• Aktivity a súťaže

          • Veľkononočný turnaj vo florbale - 1. stupeň
            • Veľkononočný turnaj vo florbale - 1. stupeň

            • Dňa 12.4. sa družstvo 1. stupňa ZŠ A. Sládkoviča zúčastnilo Veľkonočného turnaja vo florbale. Turnaj sa hral na ZŠ D.Savia vo Zvolene. Náš tím, zložený zo žiakov 4. A a 4. C triedy, sa stal víťazom turnaja po výborných výkonoch - predovšetkým v poslednom zápase. 

            • Vznik a vývin jazyka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vznik a vývin jazyka.

              Jazyk a písmo patria do nehmotného kultúrneho dedičstva každej krajiny, a preto by mal byť každý hrdý na svoj  materinský jazyk. Je súčasťou našej kultúry, identity, minulosti, súčasnosti a veríme, že aj budúcnosti.
              Ako, kde a kedy vzniklo písmo? Na prvý pohľad sa môže zdať, že tieto otázky možno zodpovedať pomerne jednoducho, no opak je pravdou. Závisí od toho, čo považujeme za písmo. Na túto tému sa naši šiestaci pozhovárali s riaditeľkou MsKS, p. Šeniglovou v rámci aktivít v projekte E4L Erasmus+.

              Počas mesiaca kníh si pre nich pripravila tému o jazyku a písme. Spoločne sa venovali chronologickému vývoju jazyka a písma, od najstarších čias až do súčasnosti. Prednáška bola obohatená o názorné obrazové ukážky jednotlivých druhov písma, materiálov a potrieb na písanie. Žiaci sa dozvedeli odpovede na otázky v úvode.
              Pokiaľ ide o najstarší doklad symbolického zápisu, medzi najstaršie objekty tohto typu patrí tzv. Kosť z Lebombo (Lebombo bone) stará 45- 43 000 rokov nájdená v južnej Afrike a tzv. Kosť z Ishanga (Ishango bone) stará zhruba 20 000 rokov nájdená na území dnešného Konga. Medzi svetové unikáty v tomto ohľade patrí aj tzv. Vlčí rádius, kosť so zárezmi stará zhruba 30 000 rokov nájdené v roku 1936 v moravských Věstonicích.
              Dnes vďaka objavom posledných zhruba 60 rokov vieme, že vznik písma bol polygenetický (z gréckeho poly = mnoho) jav. Písmo vznikalo nezávisle aspoň na troch či štyroch miestach: v Mezopotámii, v Egypte, v Číne a v strednej Amerike. Žiaci videli aj tvary starovekých typov písma.
              Počas prednášky sa venovali aj téme vývinu slovenského písma, od cyriliky, hlaholiky až po súčasnú podobu slovenského písma. Rozprávali si aj o špeciálnych typoch písma - pre nevidiacich, o posunkovej reči pre hluchonemých a o ich význame pre zdravotne postihnutých ľudí.
              Na záver sa dozvedeli, že aj obrázkové písmo nám veľa napovie, napr. také piktogramy alebo dnešné smajlíky - presne vieme, čo nám nimi odosielateľ chcel povedať. Ďakujeme pani riaditeľke MsKS za prednášku.
               

            • Cena Jána Bahýľa - strelecká súťaž

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Cena Jána Bahýľa - strelecká súťaž

              Naši strelci sa zúčastnili 4. apríla 2023 na streleckej súťaži vo Zvolenskej Slatine. Umiestnili sa takto:
              Matušovic Andrej 3.A - 2. miesto - ml. žiaci s oporou
              Diana Ostrihoňová 9.A- 1. miesto - st.žiačky
              Lukáš Novák 8.B-3.miesto- st. žiaci
              Družstvo našej školy obsadilo 3. miesto. Všetkým strelcom blahoželám k úspechom a ďakujem za vzornú reprezentáciu našej školy.
              Tatiana Groves

          • Siedmaci v ATLANTIS Levice
            • Siedmaci v ATLANTIS Levice

            • Žiaci 7.A triedy a členovia krúžku Deti kapitána Verna sa zúčastnili exkurzie vo vzdelávacom centre Atlantis Levice. Okrem zážitkov a užitočných informácií si žiaci vyskúšali fyziku, techniku, chémiu  v praxi na viac ako 70 interaktívnych exponátoch.
          • PYTAGORIÁDA okresné kolo – úspešní riešitelia
            • PYTAGORIÁDA okresné kolo – úspešní riešitelia

            • ‏V marci 2023 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. 
              Našu školu reprezentovali žiaci 3. – 8.ročníka. Stali sa úspešnými riešiteľmi súťaže, v ktorej ide nielen o správnosť riešenia, ale aj rýchlosť počítania. 
               
            • Štúrov Zvolen 2023 XXXVI. ročník - súťaž v rétorike - školské kolo

            • Dňa 4. apríla 2023 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo celoslovenskej súťaže v prednese rétoriky ŠTÚROV ZVOLEN. Súťaž pre žiakov bola aj tento rok rozdelená do dvoch kategórií. Do súťaže sa zapojilo spolu 27 žiakov.

              Umiestnenie: I. kategória (žiaci 4., 5., 6. ročníka)
              1.    miesto -  Marián Teplický 6.B
              2.    miesto – Júlia Šiagiová 6.A
              3.    miesto – Liliana Majerová 4.C

              Umiestnenie: II. kategória (žiaci 7., 8., 9. ročníka)
              1.    miesto – Samuel Škrabák 7.A
              2.    miesto – Michaela Cejzlová 7.A
              3.    miesto – Klaudia Krejčí 9.A
              Prví traja  z každej kategórie postupujú do regionálneho kola. Držíme palce.

            • ŠKD - Veľkonočné trhy v meste

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Veľkonočné trhy v meste.

              Deti ŠKD sa zúčastnili na veľkonočných trhoch, kde si vyskúšali voskovú techniku maľovania vajíčok, ozdobovania perníčkov a chlapci sa priúčali pleteniu korbáčov. Prezreli si zaujímavé ľudové výrobky a nápaditú veľkonočnú výzdobu. Domov si odniesli vlastnoručne namaľované vajíčka.

            • Erasmus+, E4L, Taliansko, Pachino

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+, E4L, Taliansko, Pachino.

              ENERGY FOR LIFE - E4L

              To je názov nového projektu v programe Erasmus+, do ktorého sme sa zapojili. Našimi partnermi sú Francúzsko - Dunkirk, Francúzsko - Guadaloupe a Taliansko (Sicília). Hlavným cieľom projektu je energia - energia nevyhnutná pre náš život - naše životné prostredie a naše kultúrne dedičstvo. Obe si musíme chrániť, starať sa o ne a byť na ne hrdí. My, žiaci a učitelia, chceme čerpať energiu z toho, čo je pre naše krajiny typické a jedinečné. Projektovým koordinátorom je p. Fabrice Tondeur, vyučujúci z mesta Dunkirk vo Francúzsku. Projektové stretnutia budú pre žiakov a učiteľov, spolu sa ich uskutoční 7. Projekt bol kvôli nepriaznivej pandemickej situácii predĺžený o jeden rok, teda do 31.08.2023. Veríme, že sa vďaka prepájaniu neformálneho a formálneho učenia, zážitkového učenia a inovatívnych metód mnohému naučíme a zdokonalíme sa vo všetkých 8 kompetenciách. 

              BLOG projektu: https://erasmuse4l.com/

              Twinspace platforma projektu: https://twinspace.etwinning.net/112239/home

               VZDELÁVACIE AKTIVITY: 

              Šiesta vzdelávacia aktivita: Pachino, Silícia, Taliansko

               1. deň - cestovanie 

              Prvý deň našej vzdelávacej aktivity sme začali skoro ráno cestou na letisko do Viedne, odkiaľ sme doleteli na ostrov Sicília. Naše nové dobrodružstvo sme začali spoznávaním kultúrnych pamiatok v Catanii, druhom najväčšom meste na Sicílii po Palerme. Po pristáti sme zimné bundy okamžite zbalili do kufrov. Bol  to dobrý pocit. Slnečné počasie nás sprevádzalo po celý čas a silu nám dodávali miestne špeciality. Pochodili sme toho naozaj veľa, pojedli tiež veru dosť. Sopka Etna sa miestami hrdo ukázala pomedzi budovy, a hádam v každom príbehu historickej budovy či miesta ukázala silu svojej osobnosti.

              Spomenieme aspoň niektoré: Teatro Massimo Bellini, Villa Bellini, Plazza di Duomo, Kostol sv. Agáty (patrónky mesta), Porta Garibaldi, Amfiteatro Romano-Greco, Pescheria (rybí trh), Via Etnea. Palazzo Biscari.

              Z Catanie nás čakala dvojhodinová cesta východným poprežím ďaleko na juh. Privítali nás deti, rodičia a pedagógovia. Týmto sa prvý deň dostal do konca a zajtra ráno nás čakajú spoločné chvíle s našimi priateľmi z Francúzska, Guadeloupe a Talianska.

              Link: https://www.instagram.com/reel/CqZkQkdIATY/?igshid=ZTlkMDEyOTY%3D 

               2. deň - Návšteva prírodnej rezervácie a archeologického náleziska 

              V utorok ráno sme sa najprv zúčastnili vyučovania s našimi sicílskymi spolužiakmi. Zažili sme hodinu francúzštiny, angličiny, matematiku a geografii. Po hodine sme sa presunuli do veľkej učebne, kde si pre nás žiaci pripravili uvítací program – tradičný tanec Tarantella siciliana. Sebastiano všetkých privítal a prekladal nám príhovory zástupcov školy, mesta a rodičovskej rady. Spoločne sme sa na pamiatku odfotili a dostali sme batoh s logom projektu. Po krátkej prestávke sme nasadli do autobusu a ten nás odviezol do chránenej prírodnej rezervácie Torre di Vendicari. Je to dôležité miesto na migračnej trase pre mnohé druhy sťahovavých vtákov. Mokrade im poskytujú obživu na doplnenie energie na dlhej ceste. Súčasťou rezervácie sú aj budovy bývalej farmy na spracovanie tuniakov. Sebastiano nám vysvetlil celý process od chytania tuniakov do špeciálnych sietí až po ich spracovanie. V minulosti v takýchto farmách pracovali celé rodiny. Následne našou úlohou bolo vžiť sa do života rybárov a nakresliť na výkres časť z ich pracovného života. Svoju prácu sme potom odprezentovali pred ostatnými spolužiakmi.  

              Naša exkurzia pokračovala na piesočnú pláž, kde sme sa oboznámili s tunajšou faunou a flórou. Skúsili sme, aká jena Sicílii morská voda v marci. Posledná aktivita dňa bola exkurzia do Rímskej Villy del Tellaro. Je to miesto, ktoré náhodne objavili lovci a ktoré postupne archeológovia odkryli a objavili historicky vzácne mozaiky. Niektoré z nich predstavujú scény z lovu, z antických bájí a povestí.

              Krásne počasie a ovocné sady plné citrónovníkov a olivovníkov nám spríjemnili deň.

              Link: https://www.instagram.com/reel/CqXEZXGoFlM/?igshid=ZTlkMDEyOTY%3D 

              3. deň - Fauna a flora Sicílie, workshop s rybárom, ilegálna migrácia

              Stredu žiaci začali prednáškou a prezentáciou o podmorskom živote v okolí Sicílie. Biológ  im vysvetlil, že stredozemné more  je velmi slané a veľmi hlboké. Prednáška bola v úvode venovaná najmenším častiam - planktónu, pokračovala riasami  a vodnými rastlinami a končila informáciami o niektorých menších druhoch živočíchov, ktoré boli pre názornú ukážku konzervované vo formaldehyde, a tak sme si ich mohli pozrieť aj zblízka. Počas krátkej prestávky sa najmä chlapci zapojili do priateľského futbalového zápasu so svojimi spolužiakmi. Po krátkom uvoľnení nám rybár ukázal výrobu sietí na chytanie rýb, ktoré sa vyrábajú viazaním stebiel trávy. Sieť sa spustí na morské dno na 12 hodín, ale samozrejme, celý postup závisí od druhu a vwľkosti rýb, ktoré rybár chytá a od počasia. Na obed sa všetci presunuli k svojim sicílskym spolužiakom. Po ňom sme sa všetci stretli na prednáške o histórii o Sicílii, ale i o problémoch, ktoré ju trápia v súčasnosti. Sicília je vstupnou bránou do Európy a roky zažíva prílev migrantov hlavne z juhu. Žiaci sa v zmiešaných skupinách  zamysleli nad riešením tejto problematiky a ich nápady boli odprezentované pred ostatnými žiakmi.

              Link: https://www.instagram.com/reel/CqYUdpHIjdd/?igshid=ZTlkMDEyOTY%3D 

              4.deň - Návšteva továrne na spracovanie tuniakov - Marzamemi

              Tretî deň vzdelávacích aktivít sme sa stretli v Marzamemi, ktorá leží na pobreží Iónskeho moraa má vyše 300 obyvateľov.  Je to rybárska dedina,  ktorá nás očarila malými rybárskymi domčekmi, úzkymi uličkami a výhľadom na more. Navštívili sme továreň na spracovanie tuniaka, kde všetky rybie produkty sú spracovávané ručne. Mohli sme ochutnať niektoré z ich výrobkov a kúpiť si ich. Turistický sprievodca nám vysvetlil ako prebieha chytanie rýb, potom sme sa presunuli na námestie obkolesené malými domčekmi, v ktorých kedysi žili rybári. Po prednáške sme strávili čas prechádzkou po dedinke a po pláži. Prvé naše kroky viedli do cukrárne, kde sme ochutnali zmrzlinu a dali si niečo malé pod zub. Ďalšou zastávkou bola pláž. Niektorí z nás sa odvážili vyskúšať teplotu vody a bez váhania vliezli do vody. Ostatní si vystačili s prechádzaním sa v plytkej vode. Nazreli sme aj do malých obchodíkov plných suvenírov. Na záver sme zapózovali ešte s miestnym obyvateľom, ktorého na prechádzke sprevádzalo kozliatko, papagáj a pes. Obed sme mali u našich spolužiakov, a po ňom sme stretli opäť všetci v škole. Žiaci rozdelení v skupinách dostali rozdielne úlohy zamerané na zážitky z jednotlivých dní. Každá skupina si vybala spôsob práce - tetxy, ilustrácie alebo powerpointová prezentácia. Vypracované úlohy budú prezentovať posledný deň mobility.

              Link: https://www.instagram.com/reel/CqcN8fVoy5U/?igshid=YjNmNGQ3MDY%3D 

              5. deň - Najjužnejší cíp Talianska, návšteva majáka a plavba loďou na ostrov

              Piatok sa začal prehliadkou majáku v mestečku Portopallo di Capo Passero, kde sme najprv mali obhliadku 36 metrového majáka Cozzo Sapdaro, ktorý svieti do diaľky 44 km. Sprievodca nám najprv na rezervnom svetle ukázal a vysvetlil princíp a fungovanie svetelnej signalizácie, ktorá je pre každý maják špecifická.  Pokračovali sme úzkymi schodmi až na najvyšší bod majáku. Videli sme systém odrazových ploch, ktoré zosilňujú svetlo. Výhľad na okolitú krajinu bol z takejto výšky úchvatný. Maják už síce v tejto dobe nie je pre námorníkov tak dôležitý, ale v prípade núdze a zlyhania navigačnej techniky predstavuje pre lode záchranný bod. Ďalšou zastávkou bol ostrov Isola di  Capopaserro,  na ktorý sme sa dopravili malým motorovým člnom. More síce vyzeralo na pohľad pokojne, no po nasadnutí do čla sme pocítili silu vĺn, ktoré rozhojdal vietor. Na ostrove sme sa dozvedeli o histórii miestnej továrne na spracovanie rýb, o prístave, ktorý tu kedysi bol. Keďže bol práve čas hniezdenia čajok, náš pohyb po ostrove bol obmedzený, aby sme nezničili hniezda a nevyrošovali vtáky. Po návrate na pevninu sme si za odmenu dali zmrzlinu a pokračovali na najjužnejší bod Talianska, označený sochou Statua del Cristo Redentore. Tu už bolo poriadne rozbúrené a vietor veľmi silný. Pobudli sme tu chvíľu a vydali sa naspäť do svojich dočasných domovov.

              Link: https://www.instagram.com/reel/CqdQACwoIqT/?igshid=YjNmNGQ3MDY%3D

            • Logická olympiáda - 11. ročník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Logická olympiáda - 11. ročník.

              Nadaným a talentovaným žiakom sa venuje v našej škole veľká pozornosť. Zúčastňujú sa rôznych akcií v rámci našich projektov (Erasmus +/ eTwinning...), reprezentujú školu v súťažiach a iných podujatiach. Patrí sem aj Projekt celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Súčasťou projektu je matematická súťaž pre nadaných žiakov.
              V dňoch 21.3. a 23.3. sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 11. ročníka Logickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci z 1. a 2.stupňa. Logická olympiáda je celoslovenská súťaž pre nadaných matematikov v základných školách a 8 -ročných gymnáziách. Preverí zručnosti žiakov v matematickom úsudku, logickom a verbálnom myslení. Prebieha pravidelne už od roku 2013. Stať sa úspešným riešiteľom Logickej olympiády je náročná úloha. V tomto roku sa to podarilo týmto našim žiakom:

              Kategória A (1. – 4. ročník):  Arthur Matušovič (3. ročník)                                              
                                                             Nikola Cejzl (3. ročník)
                                                             Tobias  Launer  (3. ročník)
                                                             Peter Garaj  (4. ročník)
                                                             Simon Michálik (4. ročník)
                                                             Jakub Marenčák ( 4. ročník)
                                                             Viktor Sztelo    ( 4. ročník)

              Kategória B (5. – 9. ročník):    Sanitrár Martin (.5 ročník)
                                                               Halmová Natália (7. ročník)
                                                               Filipková Terézia (7. ročník)
                                                               Bačková Dorota  (8. ročník)
                                                               Nákonechnyi Mikhailo (8. ročník)

              Srdečne blahoželáme!      

            • Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín - regionálne kolo.

              Hviezdoslavov Kubín 2023

               69. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy


              Dňa 28.03.2023 sa v priestoroch Centra voľného času DOMINO Zvolen konalo regionálne kolo v umeleckom prednese poézie a prózy I. – III. kategórie. 
              Našu školu reprezentovali vo všetkých kategóriách tri žiačky, víťazky okresného kola. V silnej konkurencii dosiahli recitátorky vynikajúce výsledky a umiestnili sa na týchto miestach:

              I.   kategória – poézia -    Viktória Hricová (4.C)     3. miesto,
              III. kategória – poézia  -  Júlia Kosturjaková (9.A)   3. miesto.

              Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme. 
              Za prípravu recitátoriek patrí poďakovanie pani učiteľke Mgr. Alene Henešovej a Mgr. Danici Pajtášovej.
               

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...