• Aktivity a súťaže

            • ŠKD - Veľkonočná návšteva v DDS

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Veľkonočná návšteva v DDS.

              Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov jari boli dňa 26. 3. 2027 deti nášho ŠKD navštíviť klientov Domu seniorov v Sliači. Veľkonočnými vinšovačkami im zaželali príjemné sviatky, jarnými pesničkami trošku spríjemnili deň a nechýbala ani symbolická šibačka. Na záver odovzdali veľkonočné pozdravy, ktoré pre nich vyrobili deti z celého školského klubu.
              Zuzana Závišická, vychovávateľka ŠKD

          • MIDIcoolvolley - okresné kolo
            • MIDIcoolvolley - okresné kolo

            • Naše dievčatá S. A. Suchá, N. Halmová, H. Černajová, K. Kukučková, N. Galbová a E. Volková vybojovali veľmi pekné 2. miesto.
              Postup na krajské kolo im ušiel o malý kúsok, keď s víťaznou školou - Gymnáziom Ľ. Štúra prehrali najtesnejším rozdielom 2 bodov až v treťom rozhodujúcom sete.

               

            • GLOBAL MONEY WEEK 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album GLOBAL MONEY WEEK 2024.

              V tomto školskom roku sa naša základná škola po prvýkrát zapojila do akcie GLOBAL MONEY WEEK pod názvom PENIAZE NIE SÚ HRAČKA. Financiami žije celá naša škola. 
              Ako prví sa do akcie zapojili žiaci 3.C, ktorí k danej téme nakreslili  výstižné obrázky. Následne siedmaci, ôsmaci a deviataci  si svoje vedomosti preverili v celonárodnom kole Európskeho kvízu o peniazoch. 
              Žiaci druhého stupňa vďaka rovesníkom z 8.A hrali spoločenské hry na rozvoj finančnej gramotnosti Quatro a Finančná odysea. Hry boli pre žiakov zaujímavé, pretože nútia žiakov premýšľať a správne sa rozhodnúť. Dôležité je, aby peniaze získané v hre vedeli využiť čo najefektívnejšie -  aj niečo zarobili, nemali dlhy, šetrili si a mysleli aj na budúcnosť napríklad zadovážením si pasívneho príjmu. Zahrali sme si aj spoločenské hry, ktoré žiaci 8.A vytvorili spolu s partnerskou školou v Plzni v rámci projektu Etwinning – Financie hrou. 
              Žiaci prvého stupňa počas dvoch vyučovacích hodín vďaka rovesníkom z 8. C triedy hrali spoločenskú hru  Človeče, pričom museli odpovedať a riešiť rôzne úlohy z oblasti financií. Úlohy boli navrhnuté v súlade s Národným štandardom finančnej gramotnosti. A nielen to – žiaci robili pokusy s čistením mincí v octe, odtláčaním mincí v plastelíne, hádali druh mince so zaviazanými očami, navrhovali vlastné bankovky a zisťovali, ktoré mince sú magnetické. A na záver ich čakal veľký nákup v triednom obchode, v ktorom si mohli vybrať z veľkého množstva výrobkov. Jediná podmienka bola , aby žiaci nakúpili za určitú sumu. A veru mnohým sa to podarilo na cent presne. 
              Na školskej nástenke sa žiaci školy môžu oboznámiť so všetkými projektmi , ktoré rozvíjajú u žiakov finančnú gramotnosť a na našej škole ich realizujeme – programy FinQ, JA Slovensko, Fenomény sveta Peniaze a 5peňazí . V tomto školskom roku sa deviataci úspešne zapojili aj do riešenia Ekonomickej olympiády. Túto nástenku pre žiakov školy pripravili žiaci 8.B triedy. 
              Žiaci si častokrát ani neuvedomujú, že mnohé úlohy, cvičenia, ktoré bežne na vyučovacích  hodinách riešia, rozvíjajú u nich finančnú gramotnosť. Pretože tá nie je len o správnom zaplatení nákupu, ale aj o  rozhodnutiach, šetrení  a myslení na budúcnosť. 
              Aktivity v spolupráci so žiakmi 8. ročníka pripravili pani učiteľky p. Martinská, p. Lisičanová a p. Matiová. 
               

            • Súťaž "S múzeom do lesa"

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž "S múzeom do lesa".

              Dňa 22.3.2024 – v piatok sa traja žiaci ôsmeho ročníka – Barborka Kochlicová, Samko Škrabák a Radko Šupa zúčastnili regionálnej súťaže „S múzeom do lesa“. Samozrejme, tomuto predchádzala náročná príprava zahrňujúca poznatky z rôznych oblastí, napríklad príroda Slovenska, lesníctvo na Slovensku, história lesníctva, historické lesnícke náradie a jeho použitie. Súťaž organizovalo Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, kde sa aj súťaž konala. Žiaci riešili úlohy v troch kolách. 1. kolo: Kamzík vrchovský tatranský, 2. kolo: Jozef Dekrét Matejovie a 3. kolo: Zbierkové predmety. V rámci kultúrnej vsuvky si žiaci pozreli krátke divadelné predstavenie o Jozefovi Dekrétovi Matejovie, ktorý bol významnou osobnosťou lesníctva na Slovensku. Naše trojčlenné družstvo úspešne vyriešilo všetky kolá otázok a o prvé, resp. druhé miesto zabojovali spolu s ďalšou školou, s ktorou mali totožný počet bodov. Napokon po rozstrelovej otázke, sa naši žiaci umiestnili na krásnom druhom mieste. Žiaci si odniesli zo súťaže pekné zážitky, množstvo nových vedomostí a v neposlednom rade aj vecné ceny.

              Vypracovala: Mgr. Oltmanová
               

            • Noc s Andersenom

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom

              Do rozprávkovej akcie "Noc s Andersenom" sa počas noci z piatka 22. marca na sobotu 23. marca 2024 zapojila aj ZŠ A. Sládkoviča na Sliači. Žiaci tried 6.B a 7.B sa zúčastnili na podujatí, ktoré v sebe zahŕňalo strávenie jednej noci v priestoroch školy. Žiaci prišli do školy v piatok večer o 18:00 hodine a podujatie začalo spoločnou večerou. Piatkový večer a v podstate aj noc boli vyplnené rôznymi aktivitami súvisiacimi so  životom a tvorbou rozprávkara svetového mena H.Ch. Andersena. Prostredníctvom plnenia rôznych úloh a zadaní sa deti  oboznámili s jeho životom, podstatou jeho tvorby a dielami, ktoré napísal. Súčasťou nočného diania v škole boli aj telovýchovné aktivity - stolný tenis a hromadná vybíjaná, ktoré sa natiahli až do soboty a ukončili sa až okolo 1:00 hod. V skorých nočno-ranných hodinách sa nakoniec deti uložili na krátky spánok na nafukovacie postele, karimatky a spacáky, ktoré si z domu doniesli.
              Na deťoch bolo vidieť, že sa výborne zabávajú, majú vcelku jedinečný zážitok z "nočnej" školy a podujatie si náramne užívajú.
              Veríme, že po úspešnej premiére si túto akciu budeme môcť zopakovať aj na budúci rok.
              Najviac sa na ukončenie akcie tešili učitelia, ktorí Noc s Andersenom dospávali ešte ďalšie dva dni.

            • Štúrov Zvolen 2024 XXXVII. ročník - súťaž v rétorike - školské kolo

            • Dňa 22. marca 2024 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo celoslovenskej súťaže v prednese rétoriky ŠTÚROV ZVOLEN. Súťaž pre žiakov bola aj tento rok rozdelená do dvoch kategórií. Do súťaže sa zapojilo spolu 28 žiakov.

              Umiestnenie: I. kategória (žiaci 4., 5., 6. ročníka)
              1.    miesto – Liliana Majerová  5.C
              2.    miesto – Šimon Stríž 6.A
              3.    miesto – Hana Mojžišová 5.A
              4.    miesto – Ivan Cejzl 6.B

              Umiestnenie: II. kategória (žiaci 7., 8., 9. ročníka)
              1.    miesto – Dorota Bačková  9.A
              2.    miesto – Gregor  Sedliak 8.B
              3.    miesto – Júlia Šiagiová 7.A
              Postupujúcim žiakom blahoželáme.
               

            • Naši redaktori podcastu Thinkify v kreatívnom centre RTVS V Banskej Bystrici

            • 19.3. 2024  sa naši žiaci stretli s odborníkmi na tvorbu mediálneho obsahu. V kreatívnom centre RTVS Artena si vyskúšali prácu v najmodernejších štúdiách v celej Európe. Od profesionálnych tvorcov sme sa dozvedeli, ako nahrávať podcasty, ako ich strihať a publikovať, získali sme inšpiráciu, ako urobiť naše prvé relácie zaujímavo a aktuálne a tiež ako po čase k nášmu audiopodcastu Thinkify  pridať aj videopodcast. Spolupráca s kreatívnym centrom RTVS bude aj v  budúcnosti pokračovať a vďaka nej môžeme niektoré epizódy nahrávať priamo v RTVS.

            • Ekonomická olympiáda

            • Koncom januára sa naši deviataci zapojili do Ekonomickej olympiády organizovanej Inštitútom ekonomických a spoločenských analýz INESS. Olympiáda sa konala formou online testu, ktorý bol zložený z 25 otázok náhodne generovaných z kategórií: metodológia ekonómie, mikro a makroekonómia, medzinárodná ekonómia, aktuality, hospodárska politika, EÚ, finančný trh, plánovanie, rozpočtovanie, sporenie, investovanie, úvery a posťovníctvo. Hneď po skončení testu obdržali žiaci diplom s percentuálnym výsledkom testu v elektronickej forme. 
              V školskom kole sa najviac darilo Dorotke Bačkovej z 9.A, ktorá sa v rámci Banskobystrického kraja umiestnila na krásnom 2. mieste a bola ocenená diplomom a fitness náramkom Xiaomi. Dorotka opäť preukázala svoj všestranný talent a záujem o rôzne oblasti vzdelávania. Veríme, že všetky tieto poznatky a skúsenosti využije v budúcnosti na svojej vysnívanej strednej škole a aj v praktickom živote. 
              Do zoznamu top 5O najúspešnejších žiakov v našom kraji, ktorí dosiahli najvyššie percento úspešnosti v teste za čo najkratší čas, sa prebojovali aj Matúš Michalec z 9.B (35.miesto) a Rastislav Demo z 9.B (38. miesto). Všetkým oceneným žiakom srdečne gratulujeme! 
              Mgr. Jaroslava Žáková

            • Európsky kvíz o peniazoch EMQ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky kvíz o peniazoch EMQ.

              Európsky kvíz o peniazoch je medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov, do ktorej sa naša škola zapája každoročne. Je súčasťou Európskeho týždňa financií Global Money Week.  
              Slovenské národné kolo sa uskutočnilo 21. marca 2024. Našu školu reprezentovali žiacke tímy v zložení:
              7.B T.Tatarková, N.Strmeňová, B.Markovič, A.Roziak
              8.A S.Suchá, T.Spodniak, J.Dobrovič, R.Šupa
              8.B M.Jesenská, G.Sedliak, L.Cagáň, J.Riečan
              9.A D.Bačková, V.Buhovecká, L.Kuzmová
              9.B H.Černajová, N.Turčányová, E.Volková, R.Demo
              Aj keď sa tímy našej školy neumiestnili na popredných priečkach, na veľmi dobrej úrovni zabojovali v silnej konkurencii takmer 450 tímov z celého Slovenska. 
              On-line kvíz  národného kola  organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Prebieha formou hry Kahoot, pričom tímy žiakov 7. -9. ročníka sledujú otázky na tabuli a na PC klikajú správne odpovede. Pri hre Kahoot je však potrebná nielen správna, ale aj rýchla odpoveď. 
              Kvíz je o zapojení, tímovej spolupráci, vedomostiach a zručnostiach priamo na našej škole. 
              Žiaci si  overili svoje vedomosti a zručnosti  z rôznych oblastí napr. z finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti,  matematiky,... Získali tak nové zážitky zo spolupráce v tíme,  ale aj nové informácie z týchto oblastí.

            • Preventívna aktivita - Nenávistné prejavy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Preventívna aktivita - Nenávistné prejavy.

              V stredu 20.3.2024 sa ôsmaci zúčastnili na vzdelávacej preventívnej aktivite: Nenávistné prejavy. S Mgr. Adrianou Kurucovou z odboru prevencie kriminality z Banskej Bystrice diskutovali o nenávistných  prejavoch, ktoré podporujú nenávisť alebo násilie proti jednotlivcom alebo skupinám. V dnešnej dobe sa rozširujú akoukoľvek formou, vrátane internetu. V online priestore sa nenávistné prejavy množia, ich účinok sa zosilňuje, pričom ich dôsledky sa často podceňujú.

            • Erasmus + Rumunsko, mesto Constanta (Konstanca)

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus + Rumunsko, mesto Constanta (Konstanca).

              V dňoch 5.3.2024 až 7.3.2024 sa pani učiteľka Nadežda Jurgová a pani asistentka Gabriela Spišiaková zúčastnili na Erasme – Job shadowing v meste Constanta v Rumunsku. Vyučovanie na škole Scoala Gimnaziala prebieha dopoludnia (0-tý až 5. ročník)  a popoludní (6. až 8. ročník). 
              Pozorovali prácu učiteliek a asistentky na 11 vyučovacích hodinách. Na hodine rumunského jazyka v nultom ročníku ich pani učiteľka a žiaci privítali v národných krojoch a ponúkli im chlieb a soľ. Na občianskej výchove šiestaci počas skupinovej práce pripravili plagáty o Slovensku a Rumunsku. Piataci sa predstavili ako speváci, na dejepise sa učili o ľudských právach a na záver hodiny si aj zaspievali. Na ďalších hodinách (matematika, chémia, biológia, rumunský jazyk, telesná výchova) ukázali, ako sa učia a čo všetko vedia a dokážu.
              Domáce pani učiteľky ukázali našim pani učiteľkám svoje mesto – najväčší rumunský prístav na pobreží Čierneho mora.  Pochválili sa historickými budovami v centre mesta a najdlhším, mozaikou vyzdobeným chodníkom na svete.

          • Geografická olympiáda - okresné kolo
            • Geografická olympiáda - okresné kolo

            • Dňa 12.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo 52. ročníka GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY. Súťaže sa zúčastnilo takmer 80 súťažiacich 5. – 9 . ročníka z celého okresu Zvolen.
               

            • Zdravá škola - Bronzový certifikát

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravá škola - Bronzový certifikát.

              Dňa 15.3.2024 nám regionálna koordinátorka programu Skutočne zdravá škola, pani Ing. Jana Bérešová, prišla osobne odovzdať bronzový certifikát, ktorý sme získali za úspešné absolvovanie analýzy stravovania v našej školskej jedálni a za rôzne aktivity, spojené so zdravým stravovaním a podporou zdravého životného štýlu. Aj v tento deň deťom z ŠKD pripravili pani vychovávateľky zaujímavý program spojený s diskusiou, prezentáciou, pohybom aj ochutnávkou. Na vchod do budovy školy deti IX. oddelenia nalepili nálepku „Som bronzová Skutočne zdravá škola“. Deti Školského klubu zároveň dostali pracovné zošity s aktuálnou témou - Ako neplytvať potravinami, ktoré nám poskytol potravinový reťazec Kaufland a ktoré využijeme pri výchove a vzdelávaní v tejto oblasti. 

            • ŠKD - Bábkové divadelné predstavenie

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Bábkové divadelné predstavenie.

              V dňoch 13. a 20. marca navštívila naše deti z ŠKD pani bábkarka a predstavila nám bábkové divadlo. Deti potešila rozprávkou O smelom Jankovi a princeznej Aničke, ktorá bola inšpirovaná slovenskými ľudovými rozprávkami s použitím bábok – marionet. Pani bábkarka zároveň oboznámila deti aj s odkazom slovenského a českého bábkového divadla, ktoré je ako nehmotné kultúrne dedičstvo zaradené do UNESCO. Predstavenie bolo pre deti zaujímavé, veľmi sa im páčilo, zaspievali si ľudové piesne a po skončení deťom pani bábkarka ukázala, ako sa s marionetou hýbe a odpovedala na ich zvedavé otázky. Ďakujeme

            • ŠKD - Medzinárodný deň šťastia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD - Medzinárodný deň šťastia.

              Vedeli ste, že 20. marec je vyhlásený za Medzinárodný deň šťastia? Z iniciatívy OSN si ho pripomínajú krajiny a inštitúcie od roku 2013.
              V našom  ŠKD sme sa rozhodli, že si tento deň pripomenieme malými štvorlístkami. Deti z VIII. oddelenia vyrobili štvorlístky so želaním veľa šťastia. Obdarovali nimi nielen vedenie školy, ale aj pani vychovávateľky, pani upratovačky a samozrejme vyrobili ich aj pre svojich najbližších. Deti boli rady, že sme takouto drobnosťou vyčarovali úsmev u všetkých obdarovaných. Či už od šťastia alebo od prekvapenia.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...