kolo vo Zvolene. Z našej školy sa zúčastnilo 13 žiakov 1. stupňa. Odniesli sme si pekné medaily: M.Klaučová 1.C  striebro za skok do diaľky, F. Karásek 2.C bronz za skok do diaľky a striebro za beh na 50m, E. Jantoš 3.B striebro za skok do diaľky, Š.Bystriansky a A.Kalmáneková zo 4.C bronz za skok do diaľky. Všetkým zúčastneným aj výhercom zo srdca gratulujeme a prajeme veľa úspechov pri ďalších športových aktivitách.

            • Slávik Slovenska 2023 - krajské kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2023 - krajské kolo.

              Krajské kolo 31. ročníka celoštátnej  súťaže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2023 sa uskutočnilo dnes 9. júna 2023 na Konzervatóriu Mateja Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Prežili sme tu nádherný deň s ľudovou piesňou v podaní víťazov jednotlivých kategórií zo všetkých okresov kraja. Našu školu a okres Zvolen reprezentovala Júlia Kosturjaková.
              Júlia Kosturjaková, žiačka 9.A triedy, sa v 3. kategórii umiestnila na 1. mieste. Julke srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú a vzornú reprezentáciu školy a v celoslovenskom kole súťaže jej prajeme veľa úspechov.
               Za prípravu  ďakujeme pani učiteľke Mgr. O. Vonkomerovej.
                                                                                                       

            • Akreditácia Erasmus+ Francúzsko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Akreditácia Erasmus+ Francúzsko.

              V dňoch 30.5.2023 až 5.6.2023 sa 10 žiakov v sprievode Mgr. Lisičanovej a Mgr. Oltmanovej vybralo na študijnú mobilitu do Francúzskeho mesta Dunkerque. Ďalšou účastníckou krajinou bolo Španielsko, odkiaľ prišlo 14 žiakov a dvaja pedagógovia. Vycestovali sme v utorok ráno autobusmi z autobusovej stanice vo Zvolene do Bratislavy a odtiaľ ďalším autobusom na letisko do Viedne. Pre niektorých žiakov to bola prvá cesta lietadlom. Prileteli sme na letisko v Bruseli, hlavnom meste Belgicka. Tam sme sa prvýkrát stretli a zvítali s členmi španielskeho tímu. Spoločne sme nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol do francúzskej obce Coudekerque-Branche v obvode Dunkerque. Vystúpili sme pred budovou školy College Boris Vian, kde nás už netrpezlivo čakali pedagógovia a rodičia hosťujúcich rodín. Všetci nás vrelo a radostne privítali a žiaci sa s hosťujúcimi rodinami odobrali do svojich domovov. Celý program mobility bol zameraný na trvalo udržateľný rozvoj a ochranu životného prostredia. Všetky uskutočnené aktivity v sebe zahŕňali myšlienku zlepšenia súčasného stavu životného prostredia a hľadania nových možností ako zastaviť jeho devastáciu, znečisťovanie, vymieranie mnohých druhov fauny a flóry, redukcie škodlivých vplyvov človeka a tým narušenia biologickej a ekologickej rovnováhy v prírode. Vhodné naplánovanie a rozdelenie aktivít žiakom umožnilo študovať nové informácie, hľadať nové nápady, vyjadrovať svoje názory, prejaviť kreativitu v podobe umeleckého prejavu. Teoretické aktivity boli vhodne striedané so spoznávaním histórie mesta formou prehliadky historických pamiatok mesta so sprievodcom, spoznávaním vzácnych a jedinečných prírodných úkazov okolia, návštevou najväčšieho akvária v Európe s názvom Nausicaa. Veľmi zaujímavá a poučná bola návšteva Múzea Prístavu v Dunkirque. Žiakom sa veľmi páčila vychádzka na Duny, čo je veľmi zaujímavý a vzácny ekosystém s mnohými jedinečnými druhmi rastlín a živočíchov. Taktiež sa prechádzali pozdĺž vápencových útesov Cap Blanc Nez, obdivovali krásu a majestátnosť Atlantického oceánu a v diaľke sa snažili uzrieť brehy Anglicka. Všetky aktivity programu boli zaujímavé a poučné. Umožnili žiakom navzájom sa lepšie spoznávať a prekonávať jazykovú bariéru. Krásnym zavŕšením stretnutia bola záverečná párty, na ktorej sa zúčastnili  žiaci, pedagógovia a rodičia hosťujúcich rodín. Rodičia pripravili veľmi bohaté, zaujímavé a chutné občerstvenie, takže naši žiaci mali možnosť ochutnať aj ukážky tradičnej francúzskej kuchyne. Spoločne sa všetci zabávali, tancovali a diskutovali. Žiaci dostali certifikáty a darčeky od hosťujúcej školy. V pondelok 5.6.2023 nadišiel deň lúčenia. Opäť pred školou. Mnohým bolo smutno, že sa musia rozlúčiť, v očiach sa zaleskli slzy, avšak odchádzali sme s nádejou a istotou, že vytvorené priateľstvá a lásky pretrvajú aj napriek vzdialenosti.

              Mgr. Ivana Oltmanová
               

            • Okresné kolo v atletike

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo v atletike.

              31.5.2023 sa konalo okresné kolo v atletike a zúčastnili sa ho žiaci 5.-7.ročníka. Našim žiakom sa darilo - Sarah Suchá zo 7.A sa umiestnila na 3.mieste v hode vortexom, Stano Rapant zo 7.B na 3.mieste v skoku do diaľky. Ďalej 3.miesto obsadili chlapci v štafetovom behu v zložení Kristián Bulla, Samo Soják, Ivan Cejzl a Stano Rapant. Dievčatá sa v štafete umiestnili na 2.mieste v zložení Michaela Jesenská, Nina Venclíková, Karolína Kukučková a Michaela Cejzlová. 

            • Cezpoľný beh - okresné kolo 2.6.2023

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cezpoľný beh - okresné kolo 2.6.2023.

              2.6.2023 sa u nás konalo okresné kolo v cezpoľnom behu. Našu školu reprezentovali:

              Chlapci: S. Rapant, L.Červenák, J. Bombala, S. Soják, Š. Zifčák a T. Zauška Dievčatá: A. Kalmáneková, T. Tatranská, V. Grmanová, E. Melišková a N. Dianová Družstvo dievčat sa umiestnilo na veľmi peknom 2. mieste. Medzi jednotlivcami  Alica Kalmáneková obsadila vynikajúce 3. miesto.Gratulujeme a všetkým ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Beseda s olympionikmi

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s olympionikmi.

              Dňa 30.5.2023 sa niektorí žiaci našej školy mali možnosť stretnúť s olympionikmi v Banskej Bystrici. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o športových začiatkoch, športových i životných úspechoch, vzdelaní a cieľoch po skončení aktívnej športovej činnosti našich olympijských víťazov Anastasie Kuzminovej, Petry Vlhovej, Eleny Kaliskej, Mateja Tótha a Michala Martikána.  

            • Les ukrytý v knihe

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Les ukrytý v knihe.

              V rámci projektových aktivít sme sa zapojili do celoslovenskej kampane Les ukrytý v knihe. V mestskej knižnici sa žiaci druhého ročníka zúčastnili besedy s lesnými pedagogičkami z Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Lesná pedagogika je environmentálne vzdelávanie zamerané na spoznávanie prírody, života v lese a objavovanie prírodných tajomstiev prostredníctvom hier a zážitkov. Je založená na zmyslovom vnímaní prírody formou zážitkového učenia – hier rozvíjajúcich všetky zložky osobnosti človeka. Aktivity lesnej pedagogiky prebiehajú najčastejšie priamo v prírode - v lese. Lesná pedagogika svojimi aktivitami dopĺňa vedomosti a životnom prostredí, jeho ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji. Je to najjednoduchšia cesta lesníkov, ako priblížiť širokej verejnosti prostredie lesa so všetkými jeho funkciami. Cieľom kampane Les ukrytý v knihe je prostredníctvom kníh najmä deťom a mladej generácii poukázať na význam lesa a lesníctva pre spoločnosť, na ochranu životného prostredia, na formovanie kladných postojov k prírode a súčasne na potrebu samotného čítania. Najprv sa žiaci veku primeraným spôsobom dozvedeli o práci lesných pedagógov. Po úvodnej hre na les, nasledoval rozhovor s lesnými pedagogičkami o význame lesa, o lesných živočíchoch, špeciálne o chránenom tetrovovi a správaní sa ľudí v lese. Následne žiaci vypracovali pracovný list k danej téme a v priebehu nasledujúceho týždňa žiaci vytvorili vlastnú knihu hádaniek o rastlinách a živočíchoch žijúcich v lese aj s vlastnoručne nakreslenými ilustráciami. Knihu žiaci zaslali do súťaže, a hoci nevyhrala cenu, výhrou pre deti boli nové nadobudnuté vedomosti a skúsenosti, spoločná tímová práca a učenie zážitkovým spôsobom.
              Text a foto: Renáta Martinská

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...