• Aktivity a súťaže

            • PO NÁS POTOPA - klimatická zmena a jej dôsledky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album PO NÁS POTOPA - klimatická zmena a jej dôsledky.

              Dňa 9.2 2023 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili na besede o klimatickej zmene a dôsledkoch vplyvu ľudstva na zem. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií a získali nové poznatky. Aktivitu pre nás pripravil pán Martin Tóčik zo Združenia Slatinka a združenia BROZ. 
                  Dozvedeli sme sa, ako nedbanlivo sa ľudstvo správa k svojmu prostrediu a ako veľmi nás to môže ovplyvniť. Emisie z áut, elektrární, tovární a iných prostriedkov poškodzujú zdravie ľudí, zvierat, ale aj zem samotnú. Plasty, kovy, papiere a iné odpady sú jednou z príčin, prečo milióny ľudí na zemi nemajú pitnú vodu, dobré jedlo ani vhodné prostredie pre život. Všetky tieto problémy sme si zväčša spôsobili my – ľudia, no vôbec za to neberieme plnú zodpovednosť. Už sto rokov sa vie o problémoch globálneho otepľovania, ale nič s tým nerobíme, lebo sa nás to zatiaľ netýka. Tento problém začneme riešiť, keď už bude neskoro. Už teraz ale môžeme vidieť dôsledky klimatických zmien v ľadových jaskyniach, počas extrémnych suchôt, prírodných katastrof, môžeme vidieť mračná výparov nad veľkomestami či topenie ľadovcov, nedostatok pitnej vody a vidíme, že je dôležité začať realizovať EKO projekty. Bohužiaľ, už teraz tisíce ľudí doplatili na našu lenivosť svojím životom. 
              Súčasťou besedy bolo aj sledovanie veľmi poučného dokumentu Po nás potopa. Viac sa o ňom dozviete na stránke https://www.ponaspotopa.sk/ .

                  Naučili sme sa, že by sme sa mali viac venovať tejto téme, aby sme zlepšili život na zemi. Musíme sa poučiť z minulosti, aby sme objavili budúcnosť.

                                                                                                   Matúš Hodermarský, 8.B
               

            • ŠKD - Relaxačné techniky

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Relaxačné techniky .

              V januári sme sa v ŠKD venovali relaxačným zdravotným  cvičeniam. Nové pohyby spojené so správnym dýchaním deti bavia, s radosťou ich cvičia, získavajú novú orientáciu, stabilitu, zlepšuje sa sústredenie a koncentrácia. Cvičili sme zostavy s príbehom a relaxačnou hudbou, naučili sa koordinovať pohyby, relaxovať pri hudbe a pracovať v skupine.
              Zuzana Cviková, vychovávateľka ŠKD

            • ŠKD - Deklarácia práv dieťaťa a šikana

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Deklarácia práv dieťaťa a šikana.

              Pani vychovávateľky sa s deťmi rozprávali o právach detí. Aktivita, ktorú pripravila pani vychovávateľka Kališová bola zameraná na šikanovanie. Prostredníctvom papierového panáčika, ktorého deti samy vyrobili, si uvedomili, že nevšímavosť, ľahostajnosť, vysmievanie a vylučovanie z kolektívu, môže veľmi ublížiť. 

            • Erasmus E4L, Guadeloupe/Desirade - Moja škola, moja veľryba

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus E4L, Guadeloupe/Desirade - Moja škola, moja veľryba.

              Deň začíname opäť v škole. Všetci sme sa zhromaždili v spoločnej triede, v ktorej už je všetko pripravené na premietanie prezentácií, ktoré sme si zo všetkých partnerských krajín (Slovensko, Taliansko, Francúzsko) priniesli. Dvojica žiakov odprezentovala za každú krajinu najdôležitejšie informácie o meste z ktorého pochádza a tiež o svojej škole a jej najdôležitejších aktivitách. Bolo veľmi zaujímavé pozorovať, čo nás ako krajiny a školy spája. Okrem spoločného projektového jazyka - angličtiny - to bol napríklad aj zaujímavý fakt, že v rôznych podobách sa v kultúre všetkých našich krajín objavuje karneval. V každej z krajín vyzerá úplne inak, trvá rozličný čas - od jedného dňa po niekoľko mesiacov - no vždy bol časom radosti, oslavy a uvoľnenia pred niečím ťaživým a náročným. V našich končinách to bolo dlhé pôstne predveľkonočné obdobie, ktorému predchádzali bujaré fašiangy, vo  francúzskom Dunkuerque sa počas karnevalu mohli námorníci naposledy uvoľniť pred dlhou rybárskou výpravou na Island. Na ostrove Dèsirade karneval začína v januári a trvá bezmála mesiac.

              Naša prezentácia začala bombastickým úvodom. Hneď ako nás vyzvali, aby sme projektových spolužiakov oboznámili s tým, čo sme si pre nich pripravili, sa začala otriasať zem. Spôsobilo to zemetrasenie na neďalekom Guadeloupe. Celú školu museli evakuovať a museli sme čakať, či sa otrasy nebudú opakovať. Až keď bolo jasné, že už nebezpečie nehrozí, mohli sme sa vrátiť naspäť do budovy. Asi aj vďaka tomuto úvodu sme si užívali plnú pozornosť spolužiakov:) Prezentácia o našom meste vyvolala veľa otázok, na ktoré sme radi odpovedali. Prezentácie nám doplnili veľa informácií k tým, ktoré sme získali počas neformálnych rozhovorov na spoločných výletoch či pri večeri. 

              Hneď po prezentáciách sme sa presunuli na workshop, na ktorom sme sa v skupinách venovali návrhu veterných turbín, ktoré sú nielen dominantou miestnej krajiny ale aj významným zdrojom elektrickej energie. Materiál bol jednoduchý - kartón, špajdle a lepiaca páska, to nám však nebránilo experimentovať a spolu navrhovať a otestovať vlastné prototypy “veterných veží”.

              Nasledujúce dve hodiny sme strávili s ochrankyňami prírody z neziskovej organizácie “My school-my whale”

              Témou boli veľryby. Lektorka prednášala tak zaujímavo, že v triede bolo doslova počuť aj dýchanie. V okolí ostrova Dèsirade je možné pozorovať dva druhy veľrýb - tzv. keporkaky - vráskavce dlhoplutvé a vorvane tuponosé. Veľryby prichádzajú na Guadeloupe, Dèsirade a Petite Terre, aby sa rozmnožovali a priviedli tu na svet mláďatá. Potom odtiaľto podnikajú dlhú plavbu do chladných vôd Islandu a Nórska, kde stále nachádzajú dostatok potravy. Učili sme sa o stavbe ich tela, ich zvykoch, zvukoch a dokonca gestách a ich význame. Úspešne sme dokázali vyriešiť veľrybie “pexeso” - fotky chvostových plutiev miestnych veľrýb sme spárovali s fotkami plutiev z rôznych kútov sveta. Vďaka tejto hre sme sa dozvedeli, aké sú migračné dráhy miestnych veľrýb. Naši dèsirádsky spolužiaci majú aj tú výhodu, že veľryby môžu v niektorých častiach roku sledovať priamo z terasy školy. Zaujímavé bolo aj zistenie, že veľryby majú predka - živočícha menom pakicetus, ktorý žil pre 55 miliónmi rokov - avšak ako suchozemské zviera, podobné našim vlkom. Dozvedeli sme sa aj o tom, že niektoré krajiny stále veľryby lovia namiesto ich úplnej ochrany. Často argumentujú tým, že ich obyvatelia sú chudobní a veľryby im poskytujú obživu. To však nie je pravda. Ulovené veľryby predávajú na čiernom trhu a získavajú na nich nemalé zisky. Dozvedeli sme sa, že aj my môžme pre ochranu veľrýb niečo urobiť. V ich telách sa totiž usadzujú alkalické jedovaté látky z vyhodených batérií. Ak budeme batérie zodpovedne odovzdávať do zberu, alebo používať nabíjacie, pomôže to práve týmto ohromným, no tak zraniteľným obrom.

              Po prednáške sme sa presunuli na školský dvor, kde pre nich vyučujúce nachystali opakovanie témy hravou formou. Tu sme, rozdelení na dve družstvá, hrali hry s envirotématikou.

              Naučili sme sa novú slovnú zásobu z angličtiny, posilnili sme tímovú spoluprácu, trpezlivosť a toleranciu. Po skončení aktivít sme si na pamiatku urobili spoločnú fotografiu. 

              Po obede sme sa znova stretli v škole, na dvore pod altánkom, kde bol pre nás nachystaný program - tradičné piesne, tance a hudba. Vypočuli sme si kreolskú pieseň, spoznali sme sedem základných rytmov gwo ka bubnovania, ktoré sme si mohli aj vyskúšať. Bubny sprevádzali aj tradičný kreolský tanec, ktorý so žiačkami nacvičila pani vychovávateľka. Tanečnice mali tradičný účes a boli oblečené v sukniach s tradičným vzorom. Následne sa nám prihovoril pán riaditeľ a poďakoval sa všetkým za prácu v projekte, rodičom za pomoc pri školských aktivitách a žiakom za aktívnu účasť a rovesnícke vzdelávanie. Na stretnutie prišiel aj pán starosta, ktorý ocenil zapojenie sa školy do európskeho projektu a poprial nám do budúcnosti veľa úspechov. Následne Bertille rozdala všetkým účastníkom certifikáty a nasledovalo malé občerstvenie, spoločné fotky a výmena darčekov. Niektorí učitelia na víkend odchádzajú na Guadeloupe, preto sa s nami rozlúčili už dnes. Zajtra nás čaká deň strávený s rodinami. Nevieme sa dočkať!

              Spracoval: Erasmus tím

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...