• Aktivity a súťaže

            • Detská lesnícka univerzita

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detská lesnícka univerzita.

              V školskom roku 2023/2024 prebieha už 14. ročník Detskej lesníckej univerzity (DELESUN). Sme veľmi radi, že aj naša škola bola vybraná do skupiny škôl, ktoré sa môžu v tomto školskom roku zúčastniť tohto projektu. Koordinátorom projektu je Národné lesnícke centrum -Centrum transferu poznatkov a lesnej pedagogiky v spolupráci s partnermi projektu Vojenské lesy a majetky SR, š.p. a LESY Slovenskej republiky š.p.  Pripravili pre žiakov zaujímavý program prednášok s odborníkmi, doplnený o aktivity lesnej pedagogiky s lesnými pedagógmi.  Prvoradou úlohou projektu je doplniť a rozšíriť vedomosti a zručnosti žiakov o zaujímavé poznatky, ktoré budú môcť absolventi využiť v ďalšom štúdiu a živote. Taktiež je to motivácia žiakov zamyslieť sa nad silou a zároveň krehkosťou prírody, nad vplyvom človeka na biologickú a ekologickú rovnováhu v prírode. Prednášok sa zúčastňuje 7 vybraných žiakov šiesteho ročníka. Od septembra 2023 sa doposiaľ uskutočnilo 5 zaujímavých prednášok, vedených odborníkmi v oblasti lesníctva a ochrany prírody a krajiny. Po absolvovaní všetkých plánovaných prednášok, na konci školského roka 2023/2024, žiaci ukončia vzdelávanie slávnostnou promóciou a dostanú diplom, ako  doklad o ich účasti na tomto vzdelávaní. Naši šiestaci vždy s veľkou radosťou navštevujú prednášky, kde sa dozvedia zaujímavé fakty a novinky, zahrajú sa rôzne hry lesnej pedagogiky, vyskúšajú si trenažér lesného pracovného stroja, vyskúšajú pracovný oblek lesníka a mnoho iných zaujímavých aktivít. Každá prednáška prináša nové zážitky a skúsenosti.

              Spracovala: Mgr. Ivana Oltmanová  

          • Náš školský podcast Thinkify našiel svojich redaktorov
            • Náš školský podcast Thinkify našiel svojich redaktorov

            • Záujem o moderovanie prejavili žiaci od 6. - 9. ročníka a čo je prekvapivé, záujem dvojnásobne prekročil kapacitu, ktorú náš projekt ponúka. Preto pozývame všetkých záujemcov na neformálny pohovor, ktorý nám pomôže vybrať tých najvhodnejších uchádzačov.
               
            • Majstrovstvá Banskobystrického kraja v streľbe 9.2.2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstrovstvá Banskobystrického kraja v streľbe 9.2.2024.

              Majstrovstvá Banskobystrického kraja Brezno 09.02.2024

              Dňa 09.02.2023 sa strelci z našej školy zúčastnili streleckej súťaže Majstrovstvá
              Banskobystrického kraja ZŠ a OG v Brezne po nominácii z okresného kola. Úspešní boli starší
              žiaci a umiestnili sa nasledovne:
              VzPu 30 zalamovacia :
              Družstvo starších žiakov
              2. miesto v zložení : Larisa Mikušková 9.A, Lukáš Novák 9.B, Slíz Juraj 8.C

              Blahoželám všetkým strelcom a prajem veľa ďalších úspechov. Tatiana Groves

            • Prváci a hostia na vtáčích kŕmidlách

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prváci a hostia na vtáčích kŕmidlách.

              V stredu 7.2. sa žiaci 1.A, 1.B a 1.C zamysleli nad návštevníkmi vtáčích kŕmidiel. Ako to, že na nich nestretneme rybárika riečneho ani sovu? A kde sú lastovičky? Nevideli sme tam ani bociana. Žeby preto, lebo sa tam nezmestia? Prváci už odpovede na tieto otázky poznajú. Dokonca vedia, že do kŕmidla v žiadnom prípade nepatrí chlieb ani omrvinky z koláčov. Radšej pod dohľadom lektoriek z ekocentra Malá líška žiaci vyrobili pre vtáky špeciálne koláčiky plné dobrých semien.

          • Korčuliarsky výcvik žiakov 5. ročníka
            • Korčuliarsky výcvik žiakov 5. ročníka

            • V dňoch 6. - 9. februára 2024 sa žiaci 5. ročníka zúčastnili korčuliarskeho výcviku, ktorý prebiehal v ICE Aréne vo Zvolene. Ani mimoriadne teplé počasie neprekazilo plánovaný výcvik, keďže krytá hala poskytla perfektné podmienky na uskutočnenie kurzu. 
          • Olympijský odznak všestrannosti
            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Aj v tomto školskom  roku sa žiaci našej školy zapojili do plnenia Olympijského odznaku všestrannosti.
              V septembri a októbri počas hodín TSV plnili 6 disciplín: skok z miesta, hod medicinbalom, výdrž v zhybe, člnkový beh, sed - ľah a vytrvalostný člnkový beh.
               
          • Stolný tenis - chlapci - okresné kolo - 1. miesto
            • Stolný tenis - chlapci - okresné kolo - 1. miesto

            • Naši žiaci: Martin Lacko, Marek Homola, Ján Nemeti a Samuel Soják výborne reprezentovali našu školu na okresnom kole v stolnom tenise.
              Dokázali poraziť všetkých súperov, zvíťazili a vybojovali si tak postup do krajského kola.
              Ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce.


               

            • Deviataci zmúdreli

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deviataci zmúdreli.

              Dňa 7.2.2024 sa naši žiaci 9.A a 9.B zúčastnili workshopu na tému Kritické myslenie a sociálne siete, ktorý viedol lektor Filip Mroč z platformy ZMUDRI. Faktom je, že sociálne siete a online priestor sa stali súčasťou nášho každodenného života a čoraz viac času na nich zvyknú tráviť hlavne súčasní tínedžeri. Z toho dôvodu je dôležité, aby vedeli rozlišovať medzi zábavou a pravdou, nenechali sa emočne vtiahnuť, zapájali racionálne uvažovanie a používali sociálne siete vedome a kontrolovane. A to bolo hlavným cieľom workshopu, počas ktorého mohli žiaci motivačnou a bádateľskou metódou prísť na to ako rozpoznať dezinformácie a nedôveryhodné zdroje. Počas skupinovej práce analyzovali príspevky aj niektorých známych “influencerov” a overovaním sami zistili, že nevychádzajú z relevantných zdrojov, nie sú podložené faktami a veľakrát šíria nenávisť a strach. Ďakujeme tímu ZMUDRI za zážitkovú aktivitu, ktorá určite posilnila kritické myslenie u našich deviatakov, a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu so ZMUDRI


                                                                     Mgr. Jaroslava Žáková

          • Víťazi okresného kola matematickej olympiády
            • Víťazi okresného kola matematickej olympiády

            • Kristínka VENCLÍKOVÁ 5.A sa stala víťazkou okresného kola matematickej olympiády v kategórii Z5. Na 2.-3. mieste sa umiestnil Matej ČIČO 5.C. 
              Výborné umiestnenie dosiahli a úspešnými riešiteľmi súťaže sa stali aj žiaci Alica Kalmáneková 5.C, Terézia Hricová 5.A, Matúš Majer 5.C, Jakub Marenčák 5.C, ktorí zhodne obsadili 4.-7. miesto. 
               
            • Skúsme to!

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Skúsme to!

              Žiakov z krúžku Skúsme to! ste mali možnosť stretnúť na vianočných trhoch, kde vám ponúkali škoricové dobroty. Skúšanie receptov z internetu ich nadchlo, preto sme sa v januári venovali zdravým olovrantom. 
              Hneď prvý recept nám nevyšiel, ale taký je už život pažravca . Pôvodne plnené lístkové cesto pudingom skončilo ako puding v hrnčeku s chrumkavým pečivom. Nikomu to však nevadilo. Improvizácia, to je naše heslo. Počas ďalších stretnutí sme vyskúšali urobiť tzv. „fake snow „ (umelý sneh) a postavili sme z neho aj snehuliaka. Obzvlášť veľkú radosť si vyslúžil obrovský syrový čips, pečený v rúre, ktorý nám veľmi chutil. Kým sa vypekal, my sme sa dobre zabavili pri hrách. Ak budete niekedy cítiť z kuchynky vôňu omamnú, vedzte, že to sme my – hladoši a nadšenci zo Skúsme to !

            • MEDZINÁRODNÉ OCEŇOVANIE ANGAŽOVANÁ ŠKOLA

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Angažovaná škola.

              Oceňovanie Angažovaná škola je súčasťou medzinárodnej ceny Regional Service-Learning Award, do ktorej sa v rámci strednej a východnej Európy zapája 6 krajín (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Rumunsko, Srbsko a Slovensko).

              Projekt Vyhliadka lásky žiakov našej školy postúpil nielen do celoslovenského, ale aj do medzinárodného finále.

              Vo finále reprezentovalo jednotlivé krajiny z celkového počtu 97 projektov 19 najlepších. Slovensko prispelo do súťaže 5 projektami. A medzi nimi bol aj projekt Sliačskych holúbkov.

              Slávnostný ceremoniál prebiehal po anglicky v online priestore. Postupne boli predstavené všetky projekty, ktoré rozvíjajú výchovu k dobrovoľníctvu u mladých ľudí.

              Na 1. mieste sa umiestnila ZŠ Zemianska Olča, ktorej blahoželáme k medzinárodnému oceneniu.

              Všetkým žiakom tímu Sliačske holúbky a pani učiteľke Lisičanovej veľmi pekne ďakujeme za vynikajúcu prácu, ktorá je veľmi vysoko ocenená nielen na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni. 

               

            • ŠKD - Beseda s poľovníkom

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Beseda s poľovníkom.

              V pondelok 29.1.2024 sa uskutočnila v ŠKD Beseda s poľovníkom pre žiakov 3. a 4. ročníka a v stredu - 31. 1. 2024 pre žiakov 1. a 2. ročníka. Zavítal k nám poľovník, pán Ostrihoň, z Hronseka a porozprával deťom zaujímavosti o lese, zvieratách v lese, o ich prikrmovaní v zime. Deťom priniesol na ukážku svoje trofeje, predviedol rôzne vábničky na zvieratá a na záver si mohli deti aj opečiatkovať stopy zvierat. S poľovníkom prišli aj sokoliari, ktorí deťom predviedli ukážky letov dravcov a porozprávali o nich rôzne zaujímavosti. Aj touto cestou všetkým ĎAKUJEME za krásnu besedu.

          • Naša podcastová stanica Thinkify hľadá svojich redaktorov pre rok 2024
            • Naša podcastová stanica Thinkify hľadá svojich redaktorov pre rok 2024

            • S podporou Nadácie SPP sa nám pre našu  školu podarilo získať finančné prostriedky na rozbehnutie školského podcastu.

              Náš podcast však zatiaľ nemá redaktorky a redaktorov. Preto možno hľadáme práve teba. Ak ťa zaujíma tvorba mediálneho obsahu, chceš zistiť, ako sa vyrábajú podcasty, chceš študovať žurnalistiku, stretnúť veľa zaujímavých osobností alebo len vyskúšať niečo, čo si ešte doteraz nerobila, nerobil, vyplň krátku prihlášku:

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...