• Aktivity a súťaže

            • Erasmus+ akreditácia Castelldefels

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ akreditácia Castelldefels .

              20.11. Deň cesty

              Cesta na skupinovú mobilitu žiakov do Castelldefels ubehla veľmi dobre, hoci sme troška preverili ostražitosť letiskovej kontroly a našu schopnosť komunikovať v angličtine. :) Na letisku v Barcelone nás už čakali rodiny so spolužiakmi, zvítali sme sa a odišli sme do rodín. ​​​​​​Čaká nás bohatý a náročný program, na ktorý sa všetci tešíme.

               

              21.11. Nekontrolované požiare a Sagrada Família

              Dnes sme začali deň v miestnej škole, Institut Josep Lluís Sert Castelldefels, kam nás priviedli naši noví spolužiaci, u ktorých sme ubytovaní v rodinách. Program sa začal spoločným stretnutím, predstavením školy a dohodnutím spoločných pravidiel.

              Po rozdelení do skupín sme sa začali venovať téme celej mobility v Castelldefels - nekontrolovaným lesným požiarom. Domáci environmentálni aktivisti v spolupráci so školou pre nás pripravili materiály, v ktorých sme sa okrem podmienok za akých požiare vznikajú dozvedeli aj to, že sú dôsledkom klimatickej zmeny. Pracovali sme metódou porovnávania - porovnávali sme stav v Španielsku a na Slovensku. Zaujímavé bolo čítanie z porovnávacích meteorologických máp, vďaka ktorým sme napríklad mohli “nazrieť do budúcnosti” a zistiť, že prognózy vzniku týchto požiarov sú nelichotivé a čoskoro sa môžu týkať aj Slovenska. 

              Poobednou aktivitou bola návšteva Baziliky Sagrada Família v Barcelone. Do Barcelony sa naša početná skupina prepravila vlakom a aby sme stihli vstup, museli sme zo stanice klusať v celkom svižnom tempe. Vstup do baziliky však za to naozaj stál. 

              Baziliku začal stavať (a stavba ešte stále prebieha) katalánsky geniálny architekt Antoni Gaudí v roku 1882. Názov znamená “Svätá rodina” a tá sa vo výzdobe chrámu objavuje naozaj často. Bazilika je známa pre svoju monumentálnu architektúru, ktorá spája secesiu, modernizmus a organické tvary. Táto pamiatka nám umožnila uvedomiť si, čo dokáže jeden človek, ak zameria všetku svoju energiu na jediný cieľ. Každý z nás si odnášal iný vnem - pre niekoho to bola majestátnosť stavby, pre niekoho až nepozemská hra svetiel vnútri chrámu, iní hovorili o pocite, ktorý sa podobá návšteve jaskyne, či skameneného lesa, keďže interiér baziliky je plný organických tvarov a navodzuje zdanie, že ho vytvorila príroda, nie človek.​​​​​​​​​​​​​

              22.11. Maľuj ako modernisti

              Dnešný deň sme začali úplne opačne ako býva zvykom - výletom - a skončili sme ho v školských laviciach…ale všetko pekne po poradí. Ráno sme sa odviezli autobusom do mesta Sitges, ktoré je od Castelldefels vzdialené necelých 20km. Je to prekrásne historické mesto a zároveň prímorské letovisko, čo z neho robí veľmi vyhľadávané miesto. Napriek novembrovému dátumu sme neodolali a časť pobytu sme strávili na pláži. Našli sa aj odvážlivci, ktorí si zaplávali, no väčšina z nás si vystačila s kúpaním v slnečných lúčoch. 

              Kým sme sa dostali k návšteve miestneho múzea, stihli sme ešte spoznávaciu aktivitu v meste, kde sme podľa mapy a zadania vyhľadávali pamätihodnosti a fotili sme sa pri nich. Nasledovala návšteva múzea Cau Ferrat, ktoré bolo založené v roku 1893 umelcom Santiago Rusiñol (1861-1931). Okrem rôznych predmetov, ktoré patrili samotnému umelcovi sú v ňom vystavené jeho obrazy maľované v štýle modernizmu a impresionizmu. Návšteva múzea nebola samoúčelná. Mali sme sa tam inšpirovať pre ďalšiu aktivitu, pri ktorej sme za zvuku mora maľovali obrazy znázorňujúce lesný požiar, alebo krajinu po požiari. Pri tejto aktivite bolo dôležité predstaviť si požiar a jeho mohutnosť a dôsledky. Po odchode zo Sitges sme sa presunuli do nášho domovského mesta Castelldefels do umelovytvorených mokradí. V nich nás sprevádzali environmentálni aktivisti, ktorí sa o mokrade starajú, pozorujú v nich vtáky, bojujú za nezasahovanie do týchto území. Až po Barcelonu predstavujú tieto mokrade široko-ďaleko jediný súvislý pás zelene, v ktorom môžu vtáky hniezdiť a žiť, preto sú tieto mokrade také krehké a závislé na ochrane. Tiež sme mohli pozorovať ako tento krehký ekosystém ovplyvňuje sucho, invázne rastliny, či presaky z nedostačujúcej a zastaranej kanalizácie mesta Castelldefels. Poslednou aktivitou bol návrat do školy, kde sme diskutovali o ekologických rozmeroch rozširovania letiska v Castelldefels.

               

              23.11. Ako somáre zachraňujú Barcelonu

              Dnešný deň sme si nemohli nespomenúť na pána učiteľa Storošku. Po príchode do školy nás už totiž čakali krabice s micro:bitmi pre 4 skupiny, v ktorých sme následne spolupracovali na výrobe detektora požiaru a zariadenia na jeho uhasenie. Zariadenia sme mali pripravené, no bolo potrebné ich naprogramovať tak, aby jedno zo zariadení dokázalo detegovať oheň v blízkosti (pomocou teplotného senzora) a aby následne vyslalo rádiový signál do spárovaného zariadenia, ktoré spustí vodné čerpadlo a zdroj požiaru uhasí. Programovanie bolo náročné, hlavne pri tejto aktivite nás prelínanie angličtiny, španielčiny a slovenčiny mýlilo najviac. No slovenská programovacia škola zožala úspech, naši žiaci veľmi iniciatívne prevzali kormidlo a doviedli svoje skupiny až k úspešnému ukončeniu a k uhaseniu ohňa. 

              O necelú hodinku a pol sme sa už viezli autobusom až pred brány Barcelony do kopcovitej prírodnej rezervácie Collserola, Sant Cugat na farmu Can Domenech. Tu sme boli svedkami ako jednoduché riešenia môžu priniesť zaujímavé výsledky. Farma Can Domenech má viac, než 500 rokov, no s najväčšími problémami sa asi potýka v súčasnosti. Farmárčenie nie je žiadny lukratívny biznis a farmári svoje farmy predávajú, pretože sa poľnohospodárstvom nedokážu uživiť. Can Domenech je však výnimkou a stále bojuje aj vďaka projektom ako je prevencia voči požiarom s použitím služieb obyčajných oslov. Malá črieda oslíkov sa stala strážnymi anjelmi mesta Barcelona, ktoré leží hneď “za kopcom”. Možno ešte stále nerozumiete, no vysvetlenie je jednoduché - V lesoch Collseroly je v podraste možstvo rastlín, ktoré v prípade požiaru poskytujú ohňu skvelé podmienky na šírenie. Tieto rastliny nedokážu odstraňovať ľudia, pretože by to bolo príliš drahé. Oslíky sa však prirodzene tžmito rastlinami živia a tak dokonale vyčistia les až na podložie, zároveň ho aj dobre pohnoja a takto znižujú množstvo “paliva” v prípade vzniku požiaru. Zároveň sme videli zaujímavé prepojenie technológie a poľnohospodárstva. Farmár riadi oslíky cez aplikáciu, kde im na mape prstom nakreslí “ohradu” v území, ktoré majú oslíky vypásť. Oslíky majú na krku zariadenia, ktoré ich najsôr upozornia zvukom, neskôr elektrickým impulzom, že prekračujú neviditeľnú hranicu. Takto môže farmár manažovať čriedu aj bez použitia elektrického ohradníka, ktorý je veľmi náročný na presúvanie a inštaláciu. Šikovné, čo poviete?

              Deň sme ukončili hrou Scavanger hunt v Parc Ciutadella v Barcelone. Tu sme okrem hry mali čas aj na spoznávanie okolia, rozhovory, obed a nanuk.

               

              24.11. Túra do pohoria Garaf

               

              Dnes sme boli na ceste hneď od rána. V miernom stúpaní a príjemnom počasí (je tu ako u nás na jar:) sme sa po trištvrtehodinke dostali do lesnatého územia Cal Ganxo. Na fotkách je možné vidieť “školu v prírode”, kde sa väčšina našich dnešných aktivít odohrala. Tu sme sa rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina absolvovala najskôr výstup na Roca Negra. Sprevádzali nás environmentálni aktivisti, ktorí sa v pohorí vyznajú a cestou nám doplnili informácie o tom, ako sa miestny ekosystém adaptoval na extrémne suchá. Rastliny i les sú tu zakrpatené a vyvinuli si rôzne stratégie prežitia. Napríklad zmenšili svoje listy, aby odparovali čo najmenej vody z rastlinného tela. Iné sa zas pokryli jemnými chĺpkami, aby dokázali zachytávať vlhkosť zo vzduchu. Ešte zaujímavejšie bolo, ako sa rastliny prispôsobili častým požiarom, ktoré tu prirodzene prírodu sužujú. Mnohé rastliny si vyvinuli podzemky, ktoré sú schopné požiar prežiť a z pôdy po požiari okamžite vyrásť znovu. Napríklad borovice sa v požiaroch doslova vyžívajú - v tele obsahujú veľa živice, ktorá požiar doslova udržiava a rozširuje. Počas požiaru borovice otvoria svoje šišky a osejú územie stovkami svojich semien. Na vrchole Roca Negra (odkiaľ sme dovideli až do Barcelony) sme sledovali vtáky, a pomocou vábničiek sme dokázali aj napodobniť zvuky mnohých z nich. Druhá skupina zatiaľ mala aktivity s preventistami a ochranármi. Tí nám vysvetlili, ako sa správať v prípade lesného požiaru, ukázali nám techniky boja s požiarom. Po návrate sme sa už začali chystať na večernú školskú “party” a chalani ešte stihli aj pláž so západom slnka a ako nás tu už začali volať - crazy Slovaks - sa samozrejme aj vrhli do vĺn novembrového mora:))

          • Literárny Lučenec
            • Literárny Lučenec

            • Tento rok sa uskutočnil XVI. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Literárny Lučenec. Vyhlasovateľom  súťaže je Novohradská knižnica – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Súťaž podporila Slovenská asociácia knižníc. 
          • Okresné kolo vo volejbale dievčat
            • Okresné kolo vo volejbale dievčat

            • V utorok 21. novembra 2023 sa žiačky 8. a 9. ročníka zúčastnili Okresného kola volejbalového turnaja, na ktorom vybojovali pekné 3. miesto. Po jednom víťazstve a jednej prehre v skupine zloženej z troch tímov postúpili do semifinále, v ktorom im finále ušlo len o vlások. 
            • Najkrajšie chvíle s mojimi starými rodičmi

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Najkrajšie chvíle s mojimi starými rodičmi.

              Každoročne sa žiaci našej školy v rámci Mesiaca úcty k starším zapájajú do výtvarnej a literárnej súťaže, ktorú vyhlasuje mesto Sliač – Najkrajšie chvíle s mojimi starými rodičmi.  V tomto roku to bol už 12. ročník s jednotnou témou pre všetky kategórie – Starí rodičia, ja a hudba. 
              14. novembra 2023 v DK Hron bola súťaž vyhodnotená. Ocenené práce:

              Výtvarná súťaž 

              Kategória: Žiaci 1. stupňa

               

              Benedik Ján              4.A

              Forgáčová Nikoleta    2.A

              Kujan Juraj               4.A

              Matušovic Andrej       4.A

              Oslancová Zara         1.C
               

              Ela Gabašová zo 6. B získala Cenu poroty za úspešnú účasť vo výtvarnej súťaži v kategórii žiakov ZŠ 2. stupňa.
               

              Literárna súťaž

              Kategória: Próza 1. stupeň

              Šimová Kristína 4.A
               

              Kategória: Poézia 1. stupeň

              Mrenica Lukáš                   4.A

              Vrchovská Elizabeth           4.A
               

              Kategória: Próza 2. stupeň 
               

              Tatarková Timea               7.B

              Majerová Liliana                5.C

              Roziak Adam                     7.B
               

              Kategória: Poézia 2. stupeň
               

              Nociarová Emma             9.A

              Michalec Matúš                9.B

              Tretinová Viktória             7.B

              Ťapušíková Nela               7.B

              Dobrovič Ľubomír             7.B


              Všetkým oceneným žiakom blahoželáme a ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili a podelili sa s nami o krásne chvíle prežité so svojimi starými rodičmi.

               


          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2023 - XVI. ročník - okresné kolo
            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry 2023 - XVI. ročník - okresné kolo

            •            Každoročne sa koná Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a odborným a obsahovým garantom je Slovenská komisia OSJL v spolupráci so Slovenskou asociáciou učiteľov slovenčiny.
               
            • Erasmus+Cartagena Španielsko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+Cartagena Španielsko.

              V dňoch 12.11.-17.11.2023 žiaci piateho ročníka našej školy Albert Nikolas Piater, Adrián Lupták, Katka Marková, Terezka Hricová, Hanka Mojžišová spolu s p. vychovávateľkou Groves a pani učiteľkou Mihálovou navštívili v rámci projektu Erasmus+ Španielske mesto Cartagena.
              Po príchode  do cieľového mesta sme sa všetci zvítali so žiakmi, ich rodičmi a dvoma pani učiteľkami partnerskej školy. Keďže bol už večer, išli sme sa ubytovať a pripraviť sa na prvý deň aktivít, ktoré nás čakali.
              Ďalší deň ráno sa projektové stretnutie začalo v škole, kde sme sa zoznámili s chodom školy, žiakmi, učiteľmi, vedením školy. Žiaci nás privítali na školskom dvore piesňou a tancom, do ktorého boli zapojení aj učitelia. Potom sme sa presunuli do triedy, kde sme sa zúčastnili výučby anglického jazyka. Prešli sme aj jednoduchý kurz španielskeho jazyka. Po malej prestávke bola lekcia zdravej výživy v anglickom jazyku. Žiaci v skupinách vytvárali vystrihovaním a lepením obrázkov rôznych potravín projekty, ktoré napokon prezentovali pred ostatnými žiakmi. Neskôr sme sa  presunuli na školský dvor, kde prebiehali aktivity v pohybe. Deti si mali možnosť zasúťažiť, vyrobiť loptičky z balónikov a ryže, vyskúšať si chôdzu na chodúľoch, povrazolezectvo, hod na cieľ v podobe plastových pohárikov, žonglovanie... Po veselom športovom popoludní sa deti so svojimi novými priateľmi presunuli do rodín, v ktorých boli ubytovaní. 
              Na druhý deň sme sa opäť stretli všetci v škole. Odtiaľ sme sa autobusom presunuli do prírodného parku Calblanque. Prezreli sme si náučný film o flóre a faune tohto miesta. Prechádzkou po parku sme mali možnosť medzi iným vidieť vzácne stromy, ktoré sa v Európe nachádzajú len na tomto mieste a v Afrike. Cestou po parku sme sa dostali až k piesočnatej pláži, kde sme zbierali vyplavený odpad. Deti sa osviežili v mori, nazbierali si mušličky a drobné kamienky. Presunuli sme sa k lagúne Mar Menor v regióne Murciar La Manga-del Mar Menor. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili pri majáku v myse Cabo de Palos.
              V tretí deň sme sa zo školy presunuli do centra mesta a navštívili sme Radnicu v Cartagene. Zástupcovia mesta nás previedli celou budovou. Otázky detí ( samozrejme v angličtine ) nemali konca, boli veľmi zvedavé. Oboznámili sme sa s históriou mesta. Neskôr sme navštívili nádvorie Ekonomickej univerzity v Cartagene- zaujímavá budova tvorená historickou a súčasnou architektúrou. Naše kroky smerovali do múzea prvej ponorky vyrobenej v roku 1889. Ďalšou zastávkou bola návšteva múzea Museo National de Arena Subacuatica, National museum of underwater archeology. V závere dňa sme boli v Boss Jump- trampolínovom parku. 
              Vo štvrtok sme boli v prístave, kde sme mali možnosť vidieť rybárske, vojenské, výletné lode. Tu sme nastúpili na katamarán, ktorý nás doviezol k pevnosti, do ktorej sme vstúpili aj s pani sprievodkyňou, ktorá mala pre nás pripravenú zaujímavú prednášku o tom, prečo bola vybudovaná takáto obrovská pevnosť, aká bola stratégia obrany mesta. Aj tu deti uplatnili svoje znalosti z anglického jazyka. Po návrate späť do prístavu sme absolvovali spoločný obed v prístavnej reštaurácii, kde si deti samostatne objednávali jedlo. Naša ďalšia zastávka bola návšteva prekrásneho Roman Theater Museum. Nasledovala prehliadka mesta s kupovaním darčekov. Deň patril aj bowlingu, ktorý sa hráva výlučne len v tomto meste. Deti si medzi sebou zasúťažili. Vrátili sme sa do školy. Ďalšou aktivitou bolo triedenie odpadu na školskom dvore. Zozbierané predmety na pláži v predchádzajúcom dni deti triedili.  Potom v triede hodnotili svoje poznatky, zážitky a vypracovávali kvízy. Podvečer sa deti vrátili do rodín, kde pokračoval ich individuálny program so svojimi španielskymi kamarátmi a ich rodičmi. 
                V posledný deň pani riaditeľka vyhodnotila celý pracovný týždeň a porozdávala certifikáty všetkým deťom a pedagógom, ktorí sa do projektu zapojili. Po spoločnom obede v školskej jedálni sme sa rozlúčilli a vybrali sa na cestu autobusom do mesta Alicante, odkiaľ sme odleteli späť domov. Po skoro osemhodinovom cestovaní, plní nádherných zážitkov, nových vedomostí, zdraví a šťastní sme sa vrátili pred našu základnú školu, kde nás už netrpezlivo očakávali rodičia detí.
              Za výber a vypracovanie projektu ďakujeme našej pani riaditeľke Mgr. Alžbete Krúpovej

            • S ekológiou sme si sadli

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album S ekológiou sme si sadli.

              Naša škola zaraďuje environmentálnu problematiku do vyučovacích hodín, triednických hodín, či projektových aktivít už niekoľko rokov. Preto sme sa v tomto školskom roku zapojili do výzvy - projektu "S ekológiou sme si sadli", ktorý vyhlásila 365.bank.

              Podľa https://365.bank/sekologiousmesisadli  má 365. bank ekológiu v DNA a rovnako to môžeme povedať aj o našej škole a našich žiakoch, ktorí sa postupne učia ako znižovať svoju ekologickú stopu a tým svoju záťaž na životné prostredie aj prostredníctvom eliminácie produkcie odpadu, či separáciou odpadu do farebne odlíšených košov umiestnených v triedach a na chodbách našej školy.
              Cieľom projektu S ekológiou sme si sadli bolo naučiť žiakov viac o ekológii a tak ich nadchnúť pre ochranu životného prostredia. Prioritne je táto výzva zameraná na separáciu a recykláciu plastov. Náš Eko tím sa zameral na čistenie odpadov v okolí rieky Hron a cyklochodníka. 
              Veríme, že aj touto jednoduchou aktivitou povzbudíme ostatných ľudí, že prispieť k ochrane životného prostredia a planéty, na ktorej žijeme už niekoľko miliónov rokov, nie je až také náročné a že aj týmto môžeme postupne eliminovať a napraviť to, čo sme svojím spôsobom života a svojou činnosťou narušili, a to je biologická rovnováha v krajine a prirodzená samočistiaca schopnosť fungujúca v prírode, avšak len po určitú hranicu únosnosti.
              Budeme radi, ak práve naša škola bude jednou zo škôl projektu 365.bank, ktorá si sadla s ekológiou a vyučovanie našich  hodín vonku bude pokračovať v príjemnom a čistom prostredí vybavenom ekolavičkami vyrobenými zo separovaných plastov, ktoré nám budú naše ekologické aktivity nielen pripomínať, ale nás budú aj inšpirovať do ďalšej práce v ekoprojektoch na ochranu nášho životného prostredia.

            • Poľovnícky krúžok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Poľovnícky krúžok.

              Pod vedením pána Víglaského pracuje v tomto školskom roku na našej škole nový krúžok - Poľovnícky.

              Minulý týždeň mali žiaci aktivity vonku a tiež umiestnili "ježí" domček v školskej záhrade.

          • Sviatok všetkých svätých v Mexiku
            • Sviatok všetkých svätých v Mexiku

            • Učiteľky zo španielskej sekcie Gymnázia Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici navštívili našu základnú školu, aby siedmakom a ôsmakom priblížili španielsky jazyk a zvyky súvisiace so sviatkom všetkých svätých v Mexiku (El Día de muertos). Tento sviatok sa v Mexiku oslavuje 1.- 2.novembra, teda v čase nášho Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. 
            • Turistický krúžok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok.

              Jesenné prázdniny a krásna farebná príroda  nás vylákali opäť na túru. Naše kroky sme nasmerovali do okolia Brezna.
              Z vlakovej stanice v Brezne sme vyrazili do ústia Laznej doliny, kde je veľká danielia obora s množstvom danielov a muflónov.
              Pokračovali sme strmším výstupom na vyhliadkovú vežu v lokalite Horné lazy, z ktorej boli nádherné výhľady najmä na Nízke Tatry.
              Náš ďalší cieľ bola Dedečkova chata nad zjazdovkou v Mýte pod Ďumbierom a vysielač Skalka.
              Odtiaľ sme sa krásnou farebnou dolinou a lúkami vrátili späť do Brezna.

               

          • Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá
            • Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Taliansko KA210 Malé partnerstvá

              Nová Erasmus+ skúsenosť  - malé kooperačné partnerstvo KA210

              V dňoch 15.10-20.10.2023 Mgr. Alžbeta Krúpová,  Mgr. Zuzana Šupová a Mgr. Oľga Vonkomerová navštívili v rámci projektu Erasmus + Taliansko. Ide o nový partnerský projekt – malé kooperačné partnerstvá škôl v kľúčovej akcii KA210 s názvom Promoting sustainable development by being wiser consumers (Presadzovanie udržateľného rozvoja rozumným konzumným spôsobom života). Koordinátorská škola je z Talianska a partnerské školy sú naša slovenská škola a škola v Turecku.

              V nedeľu po prílete do Ríma sa oboznámili s najznámejšími pamiatkami v Ríme. Prezreli si Vatikánske námestie, práve v čase keď Pápež František dával nedeľné požehnanie,  Pápežskú baziliku Svätého Petra s podzemím a Vatikánsku poštu. Potom prešli pozdĺž rieky Tiber okolo Castel del Angelo, na námestie Piazza del popolo, odtiaľ ku Španielskym schodom a Fontáne Di Trevi. Metrom sa presunuli ku slávnemu Koloseu. Bol to skvelo využitý čas na spoznanie srdca Talianska pred cestou vlakom na miesto projektového stretnutia. Na vlakovej stanici Roma Termini sa stretli s tureckým tímom, zoznámili sa a spoločne sa presunuli vlakom do Foggie, kde ich už čakali kolegovia z talianskej školy zo San Severa. Po ubytovaní sa spolu s tímom Talianska a Turecka stretli na večeri, vzájomne sa oboznámili s projektom a programom na nasledujúci týždeň.  

              V pondelok ráno sa projektové stretnutie začalo v škole. Pri vstupe do budovy ich privítali žiaci tunajšej školy a spolu s kolegami ich previedli do knižnice. Pani riaditeľka Maria Soccorsa Conangelo a koordinátorka Giovanna Tartaglia privítala hostí, prestavila ich a nasledovalo oboznámenie sa so školskou záhradou a miestami na učenie vonku, ale aj so špecializovanými miestnosťami ako napr. učebňa na prácu s dronmi, počítačové učebne, chemické učebne. Navštívili v krátkosti nikoľko vyučovacích hodín. Triedy boli vybavené skromne, bez násteniek, ale odborné učebne boli vybavené dataprojektormi a počítačmi, rovnako aj chemické laboratórium bolo vybavené veľmi dobre. Na chodbách mali fotky známych obetí talianskej mafie a iných osobností, ale aj poster z projektu pomoci v Afrike a iných Erasmus+ projektov.

              Počas oddychovej prestávky učitelia ochutnali spolu s kávou tradičné talianske koláčiky pripravené talianskymi kolegami.

              Po prestávke sa tureckí a slovenskí kolegovia zúčastnili náčuvu na hodine angličtiny talianskej p. učiteľky Claudie Zilletti. Tá odučila tému spotreby vody v živote ľudí. Žiaci pracovali s pracovnými listami, jednotlivo aj v skupinách, diskutovali, pozreli si video k téme a tiež pracovali s piesňou. Vyučovacia hodina tu trvá 60 minút, bez prestávok majú 5 vyučovacích hodín. O 10:00 majú jednu desaťminútovú prestávku. Vyučovanie začína o 8:00 a končí 13:10. Po náčuvoch nasledovala výmena skúseností, spätná väzba na vyučovacie hodiny, predstavenie škôl, školských systémov a školských kurikul. V poobedných hodinách boli zúčastnení na návšteve archeologického múzea (v budove bývalého mníšskeho kláštora) a prednáške o známom karikaturistovi a kresličovi komixov s menom Andreas Pazienza, ktorý svojou prácou ovplyvnil mnoho ďalších umelcov. Večer nemohla chýbať priehliadka ulíc San Severa so spoločnou večerou.

              V utorok počas návštevy vyučovania sa talianski a slovenskí kolegovia zúčastnili náčuvu ďalšej talianskej kolegyne Giovanny na hodine angličtiny zameranej na udržateľný rozvoj. Boli to dve vyučovacie hodiny, kde žiaci pracovali s mobilmi, vďaka mobilným aplikáciám spolupracovali na prieskume o spotrebe vody, vpisovali odpovede na otázky z videa, používali mobil na brainstorming cez aplikáciu Mentimeter. Na konci vyučovacej hodiny tvorili v skupinách postery ako si predstavujú svoje mesto v budúcnosti – ak sa ľudia nebudú správa zodpovedne. Na to nadväzovala krátka posluchová aktivita, ktorú viedla pani učiteľka Krúpová. Žiaci kreslili obrázok podľa pokynov v angličtine, optimistický a pesimistický obraz budúcnosti – Kde chceme žiť.

              Po krátkej prestávke sa hostia presunuli na návštevu radnice v San Severe, kde ich privítal primátor mesta – Sindaco – pán Francesco Miglio. Viedli spolu konverzáciu pri ktorej predstavili program Erasmus, jeho ciele a význam pre školskú a miestnu komunitu. Po návšteve radnice sa zúčastnení oboznámili s pamiatkami mesta. San Severo má veľa kostolov a bývalých kláštorov, preto sa nazýva aj mestom veží. Pozreli sme si barokový kostol, navštívili budovu divadla Teatro Giuseppe Verdi, nemocnicu a kostol Panny Márie patrónky chudobných (Čierna Madona s dieťaťom)  a vrátili sa späť do školy na spoločný obed pripravený kolegami. V poobedných hodinách nasledoval program v teréne. Kolegovia z Talianska prepravili účastíkov z Turecka a Slovenska do kameňolomu na mramor, k veterným turbínam, aj na prehliadku vinice s prednáškou o spracovaní vína s názvom Vento sole pietra terra vino. Išlo o spoločnosť, ktorá dlhé roky tažila mramor a vyvážala ho do celého sveta (napr. v Silicon Valley v USA). Spoločnosť dbá na archeologické výskumy (nálezy z doby dinosaurov) a tiež na obnoviteľné zdroje energie. Vybudovali si veterné turbíny, ktoré zásobujú elektrinou kameňolom, aj vinicu. Správca vinice nás previedol krásnym prostredím s vôňou rukoly a oregana. V továrni na spracovanie hrozna sme stretli Slovenku zo Zvolena, ktorá tam pracuje už viac ako 10 rokov. Vysvetlila nám proces spracovania hrozna a aj využitie veterných turbín pri chode továrne.

              V stredu sa prítomní oboznámili so známou kultúrnou pamiatkou Talianska, zapísanou do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO – Pompeje. Sprievodkyňa im vysvetlila najdôležitejšie fakty o starobylom meste a jeho zániku a znovuobjavení. Pani  učiteľka Vonkomerová slovenskou trávnicou otestovala akustiku v tunajšom amfiteátri za čo získala obrovský potlesk všetkých turistov. V diaľke sa týčila sopka Vezuv. Svojim tvarom pripomínala klubúk z Malého princa - hada, ktorý zjedol slona. Navštívili aj mesto Hamšíka, Lobotku či Maradonu – Neapol, jeho najznámejšiu ulicu  – Via Toledo a Spaccanapoli a pamiatky – Teatro di San Carlo, Palazzo Reale di Napoli, Piazza del Plebiscito, Basilica Reale Pontificia San Francesco  da Paola. Aj ulicu, kde boli betlehemy od výmyslu sveta s typickými postavičkami zo sveta showbiznisu a histórie. Bol to nezabudnuteľný zážitok pre všetkých.  

              Štvrtok bol veľký deň pre slovenský aj turecký tím. V doobedných hodinách mala hlavné slovo pani učiteľka Vonkomerová. Pod jej vedením a s pomocou členov slovenského tímu sa žiaci oboznámili so spôsobom recyklácie odpadu  - výrobu nového výrobku. Dozveeli sa o živote a práci slovenských drotárov (drotárstvo je na zozname kultúrneho dedičstva Unesco). Zo starého drôtu vyrábali žiaci pomocou tradičnej techniky nový výrobok – prívesok/medailón. Žiaci sa oboznámili s ľudovou kultúrou na Slovensku, s remeslami na Slovensku v angličtine. Všetci pilne pracovali, postupovali podľa pokynov pani učiteľky a ich prívesky boli ozaj vydarené. Žiaci ocenili manuálnu činnosť na vyučovaní, kreativitu a rozvoj zručností. Po tvorivej hodine mal otvorenú hodinu turecký tím  - hodinu odučil pán učiteľ Serhat. Pracovali na téme energií a spoločne vypracovali plán na zlepšenie stavu životného prostredia. Po spoločnom obede návštevníci navštívili starodávnu vínnu pivnicu De Arapré a vedúci tímov zhodnotili priebeh celého týždňa. Pripravili podklady na vytvorenie projektu eTwinning, ktorý bude slúžiť na zdieľanie pracovných listov, fotografií a materiálov zo stretnutí a na spoločné výstupy.  

              Piatok bol posledným dňom tohto programu. V škole sa tímy zúčastnili  poslednej vyučovacej hodiny v angličtine – žiaci pracovali v skupinách, tvorili slogany a riešili otázku reálnej a virtuálnej spotreby vody. Následne slávnostne pani riaditeľka odovzdala zúčastneným certifikáty a spomienkové predmety. Presunuli sa na letisko do Neapola a následne domov plní nadšenia a nových skúseností a poznatkov. Ďalšie projektové stretnutie nás čaká v apríli v Turecku. Ďakujeme za túto novú skúsenosť.

              Text pripravili: Mgr. Šupová a Mgr. Krúpová

               

            • Jesenná párty

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná párty.

              Ďakujeme školskému žiackemu parlamentu a koordinátorkám za zorganizovanie jesennej párty pre žiakov druhého stupňa.

        • zatiaľ žiadne údaje
          • Lorem ipsum...