• Aktivity a súťaže

            • ŠKD - Zippyho kamaráti

            • Do galérie ŠKD - Zippyho kamaráti boli pridané fotografie.

              Rovesnícke učenie podľa programu Zippyho kamaráti v ŠKD Komunikácia – Kto nám môže pomôcť?
              Občas potrebujeme, aby nám niekto pomohol, utešil nás, alebo nám poradil. Môže byť ale ťažké o to požiadať. Spolu so Zippym sme sa naučili dobré spôsoby, ako požiadať o pomoc. Vysvetlili sme si, že niekedy, keď máme problém, nepožiadame o pomoc z mnohých dôvodov. Zdôraznili sme si, že aj keď je pre nás niekedy ťažké požiadať o pomoc, je väčšia šanca, že nás druhí pochopia a pomôžu nám, ak sa o to pokúsime. Ak sa nepokúsime komunikovať, je pre ostatných ľudí veľmi ťažké pochopiť, čo sa deje. Spoločne sme si zahrali hru, v ktorej sme hľadali spôsoby, ako požiadať o pomoc a prijať ju v zložitých situáciách. Žiaci si zo škatuľky vyberali čísla, pričom každé číslo zodpovedalo jednej zo situácií, v ktorých môže byť náročné požiadať o pomoc. Vysvetlili sme si, že pri každom probléme by sme si mali najprv premyslieť, kto by nám mohol pomôcť a nájsť spôsob, ako požiadame o pomoc. Každé dieťa si následne vytvorilo svoje „kruhy pomoci“.

          • Nech je každý deň dňom ZEME!
            • Nech je každý deň dňom ZEME!

            • Pod týmto heslom sa niesli  naše zelenoškolské aktivity v mesiaci apríl. Naši žiaci a učitelia v tieto dni skrášľovali okolie školy. Znovu vysadili park pred školou pri buste A. Sládkoviča. V školskej záhrade pribudol ďalší prvok a to dažďová záhrada. Za školou vysadili nové stromy a vytvorili oddychový kútik. V jeho blízkosti žiaci urobili záhon a zasiali rastliny pre včely a motýle. Niektorí čistili okolie školy od odpadkov, iní ho zveľaďovali sadením kvetov a stromčekov, či siatím trávy. Žiaci  milo prekvapili svojou  pracovitosťou a snahou.

              To, že sa nám práca darila sa môžete presvedčiť.

          • Neobyčajný Deň Zeme na Sliači
            • Neobyčajný Deň Zeme na Sliači

            • „Keď sme sa naučili lietať vo vzduchu ako vtáci

              a potápať sa do vody ako ryby,

              zostáva nám naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.“

              (George Bernard Shaw)

              Deň Zeme sme oslávili síce oneskorene, 30. apríla, ale s o to väčšou chuťou a radosťou. Tento deň bol len jednou z mnohých zelenoškolských ekologicky orientovaných aktivít, no vydaril sa mimoriadne dobre. Počasie nám síce neprialo, ale nálada bola výborná.  Deň sme začali reláciou v školskom rozhlase. Žiaci sa dozvedeli, že kampaň Dňa Zeme 2019 – Chráňte naše druhy -  je zameraná na vzdelávanie a zvyšovanie povedomia ľudí ohľadom hrozivého zániku rôznych živočíšnych i rastlinných druhov a o jeho príčinách i dôsledkoch. Jej cieľom je zmeniť svet a urýchlene konať, aby sa zamedzilo ešte väčším stratám. Globálna deštrukcia a rýchle znižovanie populácií rastlín a voľne žijúcich zvierat je priamo spojené s príčinami spôsobenými ľudskou činnosťou. Pre žiakov prvého až ôsmeho ročníka bolo pripravených množstvo zaujímavých stanovíšť. Tu formou rovesníckeho vzdelávania s využitím aplikácie na skenovanie QR kódov starší oboznamovali mladších s ohrozenými a chránenými druhmi živočíchov na Slovensku i vo svete. Po prejdení všetkých stanovíšť triedy so zanietením riešili zadané úlohy. Po absolvovaní súťaže poznal každý žiak ohrozené zvieratá. Znovu si zopakovali, ako správne recyklovať plasty, papier, sklo a kovy. Vo všetkých triedach boli nástenky s tematikou Dňa Zeme.

            • Dotazník pre rodičov - Škola bez nenávisti

            • Vážení rodičia,

              ako sme Vás už informovali, naša škola sa zapojila do programu „Škola bez nenávisti“ koordinovaného príspevkovou organizáciou IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže. Cieľom programu je pomôcť školám v prevencii šikanovania, kyberšikanovania a nenávistných prejavov v komunikácii.

              Do 10. mája bude prebiehať vyhodnotenie pilotného ročníka formou 2. auditu.

              V rámci realizácie 2. auditu na našej škole budú administrované online dotazníky - rovnako ako v 1. audite -  so žiakmi, rodičmi, aj zamestnancami školy. Žiaci budú vypĺňať dotazníky v škole do 10. 5. 2019. Tieto dotazníky opäť obsahujú otázky zamerané na ich skúsenosti so šikanovaním a nenávistnými prejavmi v roli svedkov, či obetí. Všetky dotazníky sú vypĺňané anonymne. V prípade, že so zapojením Vášho dieťaťa nesúhlasíte, kontaktujte koordinátora programu Škola bez nenávisti na našej škole: Mgr. Petru Gáfrikovú - gafrikovapetra@gmail.com.

               

          • Súťaž v hláskovaní BB Spelling Bee
            • Súťaž v hláskovaní BB Spelling Bee

            • Dňa 25. apríla sa uskutočnilo medziškolské mestské kolo súťaže v hláskovaní BB Spelling Bee v priestoroch ZŠ J. G. Tajovského, Gaštanová 12, Banská Bystrica.
              Súťaže sa zúčastnili žiačky Dorota Bačková zo 4.A a Nina Ondrušková z 5.A triedy.
               
          • Angličtina s Ozobotmi
            • Angličtina s Ozobotmi

            • Hravá forma učenia jazykov s využitím Ozobotov a Beebotov

              Učenie cudzích jazykov nemusí byť len nuda – tony poučiek, gramatických pravidiel či množstvo zapísaných strán v zošite. My sa radi učíme hrou, radi experimentujeme s modernými technológiami, prepájame rôzne typy inteligencií či zručností.

              K tomu nám pomáhajú aj malí interaktívni priatelia – ozoboty a bee-boty. U žiakov, ale i u nás dospelých, sú vo veľkej obľube. Je s nimi zábava, aktivizujú a vizualizujú výučbu, a súčasne rozvíjajú logické  a matematické  myslenie, tvorivosť a priestorovú orientáciu. Podporujú skupinovú a tímovú prácu. Okrem hravého precvičovania gramatického učiva, slovnej zásoby, konverzácie alebo čítania s porozumením, umožňujú osvojenie si základov programovania, plánovania a tvorby postupu riešenia jednoduchých problémov.

              Za zakúpenie robotov ďakuejme rodičovskému združeniu OZ Sliačske pramene. 

            • Slávik Slovenska 2019

            • Do galérie Slávik Slovenska 2019 boli pridané fotografie.

              Dňa 24. apríla sa na našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže ľudových piesní Slávik Slovenska.
              Žiaci súťažili v troch kategóriách, s celkovým počtom 46 súťažiacich a  s nasledovným umiestnením:

              I.kategória : žiaci 1. – 3. ročníkov
              1. miesto –  Adela Púpalová – 3.C        
              2. miesto –  Michaela Cejzlová – 3.A a Viktória Jakubová - 3.C                           
              3. miesto –  Stanislav Rapad - 3.B a Lukáš Cagáň - 3.B
               4. miesto – Dominika Dinová - 2.A a Ivan Cejzl - 1.C

              II. kategória:  žiaci  4. – 6. ročníkov
              1.miesto – Júlia Kosturjaková – 5.A
              2. miesto – Margarétka Homolová - 6.B 
              3. miesto – Karolína Brozmanová - 5.A a Simona Rybošová - 5.A
              4. miesto –  Nina Kapustová - 5.A


              III. kategória:  žiaci 7. – 9. ročníkov
              2. miesto – Lucia Lacková – 8.B
              3. miesto – Nina Čunderlíková – 9.C


              Víťazky  Adela Púpalová a Júlia Kosturjaková  budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže, ktoré sa uskutoční vo Zvolene.
              Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole.
              Za prípravu žiakov a organizáciu školského kola ďakujeme pani učiteľke Mgr. Oľge Vonkomerovej, Mgr. Kataríne Kataríne Krutej a pani vychovávateľke Tatiane Groves.

            • Ako vzniká dažďová záhrada v školskej záhrade

            • Do galérie Ako vzniká dažďová záhrada v školskej záhrade boli pridané fotografie.

              Budujeme „DAŽĎOVÚ ZÁHRADU“

              Dažďové záhrady sú u nás zatiaľ nepoznané. Čo si pod dažďovou záhradou môžeme predstaviť?

              Dôvodom, prečo sa čoraz častejšie zaujímame o udržateľné hospodárenie s vodou, sú klimatické zmeny. Medzi časté prejavy patrí najmä dlhotrvajúce sucho a povodne. Dobrá správa je, že tieto výkyvy možno zmierniť jednoduchým a prirodzeným spôsobom. Medzi takéto prirodzené spôsoby patria aj dažďové záhrady.

              Dažďová záhrada je cielená priehlbina, určená na zber dažďovej vody z pevných plôch: striech, chodníkov, parkovísk a pod. Voda tak prirodzene vsiakne do zeme a nedochádza k zbytočnému odvodňovaniu krajiny.

              Dažďovú záhradu na zmiernenie klimatických zmien budujeme aj v našej školskej záhrade v projekte  „Klíma nás spája“ s podporou CEEV Živica s finančnou podporou dm-drogerie markt.

              Takto rozširujeme naše zelenoškolské aktivity a chceme malou troškou prispieť k zmierneniu klimatických zmien.

              Snažíme sa, aby naša dažďová záhrada bola nádherným miestom v našej školskej záhrade a vhodným priestorom na relax, ktorý zároveň chráni kvalitu vodných zdrojov vo blízkom okolí.

              Mgr. Daniela Slovíková

            • Vyhodnotenie streleckých súťaží

            • Vyhodnotenie streleckej súťaže „ Cena Jána Bahýľa“
              Strelecká súťaž prebehla dňa 16.4.2019 v ZŠ T. Vansovej vo Zvolenskej Slatine.
              Našu školu reprezentovali : Ján Rievaj, Marek Homola, Lukáš Novák, Lukáš, Kurtík, Larisa Mikušková, Lenka Kujanová a Saška Georgievová v kategórii mladších žiakov

          • Veľkonočné prázdniny
            • Veľkonočné prázdniny

            • Veľkonočné prázdniny sú od 18. apríla do 23. apríla 2019. Vyučovanie po prázdninách sa začína v stredu 24. apríla 2019.
          • Galéria talentov 2019
            • Galéria talentov 2019

            • Vyhlasovateľom tejto celoslovenskej súťaže je Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici, Literárne a hudobné múzeum v spolupráci so ZŠ a MŠ Jána Bakossa v Banskej Bystrici.
              Súťaž sa uskutočnila 10. apríla 2019 a našu školu v kategórii spev úspešne reprezentovali žiačky: 
          • Fyzikálna olympiáda
            • Fyzikálna olympiáda

            • Dňa 13.3.2019 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili okresného kola fyzikálnej olympiády kategórie E. Našu školu  reprezentovali  Nina Čunderlíková, Boris Bahýl, Tomáš Trnka, Šimon Šupa a Alex Išteneš pod vedením učiteľa fyziky Mgr. Ľuboša Štrbíka.
          • ECO RECYKLUJ TOUR
            • ECO RECYKLUJ TOUR

            • „Všade okolo nás sa hovorí o recyklácii, separácii, o zbytočných obaloch, či uvedomelom nakupovaní. Napriek tomu mnohí z nás odpad netriedia a nakupujú stále rovnaký tovar bez ohľadu na jeho dopad na životné prostredie.
               

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...